pillen tegen haaruitval kaalheid

Haaruitval, je zal er maar last van hebben. De een zet zich er makkelijker overheen dan de ander. Bij mannen is het maatschappelijk meer geaccepteerd dan bij vrouwen maar dat neemt niet weg dat ook het mannelijk geslacht ijdel genoeg is om hier last van te hebben. Bestaat er wel zoiets als pillen tegen haaruitval of hoort dit thuis in het land der fabels?

De vrije markt puilt uit van de middeltjes tegen haaruitval. Onder de aanbieders bevinden zich vele charlatans en kwakzalvers die alleen maar uit zijn op je geld. Maar wat werkt nu écht? Je kunt natuurlijk alles een keer proberen om er zelf achter te komen, maar dan je ben vele jaren (en haren) verder en euro’s armer. Voor je verder leest, zet eerst je emoties uit en je boerenverstand aan.

Hoe groeit een haar?

Om te begrijpen wat werkt tegen haaruitval, is het goed om eerst eens te kijken hoe het haar groeit. Onder de hoofdhuid bevinden zich vele haarzakjes. Uit elke haarzakje groeit een haar. Het gemiddelde groeiproces vanuit een haarzakje is ongeveer 3 jaar, hierna valt de haar uit en groeit er een nieuwe haar uit hetzelfde haarzakje. Deze cyclus herhaalt zich zo’n 40 keer. Als mensen dus ouder konden worden dan 120 jaar zou in ieder geval iedereen boven deze leeftijd kaal zijn. Het is misschien een schrale troost.

Hoe ontstaat kaalheid?

Als een haarzakje is aangetast, groeit een haar moeizamer en valt al voor de 3 jaar uit. De haren zien er vaak al minder vol uit en de cyclus van 40x is al op een jonge leeftijd bereikt. Dit betekent dat als een groeiproces maar een halfjaar is de persoon in kwestie al op zijn 20ste (40 x 0,5) kaal wordt. Als een haarzakje de cyclus van 40x heeft doorlopen, dan is de haarzak op gebruikt en kan deze niet meer worden geactiveerd.

Wat kun je doen tegen haaruitval?

De oplossing voor kaalheid zit in het voorkomen van aantasting van de haarzakjes, zodat de groeiprocessen weer naar de 3 jaar worden opgekrikt en de haardos voller wordt. Deze aantasting gebeurt door de stof dihydrotestosteron (DHT). Deze komt voort uit het mannelijk hormoon testosteron. (Niet voor niets is kaalheid een vooral mannelijk probleem.)

De aantasting van de haarzakjes moet dan ook van binnenuit worden bestreden. Daarmee kunnen alle uitwendige middeltjes de prullenmand in. Die werken simpelweg niet.

De oplossing zit in het verlagen van de hoeveelheid DHT in het bloed. Daarmee kan het proces van (erfelijke) haaruitval worden geremd. Pillen tegen haaruitval die dutasteride of finasteride bevatten, hebben een gunstig effect. Dit werd ontdekt bij patiënten die deze stof kregen toegediend in medicatie tegen prostaatverkleining.

De bijwerking van het medicijn bleek een vollere haardos te zijn. Er is echter nog geen officiële medicatie tegen kaalheid. De officiële registratie in Nederland van een antikaalheidspil kan nog jaren op zich laten wachten.

Voor meer informatie over dutasteride: Nederlandse Haarstichting.

Machtigste man op aarde slikt pillen tegen haaruitval

Het is officieel, de invloedrijkste man ter wereld, president Donald Trump, slikt pillen tegen haaruitval.
Dit heeft arts Harold Bornstein verklapt aan The New York Times.

Een president dient in goede gezondheid te zijn. Daarom is Trump bij zijn jaarlijkse algehele medische keuring, 4 uur lang onderzocht door 12 doktoren. Conclusie: hij verkeert in goede gezondheid en kan er zeker weer een paar jaar tegenaan, zo schrijft de Telegraaf.

Het middel dat Trump gebruikt is Finasteride. Overleg goed met je arts wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn en maak op basis daarvan de afweging of je het medicijn wel of niet wilt gebruiken.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.