SOA medicatie

SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Het is een verzamelnaam voor ziekten die voornamelijk via seksueel contact worden overgedragen. Gemiddeld heeft 5 procent van de mensen wel eens een seksueel overdraagbare aandoening gehad. In Nederland lopen naar schatting jaarlijks ruim 100.000 mensen een aandoening op. Sommige kunnen ernstige gevolgen hebben als ze onbehandeld blijven. Gelukkig zijn de meeste aandoeningen goed te behandelen.

SOA via onbeschermde seks

De meeste SOA’s worden overgedragen door onbeschermde seks. Vaginale, orale, anale seks en het gezamenlijk gebruik van seksattributen kunnen zorgen voor de overdracht van een aandoening. U kunt zonder het te weten een aandoening hebben en deze dan ook onbewust doorgeven.

Sommige SOA’s zijn ook overdraagbaar via bloed – bijvoorbeeld bij het gebruik van een tatoeagenaald of door drugsgebruik. Veel voorkomende klachten zijn pijn, jeuk en irritatie van de geslachtsdelen. Bij vrouwen treedt vaak overvloedige afscheiding op.

Veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen zijn:

Zorg dat u een SOA zo snel mogelijk behandelt. De klachten kunnen namelijk erger worden en onherstelbare schade toebrengen. Raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Wilt u liever niet naar uw eigen huisarts, dan kan een arts van een van de bij ons aangesloten platforms wellicht helpen. Een geregistreerde EU-arts kan u verder helpen met uw klachten en de juiste behandeling aan u voorschrijven.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.