genitale wratten soa

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zijn goedaardige wratten rond de anus en op de geslachtsdelen. Ze worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV). Tijdens de geslachtsgemeenschap kan het virus worden overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen of huid-op-huidcontact.

De wratten zijn een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Een condoom kan het overdragen van het virus niet volledig voorkomen. Je kunt ook besmet raken via je handen of door dezelfde handdoek te gebruiken als iemand met de SOA. Per jaar zijn er ongeveer 25.000 nieuwe gevallen van genitale wratten. De meeste mensen krijgen echter geen wratten van het virus, maar kunnen het virus dan wel doorgeven aan anderen.

Genitale wratten bij vrouwen

Bij vrouwen komen de wratten voornamelijk voor op de volgende plaatsen:

 • Bij de ingang van of in de vagina
 • Rond de schaamlippen
 • Bij de clitoris
 • Rond de anus (ook zonder dat je anale seks hebt gehad)
 • Op de baarmoedermond

Genitale wratten bij mannen

Bij mannen komen de wratten met name voor op deze plaatsen:

 • Op de penis
 • Op het scrotum (balzak)
 • Bij de uitgang van de plasbuis
 • Rond de anus (ook zonder dat je anale seks hebt gehad)

Oorzaak

Genitale wratten worden veroorzaakt door een onschuldige vorm van het Humaan Papilloma Virus (HPV). Van het HPV-virus bestaan meer dan 20 varianten. Veel mensen associëren het HPV-virus met baarmoederhalskanker. De HPV varianten 6 en 11 die deze SOA veroorzaken zijn echter onschuldig. Je kunt het HPV-virus oplopen en doorgeven zonder dat je het merkt.

Hoe herken ik het?

De wratten zijn huidkleurig, roze of grijswit. Ze voelen meestal zacht aan. Ze hebben gemiddeld een doorsnede van 1 tot 5 mm en zitten dicht bij elkaar. Daardoor lijkt de huid bloemkoolachtig. De wratten kunnen de volgende klachten geven:

 • Jeuk
 • Pijn
 • Branderig gevoel
 • Afscheiding uit de vagina of plasbuis

Vaak zijn er eerst enkele kleine wratjes die groter worden en zich uitbreiden. Niet iedereen heeft last van bovengenoemde klachten. Na besmetting met HPV duurt het één maand tot een jaar voordat de wratten ontstaan. Ook voordat de wratjes ontstaan, ben je al besmettelijk. Doordat er een lange periode tussen de infectie met het virus en het ontstaan van de wratten zit, kan het virus zich makkelijk verspreiden. Echter krijgen slechts één op de honderd mensen die besmet worden met HPV genitale wratten.

Heb ik genitale wratten?

De beste manier om deze SOA vast te stellen, is lichamelijk onderzoek in combinatie met een uitstrijkje of het weghalen van een stukje weefsel (biopsie). Vaak wordt er meteen een volledige SOA-screening uitgevoerd.

Voorbeelden van andere SOA’s:

Genitale wratten-medicatie bestellen via online recept

Genitale wratten zijn goed behandelbaar met antibiotica. Je kunt genitale wratten-medicijnen bestellen via een online recept. Je hoeft dus niet naar je huisarts om Genitale wratten-medicatie te bestellen. Vind jouw medicijn op PilPil.nl, kies een aanbieder en vul een medische vragenlijst in. Word jouw aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je het medicijn vaak al de volgende werkdag in huis. Snel, veilig en 100% discreet.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.