Griepklachten Of Verkouden? Dit Is Wat Je Moet Doen!

 In Algemeen

Last van griep of verkoudheid? In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen als je griep- of verkoudheidsklachten hebt. We baseren ons hierbij op vooraanstaande bronnen zoals het RIVM.

In dit artikel:

Griep (influenza) kun je vaak het beste – hoe vervelend ook – uitzitten. Geduldig wachten tot je lichaam het vijandige virus op de rug heeft. Maar in hevige griepgevallen of bij verhoogde gezondheidsrisico’s kun je andere maatregelen treffen.

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen.

Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. Deze typen virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen. Griepachtige verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals het RS respiratoir syncytieel -virus of verkoudheidsvirussen.

Symptomen van griep

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen.

Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen zoals longontsteking en ernstige benauwdheid. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door griep daar meer last van krijgen.

Hoe krijg je griep?

De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen verspreiden de virussen. Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten, of lucht elke dag 10 minuten door een raam of deur open te zetten. Virussen worden ook overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.

Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen griep krijgen. Een goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.

Risicogroepen

Als je ernstig ziek kunt worden door griep vanwege leeftijd, afweerstoornissen of vanwege afweeronderdrukkende medicatie, kun je een ander behandeladvies krijgen.

Heb je bijvoorbeeld een hart- of longziekte of last van afweerstoornissen, dan heb je een verhoogd risico op een ernstiger beloop van de infectie. Ook kan je misschien toch al niet zo goede conditie verder achteruitgaan door de influenzavirusinfectie.

Ziekere patiënten zullen zich dan ook eerder bij de Spoedeisende Hulp (SEH) melden. Daar kan met laboratoriumonderzoek worden vastgesteld of je besmet bent met het influenzavirus.

Bij sommige mensen met een verhoogd risico kan een arts direct besluiten met antivirale middelen en/of antibiotica te starten om een ernstiger beloop te voorkomen.

Na een positieve laboratoriumtest voor influenza, kan de patiënt de kuur met antivirale middelen afmaken of starten. Met een gestarte antibiotumkuur moet de patiënt dan stoppen.

Behandelmogelijkheden

De griep is te behandelen met antivirale middelen, bijvoorbeeld met de griepprik. Een antiviraal middel is een stof die bij virusinfecties kan worden gebruikt om deze te bestrijden. Het middel maakt het het virus moeilijk om zich te hechten aan de gastheercel of onderbreekt de werking van de virale enzymen in de gastheercel.

Als je last hebt van griepverschijnselen kun je meerdere dagen een antiviraal middel als capsule of als drankje innemen. Ook kan een arts antivirale middelen voorschrijven die je kunt inhaleren. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je sneller herstelt van de ziekte.

Als je niet meer goed kan slikken of inhaleren, is het ook mogelijk om medicijnen via een infuus te krijgen. Antivirale midden onderdrukken ook de verspreiding van het virus naar anderen.

Een veelgebruikt middel tegen griep is Tamiflu. Tamiflu behoort tot een groep geneesmiddelen die we ‘neuraminidase-remmers’ noemen. Deze geneesmiddelen voorkomen de verspreiding van het virus in je lichaam en helpen zo om de symptomen van de influenzavirusinfectie te verlichten of te voorkomen.

Niet-griepvirussen kunnen ook griepachtige klachten veroorzaken, maar zijn ongevoelig voor griepmedicijnen. Tijdens een griepepidemie heeft meestal 60 procent tot 70 procent van de mensen met griepachtige klachten een andere virus dan influenza. Het is dus alleen zinnig om de griepverschijnselen te behandelen bij een bewezen influenzavirusinfectie.

Andere behandelingen

Als er geen sprake is van het influenzavirus kan de arts eventueel een andere behandeling starten:

  • een bacteriële infectie met antibiotica
  • een schimmelinfectie zoals een invasieve long aspergillose met antischimmelmiddelen
  • infectie met een ander virus met ondersteunende behandeling, omdat daarvoor geen antivirale middelen beschikbaar zijn.

Bij dubbelinfectie kan het nodig zijn om een behandeling te starten tegen het influenzavirus en de bacteriële of schimmelinfectie.

Coronavirus (Covid-19)

Nu het Coronavirus rondwaart, maken veel mensen zich zorgen dat ze besmet raken. Ben je bang dat je met het Coronavirus besmet bent geraakt? Neem dan de volgende maatregelen in acht. Blijf thuis bij de volgende klachten:

  • verkoudheid
  • niezen
  • hoesten
  • keelpijn
  • moeilijk ademen
  • verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden)

Je hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Blijf thuis totdat je 24 uur geen klachten meer hebt. Bel de huisarts als je steeds zieker wordt of moeilijker ademt.

Ben je ouder dan 70 jaar of heb je een chronische ziekte? Bel dan direct je huisarts of huisartspost wanneer je:

  • koorts hebt (meer dan 38 graden)
  • en hoest of moeilijk ademt.

Neem telefonisch contact op met je huisarts. Ga niet naar de huisarts toe! Deze zal je bij ernstige klachten laten testen door een GGD-medewerker. Als je positief test, zul je in thuisisolatie moeten blijven zolang je griepverschijnselen hebt.

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.