herpes genitalis soa

Wat is herpes genitalis?

Herpes genitalis is een SOA die branderige blaasjes veroorzaakt op de huid en slijmvliezen van de penis, de vagina en de anus. De SOA wordt veroorzaakt door een virus dat altijd in je lichaam blijft. Je kunt er dus nooit meer helemaal van af komen. Het herpes simplex virus veroorzaakt een infectie van de huid en de slijmvliezen en is ook via de slijmvliezen (vagina, penis, mond en anus) overdraagbaar.

Hoe krijg je het?

Herpes genitalis krijg je vrijwel altijd via seksueel contact. Het wordt veroorzaakt door een infectie met herpes simplex virus (HSV). Er bestaan 2 types:

 1. Herpes simplex virus type 1 (HSV-1)
 2. Herpes simplex type 2 (HSV-2)

HSV-2 is de meest voorkomende oorzaak van herpes genitalis. HSV-1 is vooral bekend als oorzaak van de zogenaamde ‘koortslip’. Het type 1 virus lijkt echter steeds vaker tot herpes genitalis te leiden, doorgaans als gevolg van contact tussen de mond en de geslachtsdelen (pijpen, beffen).

Symptomen van herpes genitalis

De symptomen van herpes genitalis ontstaan meestal een week nadat je bent geïnfecteerd. Je voelt je ziek en krijgt soms spierpijn en er ontstaan blaasjes op en rondom de slijmvliezen.

Klachten bij vrouwen

 • Jeuk en een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel
 • Rode plekjes op de huid of de slijmvliezen
 • Blaasjes of zweertjes op of rond de vagina of in de mond
 • Blaasjes of zweertjes op moeilijk zichtbare plekken zoals op de baarmoedermond of rond de anus
 • Pijn bij het plassen

Klachten bij mannen

 • Jeuk en een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel
 • Rode plekjes op de huid of slijmvliezen
 • Blaasjes of zweertjes op of rond de penis of in de mond
 • Blaasjes of zweertjes rond en in de anus
 • Pijn bij het plassen

Het herpes simplexvirus blijft voor altijd in je lichaam aanwezig. De klachten kunnen dan ook terugkeren. Je kunt behandeld worden waardoor de klachten verminderen en je er minder lang last van hebt.

Hoe weet ik of ik herpes genitalis heb?

Je huisarts stelt de diagnose ‘herpes genitalis’ al snel als je last hebt van veel zweertjes op de slijmvliezen. Door met een wattenstaafje wat vocht uit een blaasje weg te nemen, kan in een laboratorium met zekerheid worden vastgesteld of je het virus hebt opgelopen.

Behandeling herpes genitalis

Er is alleen een behandeling nodig als er klachten zijn, de behandeling is namelijk niet tegen de aandoening zelf gericht maar tegen de symptomen. Tegen de herpes zelf zijn nog geen medicijnen gevonden.

Dit zijn de meest gebruikte behandelingen tegen de klachten van genitale herpes:

 • Pijnstillers (tegen de pijn bij bijvoorbeeld het plassen)
 • Verzachtende zalf (wordt ook gebruikt voor pijn bij bijvoorbeeld plassen)
 • Ice-pack (helpt tegen het branderige gevoel dat de blaasjes kunnen geven)
 • Veel drinken (hiermee verminder je de kans op pijn)
 • Antivirale medicijnen (zorgen ervoor dat het virus niet verder kan groeien).

Zwanger?

Ben je zwanger en heb je herpes genitalis? Dan kan dit erg gevaarlijk zijn voor je baby. Overleg daarom altijd met je gynaecoloog of verloskundige. In sommige gevallen kan worden gekozen voor een bevalling via keizersnede om te voorkomen dat je kindje ook wordt besmet.

Levenslang

Heb je eenmaal een aanval van blaasjes gehad, dan kunnen die vaker optreden, meestal onverwachts. Dit kan zelfs jaren na de infectie nog gebeuren. Nare complicaties komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, zoals een schimmelinfectie op de vagina of een infectie waarbij baarmoeder, eierstokken en buikvlies ontstoken kunnen raken. Ook kunnen de geslachtsdelen en de delen hier rondom minder gevoelig worden. Maar je kunt ook last hebben van keelontsteking en spierpijn.

Voorbeelden van andere SOA’s:

Herpes genitalis-medicatie bestellen via online recept

Herpes genitalis is goed behandelbaar met antibiotica. Je kunt herpes-medicijnen bestellen via een online recept. Je hoeft dus niet naar je huisarts om Herpes genitalis-medicatie te bestellen. Vind jouw medicijn op PilPil.nl, kies een aanbieder en vul een medische vragenlijst in. Word jouw aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je het medicijn vaak al de volgende werkdag in huis. Snel, veilig en 100% discreet.

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.