migraine aura

Bij een migraine aura-aanval kun je minder goed zien. De aanval gaat gepaard met een veranderende vlek in je gezichtsveld. Zo’n aanval duurt ongeveer 15 tot 60 minuten. Daarna kun je hoofdpijn krijgen, maar dat hoeft niet. Een aanval komt plotseling opzetten en verdwijnt weer vanzelf. Na verloop van tijd (meestal weken tot maanden) kun je een nieuwe aanval krijgen.

Kenmerken

Migraine aura gaat gepaard met de volgende klachten:

  • Er zit een vlek in één helft van je gezichtsveld (links of rechts) en in beide ogen. Je ziet de vlek dus ook als je met één oog kijkt.
  • De vlek begint klein en groeit geleidelijk (in minuten).
  • De vlek is licht en heeft allerlei kleuren.
  • De rand van de vlek heeft vaak de vorm van zaagtanden (zoals schitteringen op het water) die flikkeren.
  • De vlek trekt langzaam weg, naar buiten toe uit beeld.
  • De verschijnselen duren meestal 15 tot 30 minuten, maximaal 1 uur.
  • Na deze verschijnselen kun je hoofdpijn hebben, maar dat hoeft niet. Een aura zonder hoofdpijn komt vaker voor bij ouderen die vroeger migraine hebben gehad, maar komt ook voor bij mensen die nog nooit migraine met hoofdpijn gehad hebben.

Oorzaken

Migraine is een aandoening van de zenuwen en bloedvaten in de hersenen. De samenwerking tussen de bloedvaten en de zenuwen is tijdelijk verstoord. Hoe dat precies komt, is niet bekend. Heb je een naast familielid (vader, moeder, broer of zus) met migraine aura, dan loop je een hoger risico op deze vorm van migraine.

Migraine aura is niet gevaarlijk. Het gaat vanzelf over, meestal binnen 30 minuten. Soms duurt het langer, tot maximaal 1 uur. Als je migraine aura hebt, heb je (op lange termijn) een licht verhoogde kans op een beroerte (herseninfarct). Het is daarom extra belangrijk dat je niet rookt, omdat roken de kans op een beroerte vergroot.

Behandeling

Er is geen speciale behandeling voor migraine aura. Dit komt omdat de medicijnen meestal pas gaan werken als de migraine aura al is verdwenen. Een behandeling kan wel helpen als je daarna hoofdpijn hebt (migraine).

Als je meerdere aanvallen per maand hebt, kun je ervoor kiezen dagelijks medicijnen te gebruiken om het aantal aanvallen te verminderen. Je krijgt in dat geval een bètablokker. Bijvoorbeeld één- tot tweemaal daags 100 mg metoprolol of een- tot tweemaal daags 80 mg . Na een aantal maanden kun je beoordelen hoe het middel heeft gewerkt.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.