Wat is gonorroe?
Gonorroe is een SOA die wordt veroorzaakt door de gonorroe-bacterie ‘gonokok’. Je loopt gonorroe op door dat je seks hebt met iemand die de SOA heeft. Gonorroe komt zowel voor bij mannen als vrouwen. De gonorroe-bacterie besmet de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel of ogen. Het is erg besmettelijk. Gelukkig is gonorroe goed te behandelen.
Hoe krijg ik het?
Gonorroe komt veel voor, vooral bij mannen die seks hebben met mannen. Bij vrijwel alle seksuele handelingen kun je gonorroe doorgeven aan je sekspartner.
Symptomen van gonorroe
Vrouwen merken vaak weinig of niets van gonorroe. Mannen hebben meestal zeer duidelijke klachten. Niet voor niets noemen we gonorroe bij mannen een druiper. De eerste klachten krijg je vrij kort nadat je de gonokok-bacterie hebt opgelopen. Ook als je geen klachten hebt, kun je de ziekte toch doorgeven.
Klachten bij vrouwen
- Meer vaginale afscheiding, die stinkt en kan pus-achtig zijn
- Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent
- Pijn of irritatie bij het plassen
- Irritatie of jeuk rond de anus
- Slijmerige of pusachtige afscheiding bij de ontlasting
- Keelontsteking of opgezette klieren in de hals
- Andere ontstekingen in het lichaam
Klachten bij mannen
- Een ‘druiper’: veel pusachtige afscheiding uit de plasbuis die geel of groen van kleur is
- Pijn of irritatie bij het plassen
- Irritatie of jeuk rond de anus
- Slijmerige of pusachtige afscheiding bij de ontlasting
- Keelontsteking of opgezette klieren in de hals
- Andere ontstekingen in het lichaam
Hoe weet ik of ik gonorroe heb?
Ga naar je huisarts, de GGD of bestel je SOA-test online. Een urinetest toont aan of je gonorroe hebt. Testen kan ook met een uitstrijkje van de vagina, de plasbuis, de keel of de anus. Jijzelf of je dokter neemt dit af met een wattenstaafje. Testen heeft pas zin vanaf twee weken na de besmetting. Dan pas is de bacterie aan te tonen. Bij duidelijke klachten is de infectie soms eerder aan te tonen.
Behandeling
Gonorroe kun je goed behandelen met antibiotica (injectie of pil). Een week na de behandeling ben je genezen. Dan kun je dus ook weer seks hebben. Gaan de klachten toch niet weg? Ga dan meteen terug naar de dokter. Het kan zijn dat de bacteriën ongevoelig zijn voor het gebruikte medicijn. Dit komt in Nederland nog nauwelijks voor, in het buitenland vaker.
Advies
- Ga naar de dokter voor een SOA-test
- Laat je op alle plekken van je lichaam testen waar je besmet kunt zijn. Bijvoorbeeld ook de anus of de keel
- Waarschuw je sekspartners van de afgelopen zes maanden
- Mannen: sekspartners vanaf zes weken voordat de klachten begonnen
- Geen klachten, toch besmet? Waarschuw je sekspartners van de laatste zes maanden
Als een vrouw er niets aan doet
Zonder behandeling kan gonorroe opstijgen naar je eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts. Je voelt je ziek en hebt pijn in je onderbuik. Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen. Een eileiderontsteking die niet wordt behandeld, veroorzaakt littekens in de eileiders. Hierdoor kan de eileider verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Ben je zwanger, dan kun je gonorroe overdragen op je baby. De oogjes van de baby kunnen tijdens de bevalling in aanraking komen met de bacteriën in de vagina. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap wordt ervoor gezorgd dat de baby geen risico loopt
Als een man er niets aan doet
Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. Dit leidt soms tot een bijbalontsteking. Dat geeft heftige pijn in de balzak, soms uitstralend naar de lies. In de balzak voel je een zwelling. De zaadstreng, die naar boven loopt, kan pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval kan een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de bal veroorzaken. Dit geeft zwelling en pijn. Een ontsteking van de prostaat gaat gepaard met koorts en moeilijk en pijnlijk plassen. Ook heb je pijn in en rond de geslachtsorganen.
Laat gonorroe niet onbehandeld
De gevolgen kunnen ernstig zijn als je gonorroe niet laat behandelen. De infectie kan dan verder je lichaam ingaan. Vrouwen kunnen een eileiderontsteking krijgen. Hierdoor kun je onvruchtbaar worden en heb je meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Mannen kunnen door gonorroe een bijbalontsteking of een ontsteking aan de prostaat krijgen.
Zwanger?
Als je zwanger bent en gonorroe hebt, loop je het risico dat je baby te vroeg wordt geboren. En je kunt de SOA aan je baby doorgeven. Die kan daar een oogontsteking van krijgen.
Andere SOA’s:
Gonorroe-medicatie bestellen via online recept
Gonorroe is goed behandelbaar met antibiotica. Je kunt gonorroe-medicijnen bestellen via een online recept bij een van onze samenwerkingspartners. Je hoeft dus niet naar je huisarts om Gonorroe-medicatie te bestellen. Vind jouw medicijn op PilPil.nl, kies een aanbieder en vul op de website van onze samenwerkingspartner een medische vragenlijst in. Word jouw aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je het medicijn vaak al de volgende werkdag in huis. Snel, veilig en 100% discreet.