Resultaat 1–12 van de 1206 resultaten wordt getoond

Wat is een homeopathisch middel?

Een homeopathisch geneesmiddel is een volgens de richtlijnen van de homeopathie bereid geneesmiddel. We spreken van gepotentieerde geneesmiddelen.

Een potentie is een bereiding waarbij een middel stapje voor stapje steeds wordt verdund in een bepaalde verhouding, bijvoorbeeld 1 op 10 (D-potenties) of 1 op 100 (C- of K-potenties).

Bij LM-potenties is sprake van een verdunningsgraad van 1 op 50.000 per potentiestap. Naast het verdunnen met alcohol/water wordt er krachtig geschud, 10 tot 100 schudslagen.

Homeopathische geneesmiddelen zijn wettelijk erkend. We onderscheiden geregistreerde homeopathische geneesmiddelen en niet-geregistreerde.

Vergoed door zorgverzekeraar?

Geregistreerde homeopathische geneesmiddelen komen voor vergoeding van de zorgverzekering in aanmerking.

Veel homeopathische geneesmiddelen, die weinig worden voorgeschreven, zijn niet geregistreerd, omdat het voor de fabrikant financieel niet doenlijk is de dure registratie aan te vragen. Deze ongeregistreerde homeopathische geneesmiddelen blijven verkrijgbaar, maar worden niet vergoed.

Er is geen onderscheid in kwaliteit of werkzaamheid. Ze zijn alleen via gespecialiseerde homeopathische apotheken op recept te verkrijgen.

We kennen de volgende afleveringsvormen:

  • Globuli (glob.) zijn kleine (riet-)suikerkorrels 5-10 per dosis
  • Granuli (gran.) zijn grotere (riet-)suikerkorrels 1-3 per dosis
  • Tabletten (tabl.) op basis van melksuiker (= lactose) 1-3 per dosis
  • Druppels (dil.) bevatten water/alcohol, 5-10 druppels per dosis

Het proces van potentiëring heeft als gevolg dat homeopathische geneesmiddelen erg veilig zijn en daarom bijzonder geschikt voor de behandeling van kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven.

Bron: Homeopathie.nl