SOA medicatie

SOA = Seksueel Overdraagbare Aandoening

SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Het is een verzamelnaam voor ziekten die voornamelijk via seksueel contact worden overgedragen. Gemiddeld heeft 5 procent van de mensen wel eens een seksueel overdraagbare aandoening gehad. In Nederland lopen naar schatting jaarlijks ruim 100.000 mensen een aandoening op. Sommige kunnen ernstige gevolgen hebben als ze onbehandeld blijven. Gelukkig zijn de meeste aandoeningen goed te behandelen.

Onveilige seks

De meeste SOA’s worden overgedragen door onveilige seks. Vaginale, orale, anale seks en het gezamenlijk gebruik van seksattributen kunnen zorgen voor de overdracht van een aandoening. Je kunt zonder het te weten een aandoening hebben en deze dan ook onbewust doorgeven.

Sommige SOA’s zijn ook overdraagbaar via bloed – bijvoorbeeld bij het gebruik van een tatoeagenaald of door drugsgebruik. Veel voorkomende klachten zijn pijn, jeuk en irritatie van de geslachtsdelen. Bij vrouwen treedt vaak overvloedige afscheiding op.

Soorten SOA’s

Er zijn diverse veelvoorkomende SOA’s, zoals candida, chlamydia, herpes genitalis, genitale wratten, gonorroe, syfilis, hiv en trichomonas.

candida sti

Candida

Candida wordt veroorzaakt door een soort gist, die verandert in een schimmelvorm. Daarom wordt candida ook wel schimmelinfectie genoemd. De gist is bij vrijwel iedereen aanwezig op de huid, rond de mond, de darm en geslachtsdelen.

chlamydia-soa-symptomen-behandeling

Chlamydia

Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende SOA. Elk jaar krijgen ongeveer 60.000 mensen te horen dat ze de aandoening hebben. Deze SOA kan bij mannen en vrouwen voorkomen, maar treft vooral vrouwen jonger dan 25 jaar.

genitale wratten soa

Genitale wratten

Genitale wratten zijn goedaardige wratten rond de anus en op de geslachtsdelen. Tijdens de geslachtsgemeenschap kan het virus worden overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen of huid-op-huidcontact.

gonorroe-soa-druiper-behandeling-medicatie

Gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie ‘gonokok’. De gonorroe-bacterie besmet de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel of ogen. Het is erg besmettelijk. Gelukkig is gonorroe goed te behandelen.

syfilis soa onveilige seks

Syfilis

Syfilis wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema Pallidum. Deze zorgt in eerste instantie voor een infectie in de penis, vagina, anus of in de mond. Als je de ziekte niet laat behandelen, breidt de infectie zich verder uit.

herpes genitalis soa

Herpes genitalis

Herpes genitalis veroorzaakt branderige blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, de vagina en de anus. De SOA wordt veroorzaakt door een virus dat altijd in je lichaam blijft. Je kunt er dus nooit meer helemaal van af komen.

trichomonas soa symptomen behandeling

Trichomonas

Trichomonas is een parasiet die in de vagina, plasbuis en blaas kan komen. Je kunt deze SOA oplopen door seksueel contact met iemand die besmet is met trichomonas. De aandoening is goed behandelbaar.

mannen homoseksueel hiv

HIV

HIV (Human Immuno Deficiency Virus) is het virus dat aids veroorzaakt. HIV breekt stap voor stap het afweersysteem af dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.