syfilis soa onveilige seks

Wat is syfilis?

Syfilis (of: lues) is een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA), veroorzaakt door een bacterie (Treponema Pallidum). Deze bacterie zorgt in eerste instantie voor een infectie in de penis, vagina, anus of in de mond. Als je de ziekte niet laat behandelen, breidt de infectie zich verder uit. Dit verloopt via drie stadia.

Deze SOA is zeer besmettelijk, maar – mits je er op tijd bent – goed te behandelen. Wie de aandoening onbehandeld laat, riskeert grote gezondheidsproblemen, in het ergste geval resulterend in de dood.

Hoe krijg ik syfilis?

Syfilis kun je oplopen door onveilige vaginale, orale of anale seks. Maar ook als je met iemand zoent die een zweertje in zijn mond heeft, kun je geïnfecteerd raken met de bacterie. De bacterie nestelt zich in het slijmvlies en veroorzaakt daar een infectie. Vanuit het slijmvlies komen de bacteriën in het bloed terecht en verspreiden zich vervolgens naar andere organen.

Syfilis en zwangerschap

Zwangere vrouwen die syfilis hebben, kunnen dit tijdens de zwangerschap overdragen op hun ongeboren kind. De infectie verloopt dan vaak zeer ernstig en leidt dikwijls tot aangeboren afwijkingen of doodgeboren kinderen.

Wat zijn de symptomen van syfilis?

Syfilis verloopt via drie verschillende stadia met elk z’n eigen symptomen.

Syfilis – Stadium 1

Stadium 1

De eerste symptomen van syfilis worden gemiddeld twee weken tot drie maanden (soms zelfs tot twaalf maanden) na de besmetting zichtbaar. Er ontstaat een klein hard zweertje (sjanker) op de plek waar je geïnfecteerd bent. Dit kan op de penis, in vagina, in de anus of in de mond zitten – afhankelijk van hoe de besmetting heeft plaatsgevonden. Het zweertje is rood van kleur, voelt hard aan en doet weinig tot geen pijn.

Als het zweertje in de vagina of anus zit en je het dus niet kunt zien, kan het onopgemerkt blijven. De lymfeklieren in de buurt van het zweertje kunnen opgezwollen zijn, dit zijn dus vaak de lymfeklieren in de liezen of in de hals. Het zweertje verdwijnt vanzelf, zonder behandeling, binnen drie tot zes weken. Echter, je bent niet genezen van de ziekte en ook zonder zweertje ben je nog steeds besmettelijk.

Syfilis – Stadium 2

Stadium 2

Het tweede stadium van syfilis begint ongeveer zes weken tot twaalf maanden na de besmetting. Meestal is het zweertje dan alweer verdwenen. De bacterie heeft zich inmiddels verspreid door het lichaam. De symptomen van syfilis zijn in dit stadium vaak nogal onduidelijk. Dragers van syfilis kunnen de volgende klachten ervaren:

Vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en griepklachten
Spierpijn en botpijn
Opgezette lymfeklieren
Vage vlekjes (roseolen) over het hele lichaam, op de romp en met name op de handpalmen en voetzolen
(Lichte) haaruitval
Wratachtige plekjes bij de geslachtsorganen
Oogontstekingen, oogklachten en verminderd zicht
Lever- en nierfunctiestoornissen
Hartkloppingen

Al deze klachten gaan vanzelf weer over, maar ook nu geldt dat de ziekte niet weg is uit het lichaam. Als de syfilis niet wordt behandeld, kom je terecht in het zogenaamde sluimerstadium, ook wel latente syfilis genoemd. Dit stadium kan jaren duren, waarin je geen merkbare klachten hebt. In het eerste jaar van dit sluimerstadium ben je nog wel besmettelijk.

Syfilis - Stadium 3

Stadium 3

Het derde stadium van syfilis treedt vaak pas jaren na de besmetting op. In dit stadium heeft de infectie zich over het gehele lichaam uitgebreid. Verschillende organen kunnen inmiddels zijn aangetast. Er kan schade aan de hersenen en het ruggenmerg optreden, die tot geestelijke achteruitgang en verlammingsverschijnselen (neurosyfilis) leiden. Ook kan de aandoening een infectie van de botten, het hart en de bloedvaten veroorzaken, waardoor deze worden aangetast.

Het verraderlijke van syfilis is dat de symptomen in de eerste twee stadia veelal onopgemerkt passeren en vanzelf weer overgaan. Je kunt dus ongemerkt in het ernstige derde stadium terechtkomen, waar de schade die door de infectie is veroorzaakt niet meer is te behandelen.

Hoe weet ik of ik syfilis heb?

De diagnose syfilis kan worden gesteld aan de hand van een bloedonderzoek. Heb je onveilige seks gehad of gezoend met een drager van syfilis? Dan loop je het risico dat je de aandoening hebt opgelopen. Je kunt in dat geval naar je huisarts, een GGD-medewerker of een soa-polimedewerker gaan om een bloedmonster af te nemen en eventueel een uitstrijkje te laten maken van het vocht uit een zweertje.

Vanaf zes weken na de besmetting is syfilis in het bloed aantoonbaar. Alleen als je een zweertje hebt, is de infectie aantoonbaar met een uitstrijkje van de zweer. Pas drie maanden na je laatste seksuele contact kan met zekerheid worden aangetoond of je syfilis hebt.

Je kunt ook een zelftest doen.

Syfilis-medicatie bestellen via online recept

Deze SOA is goed behandelbaar met antibiotica. Je kunt syfilis-medicijnen bestellen via een online recept. Je hoeft dus niet naar je huisarts om Syfilis-medicatie te bestellen. Vind jouw medicijn op PilPil.nl, kies een aanbieder en vul een medische vragenlijst in. Word jouw aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je het medicijn vaak al de volgende werkdag in huis. Snel, discreet en 100% veilig.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.