Remdesivir Is Eerste Goedgekeurde Medicijn Voor Ernstig Zieke Coronapatiënt

 In Nieuws

Artsen mogen de virusremmer Remdesivir voorschrijven aan coronapatiënten die er relatief slecht aan toe zijn. Dat stellen de Europese medicijnautorieiten. Als de Europese Commissie er ook mee akkoord gaat, kunnen artsen het medicijn gaan voorschrijven.

Remdesivir is een virusremmer die de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes in het lichaam remt. Daardoor ontwikkelt de infectie zich minder snel. Eerder werd Remdesivir al genoemd als mogelijk medicijn bij het bestrijden van Covid-19.

Als de Europese Commissie het advies van de medicijnautoriteiten overneemt, kan het medicijn voorgeschreven worden aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben.

Door behandeling met Remdesivir herstellen die patiënten gemiddeld vier dagen eerder en is de kans op overlijden kleiner, stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Positieve effecten

Over het middel is nog niet alles bekend, maar volgens het CBG wegen de positieve effecten op tegen de risico’s. De meest voorkomende bijwerkingen zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid en (huid)uitslag. Of het middel ook een positieve werking heeft bij minder zieke coronapatiënten is nog niet bekend.

Het college verwacht dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie binnen een week een definitief besluit neemt. CBG-voorzitter Ton de Boer is blij met de goedkeuring. ‘Maar we zijn er nog niet,’ zegt hij. ‘Remdesivir is namelijk niet hét medicijn dat je geneest van corona.’ Wereldwijd wordt nog volop onderzoek gedaan naar betere medicatie en vaccins.

Eén jaar

Het medicijn is nu voor één jaar goedgekeurd. De fabrikant (Gilead) moet voor december dit jaar aanvullende onderzoeksresultaten en informatie over het productieproces aanleveren. Die gegevens worden dan bekeken en beoordeeld door de Europese medicijnautoriteiten. Zo’n voorwaardelijke goedkeuring wordt alleen gegeven als er geen betere behandeloptie is bij een ziekte met een ernstig ziekteverloop.

Het medicijn werd oorspronkelijk ontwikkeld om de uitbraak van ebola tegen te gaan, maar dat leverde niet het gewenste effect op. In Nederland mocht het al wel voorgeschreven worden voor ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis. De Europese Commissie beslist volgende week of Remdesivir gebruikt mag worden voor coronapatiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen.

Bron: ANP

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.