candida sti

Wat is candida?

Candida (candidiasis) wordt veroorzaakt door een soort gist, die verandert in een schimmelvorm. Daarom wordt deze SOA ook wel schimmelinfectie genoemd. De gist is bij vrijwel iedereen aanwezig op de huid, rond de mond, de darm en geslachtsdelen. Niet iedereen krijgt echter last van ziekteverschijnselen.Een infectie komt het meest voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

De verandering van gist naar schimmel wordt veroorzaakt door een verstoorde balans in je darmen. De schimmel verspreidt zich vervolgens via het bloed naar andere delen van je lichaam.

De meest voorkomende vormen van candida zijn spruw en luieruitslag. De belangrijkste klachten van een infectie kunnen optreden in je spijsverteringsorganen, geslachtsorganen, immuunsysteem, spieren en gewrichten en hormonale systeem. Behandeling van candida is alleen nodig als er klachten zijn.

Hoe ontstaat candida?

Als de balans in je darmen verstoord raakt, verandert de gist in een schimmel. De schimmel verspreidt zich vanuit je darm, via het bloed, naar andere delen van je lichaam. Een verstoorde darmbalans kan meerdere oorzaken hebben:

  • Langdurige stress
  • Langdurig antibioticagebruik
  • Overmatige consumptie van alcohol, fast food en kant-en-klaarproducten
  • Gebruik van de anticonceptiepil.

Symptomen van candida

De belangrijkste klachten bij een candida-infectie zijn:

  • Opgezette buik, maagklachten en opstopping of juist diarree
  • Vaginale infectie, jeuk, witte afscheiding of libidoverlies
  • Allergieën, verstopte neus, blaasontsteking of steeds terugkerende infecties
  • Pijnlijke en vermoeide spieren en gewrichten
  • Menstruatiestoornissen, eetaanvallen of koude handen en voeten

Je kunt candida het beste herkennen aan de hardnekkige witte uitslag op je lippen, tong, mond- en wangslijmvlies en in je schaamstreek. De uitslag jeukt erg en komt steeds opnieuw terug.

Candida in de mond komt veel voor bij pasgeboren baby’s, kinderen en ouderen. De tong, de binnenkant van de wangen en de mondhoeken zijn dan wit beslagen en vaak pijnlijk. Het lijkt alsof er nog restjes melk zijn achtergebleven, maar deze zijn niet weg te vegen met een vinger of gaasje.

Vaginale schimmelinfectie

Candida kan ook voorkomen op de slijmvliezen van de geslachtsdelen bij zowel mannen als vrouwen. De schimmel komt vaak voor bij vrouwen en wordt dan een vaginale schimmelinfectie genoemd. Een vaginale schimmelinfectie ziet er rood gevlekt uit, met rond de randen vaak witte schilferingen die in vage rode pukkeltjes uitlopen.

Candida-medicatie bestellen via online recept

Candida is goed behandelbaar met antibiotica. Je kunt Candida-medicijnen bestellen via een online recept bij een van onze samenwerkingspartners. Je hoeft dus niet naar je huisarts om SOA-medicatie te bestellen. Vind jouw medicijn, kies een aanbieder en vul een medische vragenlijst in. Word jouw aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je het medicijn vaak al de volgende werkdag in huis. Snel, discreet en 100% veilig.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.