Migraine is een veelvoorkomende vorm van zware hoofdpijn. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft er regelmatig last van. Vrouwen hebben zelfs drie keer zo veel kans op migraine als mannen. Migraine kan op elke leeftijd de kop opsteken, maar het komt vooral voor bij mensen in de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar. Ook een erfelijke component speelt dikwijls een rol.

Migraine komt in aanvallen. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Sommige patiënten krijgen het één à twee keer per jaar, andere hebben er meerdere keren per maand last van. Het voornaamste kenmerk is hoofdpijn. Deze kan zeer heftig zijn en bijna onverdraaglijk aanvoelen.

Migraine gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Ook zijn patiënten tijdens een aanval zeer gevoelig voor licht en geluid. Kort voor de aanval zijn soms schitteringen, flitsen of golvende beelden zien.
Migraine kan een zware wissel trekken op het dagelijks leven van patiënten. Het is daarom raadzaam om bij een aankomende migraineaanval snel in actie te komen. Migraine wordt behandeld met medicijnen.

Oorzaken van migraine

Hoe migraine precies ontstaat, is niet bekend. Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in je hoofd. Stoffen die in je hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters), spelen vermoedelijk een belangrijke rol. Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander is niet duidelijk. Wel is het zo dat je zelf een grotere kans hebt last van migraine te krijgen als migraine ook in je familie voorkomt. Er zijn diverse triggers die een migraineaanval kunnen uitlokken:

 • Stress. Te veel spanning is een veelvoorkomende oorzaak van migraine.
 • Eten/drinken. Alcoholische dranken, onregelmatig of weinig eten en drinken. Smaakversterkers (in Chinees eten en kant- en klaargerechten). Sulfiet (in wijn). Nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, Chinese kool en rode bieten). Kunstmatige zoetstof (aspartaam).
 • Slaap. Een verstoord slaapritme of een gebrek/te veel aan slaap kunnen een migraineaanval veroorzaken.
 • Prikkels. Fel licht, hard geluid.
 • Weer. Plotselinge weersveranderingen en temperatuurschommelingen.
 • Hormonale schommelingen. Menstruatie, (hormonale) anticonceptie, overgang en hormoonsubstitutietherapie (HST)

Migraine in Nederland

In 2012 hadden maar liefst 3,1 miljoen Nederlanders weleens last van migraine. Hiervan heeft een groot deel (1,1 miljoen mensen) meer dan 3 keer per maand last van een migraineaanval. De meeste aanvallen komen voor als je tussen de 25 en 55 jaar oud bent. Vrouwen hebben twee keer zoveel last van migraine als mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ongeveer een kwart van de mensen die last heeft van migraine krijgt 15 tot 45 minuten voor een aanval zogeheten auraverschijnselen. De meestvoorkomende auraverschijnselen zijn:

 • Het zien van schitteringen, flitsen of golvende beelden
 • Het krijgen van blinde vlekken (sommige delen van het zicht ‘vallen uit’)
 • Een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van je lichaam
 • Spraakstoornissen

De verschijnselen zijn tijdelijk. Ze stoppen als de migraineaanval begint.

Soorten migraine

Er bestaan diverse vormen van migraine, zoals migraine aura (oogmigraine) en buikmigraine.

Migraine Aura

Migraine aura is een aanval van minder goed zien. Deze gaat gepaard met een veranderende vlek in het zichtveld. Een aanval duurt circa 15 tot 60 minuten. Hierna kunt u hoofdpijn krijgen, maar dat hoeft niet. Een aanval van migraine aura komt plotseling opzetten en verdwijnt weer vanzelf. Na verloop van tijd (meestal weken tot maanden) kunt u een nieuwe aanval krijgen.

Kenmerken van migraine aura

Migraine aura gaat gepaard met de volgende klachten:

 • Er zit een vlek in één helft van uw gezichtsveld (links of rechts), in beide ogen. U ziet de vlek dus ook als u met één oog kijkt.
 • De vlek begint klein en groeit geleidelijk (in minuten).
 • De vlek is licht en heeft allerlei kleuren.
 • De rand van de vlek heeft vaak de vorm van zaagtanden (zoals schitteringen op het water), die flikkeren.
 • De vlek trekt langzaam weg, naar buiten toe uit beeld.
 • De verschijnselen duren meestal 15 tot 30 minuten, maximaal 1 uur.
 • Na deze verschijnselen kunt u hoofdpijn hebben, maar dat hoeft niet. Een aura zonder hoofdpijn komt vaker voor bij ouderen die vroeger migraine hebben gehad, maar komt ook voor bij mensen die nog nooit migraine met hoofdpijn gehad hebben.

