Buikmigraine (abdominale migraine) is een aandoening waarbij je om onbekende redenen (ernstige) pijn in het midden van je buik krijgt. Het komt het meest bij kinderen voor. Ongeveer 2 procent krijgt ermee te maken. De ziekte openbaart zich vaker bij meisjes dan jongens en meestal voor het eerst tussen 2- en 10-jarige leeftijd. Soms treft het ook kinderen in de puberteit. Vooral tegen de menstruatieperiode bij meisjes treedt abdominale migraine op.
Kenmerken
De pijn kan enkele uren tot dagen aanhouden en gaat mogelijk gepaard met misselijkheid en herhaaldelijk braken. Buikmigraine is te behandelen met medicijnen die ook worden voorgeschreven voor de behandeling van klassieke migraine. Soms zorgt voldoende nachtrust ook al voor voldoende verlichting van de symptomen. Buikmigraine is zeldzaam. De vooruitzichten zijn meestal goed voor kinderen die te maken krijgen met deze zeldzame aandoening. Vaak ontwikkelen kinderen met buikmigraine op volwassen leeftijd gewone migraine.
Oorzaken
De oorzaak van buikmigraine is niet duidelijk. Genetische factoren kunnen een belangrijke rol spelen, omdat de ziekte vaker tot uiting komt bij kinderen bij wie migraine in de familie zit. Ongeveer 60 procent van de kinderen met de aandoening heeft namelijk een positieve familiegeschiedenis voor migraine.
Behandeling
De symptomen van buikmigraine verbeteren vaak nadat je hebt geslapen. Ook medicatie kan helpen. Veel patiënten reageren goed op antimigrainemedicijnen en pijnstillers, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Soms schrijft een arts tricyclische antidepressiva en geneesmiddelen voor die de effecten van serotonine blokkeren om de frequentie van de aanvallen te verminderen. Ook medicijnen tegen een epileptische aanval zijn bruikbaar voor de behandeling van abdominale migraine. Soms schrijft een arts lage doses aspirine en bètablokkers voor die de patiënt langdurig moet innemen om de frequentie van toekomstige aanvallen te verminderen. Verder helpt het antihistaminicum (geneesmiddel tegen allergische reactie) cyproheptadine bij sommige kinderen met migrainevarianten.