Onderzoek: Remdesivir Laat Coronapatiënt Sneller Herstellen

 In Nieuws

Een internationaal onderzoek biedt hoop op een effectieve behandeling van coronapatiënten. Volgens de eerste resultaten zorgt het middel Rem­desivir voor een sneller herstel. Dat meldt Het Parool.

Anthony Fauci, de voornaamste adviseur van de Amerikaanse president Trump in de coronacrisis, sprak woensdag op een persconferentie in Washington van ‘heel goed nieuws’. Hij vergeleek het zelfs met de ontdekking van AZT als aidsremmer in 1986.

‘Dit bewijst dat een medicijn dit virus kan blokkeren,’ aldus Fauci over Remdesivir, een virusremmer dat oorspronkelijk werd ontwikkeld als medicijn tegen ebola.

De uitkomsten bieden volgens Fauci een handvat in de verdere zoektocht naar medicijnen tegen corona. Fauci denkt dat de sleutel ligt in het combineren van Remdesivir met andere middelen. Hiervoor zijn nu al onderzoeken gaande.

31 procent sneller herstel met Remdesivir

Bij een test met meer dan 1000 ernstig zieke patiënten in 75 ziekenhuizen in verschillende landen herstelden degenen die Remdesivir gebruikten gemiddeld 31 procent sneller dan de mensen die een placebo kregen toegediend. Gemiddeld nam de herstelperiode af van vijftien dagen naar elf dagen.

Ook duiden de resultaten erop dat het medicijn het sterftecijfer gunstig kan beïnvloeden. Van de Remdesivir-gebruikers overleed 8 procent, tegen 11 procent in de placebogroep.

De proef begon begin april, waarbij patiënten tien dagen lang eenmaal daags enkele druppels kregen toegediend. Aanvankelijk zouden 440 mensen deelnemen, dat werden er uiteindelijk ruim twee keer zoveel.

Tegengesteld resultaat

Een ander onderzoek, dat werd uitgevoerd in China en waarover uitgerekend ook woensdag een wetenschappelijke publicatie verscheen, wijst juist uit dat Remdesivir géén effect heeft op coronapatiënten. De proef werd voortijdig gestaakt wegens gebrek aan voldoende deelnemers, doordat de epidemie luwde. De 237 patiënten die wel deelnamen, herstelden niet sneller door remdesivir en ook het sterftecijfer werd er niet door beïnvloed.

Fauci veegt die uitkomsten van tafel. Volgens hem waren er te weinig deelnemers of zaten er haken en ogen aan de opzet van het Chinese onderzoek.

Eerden werden Plaquenil en Hydroxychloroquine al genoemd als medicijn tegen corona.

Foto: Chokniti Khongchum via Pexels

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.