WHO Adviseert Dit Goedkope Medicijn Voor Ernstig Zieke Coronapatiënt

 In Covid-19, Nieuws

Goedkope en goed verkrijgbare ontstekingsremmers, zogenaamde corticosteroïden, vergroten de overlevingskans van ernstig zieke coronapatiënten. Dat blijkt uit een grote internationale studie. Op basis hiervan heeft de WHO het behandeladvies voor Covid-19-patiënten aangepast. De organisatie raadt het gebruik van deze corticosteroïde nu aan bij mensen die ernstig ziek zijn door het virus.

Half juni bleek al dat een bepaalde soort van dit middel, de ontstekingsremmer dexamethason, de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten verbeterde. Deze grote doorbraak in de strijd tegen het virus is nu nogmaals bevestigd.

Positief effect

Na de hoopvolle resultaten met het gebruik van dexamethason werden ook andere corticosteroïden getest. Daarbij ging het bijvoorbeeld om hydrocortison en methylprednisolon. Beide zijn medicijnen die onder andere ingezet worden bij astma, MS of reumatische klachten.

Het zijn makkelijk verkrijgbare medicijnen die relatief goedkoop zijn om te produceren, zeggen de onderzoekers. Bij ernstig zieke coronapatiënten blijken deze andere corticosteroïden ook zeker een positief effect te hebben. Het aantal mensen dat overlijdt aan het virus zou met ongeveer een derde afnemen.

Minder sterke reactie immuunsysteem

Waarom hebben deze corticosteroïden zo’n sterk effect bij ernstige zieke coronapatiënten? Het komt waarschijnlijk doordat deze medicijnen het immuunsysteem dempen. ‘We denken dat patiënten met Covid-19 die op de IC terechtkomen niet meer kampen met het virus zelf, maar met de overreactie van het immuunsysteem op het virus,” legt Lennie Derde, intensivist en onderzoeker bij het UMC Utrecht, uit op de website van het ziekenhuis. Corticosteroïden verzwakken die reactie van het immuunsysteem.

Nederland

Op veel plekken in Nederland zal dit nieuwe behandeladvies waarschijnlijk maar voor weinig drastische veranderingen zorgen, zegt Derde. Dexamethason, het middel dat in juni al genoemd werd, behoort al tot de drie middelen die veel worden gebruikt bij coronapatiënten.

Omdat er toen zo veel duidelijke aanwijzingen waren dat dit de kans op overlijden zou verkleinen, vonden specialisten het niet meer verantwoord om patiënten de medicijnen niet te geven. Dat het succes van deze behandeling nu nog eens extra bevestigd is, is volgens Derde goed nieuws.

“Niet alleen dat we dit nu weten, maar ook dat het zich niet beperkt tot het middel Dexamethason. Hydrocortison heeft in ieder geval hetzelfde effect en waarschijnlijk ook de andere corticosteroïden. Dit betekent dat we niet afhankelijk zijn van één merk en één voorraad, maar meerdere goedkope, algemeen verkrijgbare middelen kunnen gebruiken.”

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.