Alles over migraine

Migraine is een veelvoorkomende vorm van zware hoofdpijn. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft er regelmatig last van. Vrouwen hebben zelfs drie keer zo veel kans op migraine als mannen. Je kunt de aandoening op elke leeftijd krijgen, maar het komt vooral voor bij mensen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar. Ook erfelijkheid speelt dikwijls een rol.

Migraine komt in aanvallen die een halve dag tot drie dagen kunnen duren. De pijn is bonzend en zit meestal aan één kant van je hoofd. Sommige mensen krijgen het één à twee keer per jaar, anderen hebben er meerdere keren per maand last van. Het voornaamste kenmerk is hoofdpijn. Deze kan zeer heftig zijn en bijna onverdraaglijk aanvoelen.

Verschil met spanningshoofdpijn

Migraine is niet hetzelfde als spanningshoofdpijn. Het duidelijkste verschil is dat je bij spanningshoofdpijn niet misselijk bent en dat deze hoofdpijn niet erger wordt bij inspanning. Een ander verschil is dat bij migraine de klachten heftiger zijn en vaak gepaard gaan met misselijkheid en overgeven.

Ook ben je tijdens een aanval zeer gevoelig voor licht en geluid. Kort voor de aanval zie je soms schitteringen, flitsen of golvende beelden. Het kan een zware wissel trekken op je dagelijks leven. Het is daarom verstandig om bij een aankomende migraineaanval snel in actie te komen. Zorg dat je altijd medicijnen bij de hand hebt, want deze zijn effectief bij het behandelen van migraine.

Wat is migraine?

Migraine in Nederland

In 2012 hadden maar liefst 3,1 miljoen Nederlanders weleens last van migraine. Hiervan heeft een groot deel (1,1 miljoen mensen) meer dan 3 keer per maand last van een migraineaanval. De meeste aanvallen komen voor als je tussen de 25 en 55 jaar oud bent. Vrouwen hebben er twee keer zoveel last van als mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ongeveer een kwart van de mensen die last heeft van migraine krijgt 15 tot 45 minuten voor een aanval zogeheten auraverschijnselen. De meestvoorkomende auraverschijnselen zijn:

  • Het zien van schitteringen, flitsen of golvende beelden
  • Het krijgen van blinde vlekken (sommige delen van het zicht ‘vallen uit’)
  • Een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van je lichaam
  • Spraakstoornissen

De verschijnselen zijn tijdelijk. Ze stoppen als de migraineaanval begint.

Soorten migraine

Er zijn diverse vormen, zoals migraine aura (oogmigraine), buikmigraine, basilaire migraine en hemiplegische migraine.

Buikmigraine

Buikmigraine is een aandoening waarbij je om onbekende redenen (ernstige) pijn in het midden van je buik krijgt. Het komt het meest bij kinderen voor. Ongeveer 2 procent krijgt ermee te maken. De ziekte openbaart zich vaker bij meisjes dan jongens en meestal voor het eerst tussen 2- en 10-jarige leeftijd. Soms treft het ook kinderen in de puberteit.

Migraine aura

Bij een migraine aura-aanval kun je minder goed zien. De aanval gaat gepaard met een veranderende vlek in je gezichtsveld. Zo’n aanval duurt ongeveer 15 tot 60 minuten. Daarna kun je hoofdpijn krijgen, maar dat hoeft niet. Een aanval van migraine aura komt plotseling opzetten en verdwijnt weer vanzelf. Na verloop van tijd kun je een nieuwe aanval krijgen.

Basilaire migraine

Basilaire migraine, ook wel bekend als basilaire arterie migraine, is een buitengewoon zeldzame, maar potentieel levensbedreigende variant van de klassieke migraine met aura. De oorzaak is niet helemaal bekend, maar de aandoening begint in de hersenstam.

Hemiplegische migraine

Hemiplegische migraine is een zeldzame, erfelijke en ernstige vorm van migraine met halfzijdig krachtsverlies tijdens een aanval. De ernst kan variëren van krachtsverlies in één hand, tot uitval van de kracht in een gehele lichaamshelft.

Oorzaken van migraine

Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in je hoofd. Wat de aanleiding daarvoor is, is niet precies bekend. Stoffen die in je hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters), spelen vermoedelijk een belangrijke rol.

Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander is niet duidelijk. Je loopt een groter risico om last te krijgen als migraine ook in je familie voorkomt.

Er zijn diverse triggers die een migraineaanval kunnen uitlokken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken:

Oorzaken Migraine
  • Stress. Te veel spanning is een veelvoorkomende oorzaak van migraine.
  • Eten/drinken. Alcoholische dranken, onregelmatig of weinig eten en drinken. Smaakversterkers (in Chinees eten en kant- en klaargerechten). Sulfiet (in wijn). Nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, Chinese kool en rode bieten). Kunstmatige zoetstof (aspartaam).
  • Slaap. Een verstoord slaapritme of een gebrek/te veel aan slaap kunnen een migraineaanval veroorzaken.
  • Prikkels. Fel licht, hard geluid.
  • Weer. Plotselinge weersveranderingen en temperatuurschommelingen.
  • Hormonale schommelingen. Menstruatie, (hormonale) anticonceptie, overgang en hormoonsubstitutietherapie (HST)

Medicijnen

Een overzicht van de beste medicijnen tegen migraine:

Sumatriptan 50 mg

1. Sumatriptan

Sumatriptan is migraine-medicatie in tabletvorm en wordt geproduceerd door Almus. Het is de generieke versie van Imigran. Sumatriptan is verkrijgbaar in tabletten van 50 mg (startdosering) en 100 mg (ernstige symptomen. Sumatriptan bestellen >

Maxalt 10 mg

2. Maxalt smelttabletten

Maxalt smelttabletten helpen migrainesymptomen tijdens een migraineaanval te verminderen. De werkzame stof is rizatiptan. Het medicijn wordt geproduceerd door Merck Sharp & Dohme. Maxalt bestellen >

Zolmitriptan 5 mg tabletten

3. Zolmitriptan

Zolmitriptan orodispergeerbare tabletten zijn een effectief middel tegen migraine. Dit product is een generieke variant van Zomig, gemaakt door AstraZeneca. Zolmitriptan bestellen >

Zomig 5 mg neusspray

4. Zomig neusspray

Zomig neusspray is een geneesmiddel dat verlichting biedt bij migraine en wordt gemaakt door AstraZeneca. Het verlicht de pijn en vermindert ook de andere bijbehorende symptomen. Eén spray Zomig neusspray bevat 5 mg zolmitriptan. Zomig bestellen >

Imigran 50 mg

5. Imigran

Imigran is een beproefd medicijn tegen migraine. Imigran is beschikbaar als neusspray en Imigran Radis wordt geleverd in tabletvorm. Beide medicijnen bevatten sumatriptan als werkzame stof. Imigran bestellen >

Almogran 12.5 mg

6. Almogran

Almogran behoort tot de medicijngroep triptanen: geneesmiddelen die bij migraine worden gebruikt. Almogran zorgt ervoor dat de bloedvaten in de hersenen zich vernauwen. Hierdoor neemt de hoofdpijn af. Almogran bestellen >

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.