Oorzaken van migraine aura

Migraine is een aandoening van de zenuwen en bloedvaten in de hersenen. De samenwerking tussen de bloedvaten en de zenuwen is tijdelijk verstoord. Hoe dat precies komt, is niet bekend. Heeft u een naast familielid (vader, moeder, broer of zus) met migraine aura, dan loopt u een hoger risico op deze vorm van migraine.

Migraine aura is niet gevaarlijk. Het gaat vanzelf over, meestal binnen 30 minuten. Soms duurt het langer, tot maximaal 1 uur. Als u migraine aura heeft, heeft u (op lange termijn) een licht verhoogde kans op een beroerte (herseninfarct). Het is daarom extra belangrijk dat u niet rookt, omdat roken de kans op een beroerte vergroot.

Behandeling van migraine aura

Er is geen speciale behandeling voor migraine aura. Dit komt omdat de medicijnen meestal pas gaan werken als de migraine aura al is verdwenen. Een behandeling kan wel helpen als u daarna hoofdpijn heeft (migraine).

Als u meerdere aanvallen per maand heeft, kunt u ervoor kiezen dagelijks medicijnen te gebruiken om het aantal aanvallen te verminderen. U krijgt in dat geval een bètablokker. Bijvoorbeeld één- tot tweemaal daags 100 mg metoprolol of een- tot tweemaal daags 80 mg propranolol. Na een aantal maanden kijkt u beoordelen hoe het middel heeft gewerkt.

Buikmigraine (abdominale migraine)

Abdominale migraine (buikmigraine) is een aandoening waarbij je om onbekende redenen (ernstige) pijn in het midden van de buik krijgt. Het komt het meest bij kinderen voor. Ongeveer 2 procent krijgt ermee te maken.De ziekte openbaart zich vaker bij meisjes dan jongens en meestal voor het eerst tussen 2- en 10-jarige leeftijd. Soms treft het ook kinderen in de puberteit. Vooral tegen de menstruatieperiode bij meisjes treedt abdominale migraine op.

Kenmerken buikmigraine

De pijn kan enkele uren tot dagen aanhouden en gaat mogelijk gepaard met misselijkheid en herhaaldelijk braken. Buikmigraine is te behandelen met medicijnen die ook worden voorgeschreven voor de behandeling van klassieke migraine. Soms zorgt voldoende nachtrust ook al voor voldoende verlichting van de symptomen. Buikmigraine is zeldzaam. De vooruitzichten zijn meestal goed voor kinderen die te maken krijgen met deze zeldzame aandoening. Vaak ontwikkelen kinderen met buikmigraine op volwassen leeftijd gewone migraine.

Oorzaken buikmigraine

De oorzaak van buikmigraine is niet duidelijk. Genetische factoren kunnen een belangrijke rol spelen, omdat de ziekte vaker tot uiting komt bij kinderen bij wie migraine in de familie zit. Ongeveer 60 procent van de kinderen met de aandoening heeft namelijk een positieve familiegeschiedenis voor migraine.

Behandeling buikmigraine

De symptomen van buikmigraine verbeteren vaak nadat de patiënt heeft geslapen. Ook medicatie kan helpen. Veel patiënten reageren goed op antimigrainemedicijnen en pijnstillers, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Soms schrijft een arts tricyclische antidepressiva en geneesmiddelen voor die de effecten van serotonine blokkeren om de frequentie van de aanvallen te verminderen. Ook medicijnen tegen een epileptische aanval zijn bruikbaar voor de behandeling van abdominale migraine. Soms schrijft een arts lage doses aspirine en bètablokkers voor die de patiënt langdurig moet innemen om de frequentie van toekomstige aanvallen te verminderen. Verder helpt het antihistaminicum (geneesmiddel tegen allergische reactie) cyproheptadine bij sommige kinderen met migrainevarianten.

