Doorbraak: Goedkoop Medicijn Dexamethason Helpt Bij Zware Corona

 In Nieuws

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford claimen een grote doorbraak te hebben in de behandeling van patiënten met zware corona. Het medicijn Dexamethason is een goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar geneesmiddel dat vaak wordt ingezet om (long)ontstekingen te remmen. Volgens de wetenschappers kan het middel het leven redden van patiënten die zwaar getroffen zijn door het coronavirus.

Hoofdonderzoeker Peter Horby stelt dat het voorlopig het enige medicijn is waarvan is bewezen dat het de kans op overlijden terugdringt. ‘Het verkleint de sterfkans zelfs aanzienlijk.’ Volgens de Britse wetenschappers is het effect van Dexamethason het grootst bij Covid-19-patiënten die moeten worden beademd. Bij hen slinkt de sterfkans met een derde; voor mensen die enkel zuurstof krijgen toegediend neemt het overlijdensrisico af met een vijfde. De onderzoekers spreken van een ‘baanbrekende ontwikkeling’ in de strijd tegen het coronavirus.

Op hol geslagen

Het volledige onderzoek moet nog worden gepubliceerd, maar arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht is er tegenover NOS.nl al enthousiast over. ‘Ik durf nu al te zeggen dat dit de behandeling van Covid-19-patiënten op de IC verder gaat brengen.’ Volgens Bonten is Dexamethason effectiever bij ernstig zieke patiënten, omdat hun afweer behoorlijk op hol is geslagen. Dexamethason is een paardenmiddel dat de afweer weer tot rust brengt. Het is een krachtige onderdrukker van een ontstekingsreactie.

Bonten verwacht dat Dexamethason onderdeel wordt van de standaardbehandeling van deze Covid-19-patiënten. ‘Ik denk dat dit middel vanaf morgen wereldwijd ingezet gaat worden.’

Levensreddend

Een topadviseur van de Britse regering voor gezondheidszaken, Chris Whitty, spreekt op Twitter over het belangrijkste onderzoeksresultaat in de strijd tegen het coronavirus tot nu toe. ‘Aanzienlijke vermindering van sterfte bij mensen die zuurstof of beademing nodig hebben door een algemeen verkrijgbaar, veilig en bekend medicijn. Het zal over de hele wereld levens redden.’

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nederland, noemt de uitkomsten hoopvol. ‘Het is een onderbouwing dat het bij zulke ernstig zieke patiënten kan helpen en de sterfte verder kan verlagen,’ zegt hij. Volgens Kuipers is het wel belangrijk om verder onderzoek te doen om te kijken bij welke groep het middel het beste werkt.

Kritische geluiden

Er klinken ook kritischer geluiden. Mark de Boer, internist-infectioloog bij het LUMC, zegt tegen Nos.nl dat hij eerst de details van het Britse onderzoek wil zien. ‘Er zijn nog heel veel vragen,’ zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1. ‘Je wilt bijvoorbeeld weten wanneer de onderzoekers het geneesmiddel precies hebben toegediend. Meteen toen de patiënten het ziekenhuis binnenkwamen of pas later? Hoe zijn de uitkomsten verzameld?’

Het onderzoek draaide om coronapatiënten die waren opgenomen in het ziekenhuis. Van hen ondergingen meer dan 4000 willekeurige patiënten de ‘standaard’ Covid-19-behandeling. Ruim 2000 anderen kregen daarbovenop gedurende tien dagen Dexamethason toegediend.
De Boer hoopt dat de resultaten van het onderzoek kloppen, zegt hij. ‘Het klinkt hoopvol en gaat nu ook echt viral in de medische gemeenschap. Maar we blijven oplettend, want we hebben de afgelopen maanden ook veel onderzoeken gezien waarvan de resultaten toch worden teruggetrokken.’

De Boer doelt onder meer op een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, over het malariamiddel hydroxychloroquine. Die publicatie werd onlangs teruggetrokken na een storm van kritiek van wetenschappers uit de hele wereld.

Zelf zeggen de onderzoekers die betrokken zijn bij de Britse studie naar Dexamethason dat hun studie zo snel mogelijk wordt gepubliceerd, inclusief alle details.

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.