Haaruitval, je zal er maar last van hebben. De een zet zich er makkelijker overheen dan de ander. Bij mannen is het maatschappelijk meer geaccepteerd dan bij vrouwen maar dat neemt niet weg dat ook het mannelijk geslacht ijdel genoeg is om hier last van te hebben. Bestaat er wel zoiets als pillen tegen haaruitval of hoort dit thuis in het land der fabels?

De vrije markt puilt uit van de middeltjes tegen haaruitval. Onder de gerenommeerde aanbieders bevinden zich vele charlatans en kwakzalvers die alleen maar uit zijn op je geld. Maar wat werkt nu écht? Je kunt natuurlijk alles een keer proberen om er zelf achter te komen maar dan je ben vele jaren verder en vele euro’s armer. Voor je verder leest, zet eerst je emoties uit en zet je boerenverstand aan, je zult ontdekken dat het vrij logisch in elkaar steekt…

Hoe groeit een haar?

Om te begrijpen wat werkt tegen haaruitval, is het goed om eerst eens te kijken hoe het haar groeit. Onder de hoofdhuid bevinden zich vele haarzakjes. Uit elke haarzakje groeit een haar. Het gemiddelde groeiproces vanuit 1 haarzakje is ongeveer 3 jaar, hierna valt de haar uit en groeit er een nieuwe haar uit hetzelfde haarzakje. Deze cyclus herhaalt zich zo’n 40 keer. Als mensen dus ouder konden worden dan 120 jaar zou in ieder geval iedereen boven deze leeftijd kaal zijn. Dit mag misschien een schrale troost zijn.

Hoe kaalheid ontstaat?

Indien een haarzakje is aangetast dan groeit een haar moeizamer en valt al eerder uit dan 3 jaar. De haren zien er dan vaak al minder vol uit en de cyclus van 40x is al op een jonge leeftijd bereikt. Dit betekent dat als een groeiproces maar een halfjaar is de persoon in kwestie al op zijn 20e (40 x 0,5) kaal wordt. Als een haarzakje eenmaal de cyclus van 40x is doorlopen dan is de haarzak op gebruikt en kan niet meer worden geactiveerd.

Wat te doen, zijn er pillen tegen haaruitval?

Nu komen we richting de oplossing. De oplossing richt zich dan vaak op het voorkomen van aantasting van de haarzakjes zodat de groeiprocessen weer naar de 3 jaar worden op gekrikt en de haar ook voller wordt. Om deze aantasting aan te pakken moet er van binnen uit het lichaam iets aan worden gedaan.

Dit veegt gelijk al in 1 klap alle uitwendige middeltjes van tafel. Die werken hier gewoon niet tegen! Klaar punt uit.

Wat tast deze haarwortel dan aan? Dit is een stof die meer bij mannen voorkomt, namelijk dihydrotestosteron ook wel DHT genoemd en die voortkomt uit het mannelijk hormoon testosteron. Vandaar dat kaalheid meer bij mannen voorkomt, logisch! Maar we gaan verder. Als dus de hoeveelheid DHT in het bloed wordt verlaagd kan op deze manier het proces van (erfelijke) haaruitval worden geremd. Dit verlagen van DHT kan dus worden behaald met pillen tegen haaruitval die duasteride of finasteride bevatten. Men is hier achter gekomen, omdat deze stof in een officieel medicijn zit tegen prostaatverkleining.  Er bleek een prettige bijwerking te zijn namelijk dat bij veel mannen die deze pillen gebruikten de haarbos weer voller werd en de haaruitval geremd, dus ja er zijn pillen tegen haaruitval, ook al is het nog niet officieel. De officiële registratie is al wel aangevraagd, maar het duurt in Nederland meer dan 10 jaar voordat dit door kan gaan als een officieel medicijn tegen haaruitval.

Voor meer informatie over duasteride zie ook de Nederlandse Haarstichting.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.