Resultaat 1–12 van de 119 resultaten wordt getoond

Luchtwegen transporteren

De luchtwegen zijn de delen van het ademhalingssysteem die de lucht in en uit de longen transporteren. Ze bestaan uit verschillende organen en structuren die samenwerken om de ademhaling mogelijk te maken. De luchtwegen kunnen we opdelen in enkele belangrijke onderdelen.

De ademreis door de luchtweg

  1. Neus en mond: De luchtwegen beginnen bij de neus en mond, waar de lucht wordt ingeademd. De neusholte en mondholte fungeren als de eerste toegangspunten voor lucht en helpen bij het filteren, verwarmen en bevochtigen van de ingeademde lucht.
  2. Keelholte en strottenhoofd: Na de neus en mond gaat de lucht door de keelholte, ook wel farynx genoemd, en vervolgens naar het strottenhoofd, of larynx. Het strottenhoofd bevat de stembanden, die geluid produceren wanneer lucht erlangs stroomt.
  3. Luchtpijp: Onder het strottenhoofd bevindt zich de luchtpijp, of trachea. De luchtpijp is een buisvormige structuur die de lucht naar de longen leidt. Het is bekleed met slijmvlies en bevat kleine haartjes, trilharen genaamd, die helpen bij het verwijderen van stof, vuil en slijm uit de luchtwegen.
  4. Bronchiën: De luchtpijp splitst zich in twee grote bronchiën – een voor elke long. De bronchiën vormen de hoofdwegen naar de longen en vertakken zich vervolgens in steeds kleinere luchtwegen, bekend als bronchiolen.
  5. Longblaasjes: De bronchiolen eindigen in kleine luchtzakjes, longblaasjes genaamd. Deze longblaasjes zijn de plaatsen waar gasuitwisseling plaatsvindt. Zuurstof uit de ingeademde lucht diffundeert in de bloedvaten rondom de longblaasjes, terwijl koolstofdioxide, een bijproduct van de stofwisseling, wordt afgegeven aan de longblaasjes om te worden uitgeademd.

Gevoelige luchtwegen

De luchtwegen spelen een cruciale rol bij het ademhalingsproces door zuurstof in te nemen en koolstofdioxide uit te scheiden. Ze zijn ook gevoelig voor verschillende aandoeningen, zoals verkoudheid, griep, allergieën, astma, bronchitis en longontsteking. Het handhaven van gezonde luchtwegen is essentieel voor een optimale ademhaling en algehele gezondheid. Bij ernstige luchtwegproblemen is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.