Migraine medicijnen

Er zijn diverse medicijnen die helpen tegen migraine. Een overzicht van de beste medicijnen tegen migraine:

1. Sumatriptan – € 76,45
Sumatriptan 50mg

Sumatriptan is migraine-medicatie in tabletvorm en wordt geproduceerd door Almus. Het is de generieke versie van Imigran. Sumatriptan is verkrijgbaar in tabletten van 50 mg (startdosering) en 100 mg (ernstige symptomen. Als u Een arts beoordeelt aan de hand van een medische vragenlijst of u Sumatriptan kunt gebruiken. Als u uw migraine-medicatie klaar heeft liggen kunt u een langdurige migraine-aanval goed voorkomen.

Sumatriptan bestellen >

2. Maxalt smelttabletten – € 84,-

maxalt-smelttabletten-migraine-medicatie

Maxalt smelttabletten helpen migrainesymptomen tijdens een migraineaanval te verminderen. De werkzame stof is rizatiptan. Het medicijn wordt geproduceerd door Merck Sharp & Dohme. Een arts beoordeelt aan de hand van een medische vragenlijst of uMaxalt kunt gebruiken. Als u uw migraine-medicatie klaar heeft liggen kunt u een langdurige migraine-aanval goed voorkomen.

Maxalt smelttabletten bestellen >

3. Zolmitriptan – € 63,75

zolmitriptan-5mg-migraine-medicatie

Zolmitriptan orodispergeerbare tabletten zijn een effectief middel tegen migraine. Dit product is een generieke variant van Zomig, gemaakt door AstraZeneca.

Als u regelmatig last heeft van migraine-aanvallen kan het verstandig zijn om de medicatie in huis te hebben zodat u deze bij de eerste tekenen van migraine in kunt nemen. Beantwoord vandaag onze medische vragenlijst om te zien of u in aanmerking komt voor deze medicatie.

Zolmitriptan bestellen >

4. Almogran – € 53,70

almogran-migraine-tablet-medicatie

Almogran behoort tot de medicijngroep triptanen: geneesmiddelen die bij migraine worden gebruikt. Almogran zorgt ervoor dat de bloedvaten in de hersenen zich vernauwen. Hierdoor neemt de hoofdpijn af. Almogran is niet geschikt om andere vormen van hoofdpijn (clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn) te bestrijden.

Almogran is een receptplichtig medicijn. U dient bij online bestelling een korte medische vragenlijst in te vullen. Deze wordt door een geregistreerde arts gecontroleerd.

Almogran bestellen >

5. Zomig – € 113,45

zomig-neusspray-migraine-medicijn

Zomig neusspray is een geneesmiddel dat verlichting biedt bij migraine en wordt gemaakt door AstraZeneca. Het verlicht de pijn en vermindert ook de andere bijbehorende symptomen. Eén spray Zomig neusspray bevat 5 mg zolmitriptan. Dit dient eenmalig toegepast te worden ter behandeling van een migraine-aanval. Als de migraine na 2 uur niet over is mag u nog een dosering nemen. Gebruik nooit meer dan 2 doseringen per 24 uur.

Zomig bestellen >

6. Imigran tablet – € 127,20

imigran-tabletten-50mg-migraine-medicatie

Imigran is een beproefd medicijn tegen migraine. Imigran is beschikbaar als neusspray en Imigran Radis wordt geleverd in tabletvorm. Beide medicijnen bevatten sumatriptan als werkzame stof.

Imigran bestellen >

7. Imigran neusspray – € 73,19

imigran-neusspray-20mg-migraine

Imigran neusspray bestellen >

Imigran is een neusspray die sumatriptan bevat en gemaakt wordt door GlaxoSmithKline. Het kan gebruikt worden tegen migraine en de bijbehorende symptomen. Eén dosering (of spray) Imigran bevat 20 mg sumatriptan. Innemen als de migraine-pijn begint. Niet meer dan tweemaal per 24 uur innemen.

Migraine versus spanningshoofdpijn

Migraine is niet hetzelfde als spanningshoofdpijn. Het duidelijkste verschil is dat je bij spanningshoofdpijn niet misselijk bent en dat deze hoofdpijn niet erger wordt bij inspanning. Een ander verschil is dat bij migraine de klachten heftiger zijn.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.