chlamydia-soa-symptomen-behandeling

Wat is chlamydia?

Chlamydiasis – meestal afgekort tot chlamydia – is in Nederland de meest voorkomende Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Elk jaar krijgen ongeveer 60.000 mensen te horen dat ze de aandoening hebben. Deze SOA kan bij mannen en vrouwen voorkomen, maar treft vooral vrouwen jonger dan 25 jaar. Vaak blijft de infectie onopgemerkt en dat is gevaarlijk, want een langdurige infectie kan ervoor zorgen dat je onvruchtbaar raakt.

Hoe krijg ik het?

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia trachomatis), die zich gemakkelijk nestelt in het slijmvlies van de plasbuis, de anus, de keel of de baarmoedermond. Daar zorgt de bacterie voor ontstekingen. De aandoening is zeer besmettelijk en kan worden opgelopen door onveilige seks (= zonder condoom). Besmetting vindt zelden plaats door orale seks (pijpen of beffen), maar anaal seksueel contact kan wel tot besmetting met chlamydia leiden.

Hoe weet ik of ik chlamydia heb?

Chlamydia heeft een incubatietijd van één tot drie weken. De incubatietijd van een ziekte is de tijd tussen het moment van besmetting en de eerste symptomen van de ziekte. Toch kun je je al tien dagen na het laatste onveilige contact laten testen op chlamydia. Het is mogelijk dat je iemand anders besmet zonder dat je zelf klachten hebt.

Een infectie kan voor uiteenlopende symptomen zorgen.

Chlamydia-symptomen bij de vrouw

Negentig procent van de vrouwen met chlamydia heeft geen klachten, waardoor je jaren kunt rondlopen met de infectie zonder te weten dat je de aandoening hebt. Vrouwen die wel last hebben van klachten, kunnen symptomen hebben als:

 • Toegenomen vaginale afscheiding
 • (Chronische) hevige pijn in de onderbuik (met of zonder koorts)
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Bekkenbodemontsteking
 • Pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen
 • Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent
 • Pijn aan de anus, diarree of bloederige afscheiding bij de ontlasting

Wanneer de infectie niet op tijd wordt opgemerkt, kan deze zich vanuit de vagina uitbreiden naar de eileiders en een eileiderontsteking veroorzaken, die zich kan uitbreiden naar het bekkengebied. Dit noem je PID (Pelvic Inflammatory Disease). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en buikpijn. Ontsteking van de eileiders zorgt voor kleine littekentjes, waardoor deze minder goed toegankelijk worden. Wanneer de ontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan dit onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen tot gevolg hebben.

Chlamydia-symptomen bij de man

Bij mannen heeft vijfentwintig procent geen klachten bij een chlamydia-infectie. Mannen kunnen last krijgen van:

 • Waterige/heldere afscheiding uit de penis, met name ’s morgens
 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Pijn in de balzak
 • Jeuk bij de anus, diarree of bloederige afscheiding bij de ontlasting

Wanneer de infectie niet op tijd wordt behandeld, kan deze ook bij de man opstijgen naar andere organen. De chlamydia-bacteriën kunnen via de plasbuis en de zaadleider in de bijbal terechtkomen. Dit kan leiden tot bijbalontsteking. Vaak krijg je dan een pijnlijke, gezwollen balzak. Ook kun je last krijgen van koorts. Hiernaast kan de aandoening bij mannen ook prostaatontsteking veroorzaken. Een onbehandelde ontsteking kan ook bij de man onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Chlamydia-test

Je kunt een SOA-test doen bij de huisarts, GGD of in een SOA-kliniek. Een chlamydia-test bestaat uit een uitstrijkje of een urinetest. Bij vrouwen is het uitstrijkje het meest betrouwbaar, bij mannen is de urinetest ook betrouwbaar genoeg. Er zijn ook chlamydia-thuistesten voor zowel mannen als vrouwen beschikbaar. Hierbij is het van belang dat je de materialen naar een gecertificeerd laboratorium stuurt voor een betrouwbare uitslag.

Chlamydia-medicatie bestellen via online recept

Chlamydia is goed behandelbaar met antibiotica. Je kunt medicijnen bestellen via een online recept. Je hoeft dus niet naar je huisarts om Chlamydia-medicatie te bestellen. Vind jouw medicijn op PilPil.nl, kies een aanbieder en vul een medische vragenlijst in. Word jouw aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je het middel vaak al de volgende werkdag in huis. Snel, discreet en 100% veilig.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.