Populaire afslankproducten
Afvallen – voor de meesten van ons is het een uitdaging van formaat. De constante verleiding van suikers en vetten, ons toelachend vanuit eindeloze supermarktschappen en smakelijk verpakt in gelikte reclamebanners, kan de weg naar die strakke buik en billen flink dwars zitten. Kortom, het valt niet mee om die gehate kilo’s kwijt te raken. Maar… met wat discipline, lichaamsbeweging en de juiste afslankproducten en dieetgewoonten kun je een heel eind komen!
Wie wil afvallen en op zoek gaat naar een dieet ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. Welk dieet moet je kiezen en past bij jou? Wat voor een ander werkt, hoeft voor jou niet dezelfde resultaten op te leveren.
Wil je snel resultat zien, dan kom je al gauw uit bij een sapkuur, crashdieet of afslankshakes. Vaak effectief als je in korte tijd snel gewicht wilt verliezen, maar de keerzijde is dat je een jojo-effect krijgt waarbij je ook snel weer zwaarder kunt worden.
Het is verstandiger – én gezonder – om geleidelijk gewicht te verliezen. Dat houd je bovendien beter vol, doordat je in stapjes je oude leefstijl aanpast en omzet naar een nieuwe, meer gezonde leefstijl. Een dieetschema werkt daarbij vaak goed en helpt je om gezond af te slanken.
9 tips om succesvol en blijvend af te vallen
Het is een veelgemaakte fout: afvallen door je ontbijt over te slaan, terwijl je ontbijt dé belangrijkste maaltijd van de dag is. Beter is het om je dag te starten met een gezond ontbijt en ongezonde tussendoortjes (koek, snoep, snacks, etc) te vermijden of te vervangen door gezonde tussendoortjes. Daarmee boek je al de eerste winst.
Beweging is ook een must als je gezond gewicht wilt verliezen. Door regelmatig te bewegen stimuleer je de vetverbranding en dat bevordert gewichtsverlies. Sporten in combinatie met gezonde voeding is dus een ideale afslankmethode.
Afvallen is één, op gewicht blijven is een tweede en vaak niet gemakkelijk. Als het even tegenzit, val je met een beetje pech terug in oude patronen en zit je voor je het weet weer voor de tv met die zak chips of die on-weer-staan-ba-re reep chocola of zak drop. Emotie en stress zijn gevaarlijke triggers die in één klap een eind kunnen maken aan goede voornemens.
Ook als je wilt stoppen met roken, is eten vaak een manier om het gebrek aan nicotine te compenseren. Het is dus belangrijk dat je leert omgaan met stress. Zorg dat je je stressniveaus zo laag mogelijk houdt en zoek je afleiding in andere zaken dan het eten van ongezonde dingen.
Hieronder geven we je 9 tips om succesvol af te vallen én op gewicht te blijven.
1. Stel realistische doelen
Wil je 15 kilo afvallen in 4 weken? Dan is de kans op teleurstelling groot.
Uit onderzoek blijkt dat voor de meeste mensen met overgewicht een blijvend gewichtsverlies van 10 à 15 procent van het huidige lichaamsgewicht haalbaar is. Tenminste, als je kijkt naar de lange termijn (1 à 5 jaar). Weeg je nu bijvoorbeeld 100 kilo, dan is gewicht van 90 à 85 kilo een realistisch streefdoel. Afslankproducten doen je vaak anders geloven met veel teleurstelling als gevolg.
Pas als het bereikte gewicht langdurig kan worden vastgehouden, is het realistisch om te kijken of verder afslanken haalbaar is. Je moet bovendien rekening houden met je zogenaamde ‘setpointgewicht’: het gewicht dat bij je lichaambouw past. Hoe meer je daar onder zit, des te groter de uitdaging om dat gewicht vast te blijven houden. En als je vaak schommelt in gewicht (jojo’en) kan je setpointgewicht ook toenemen en wordt het dus nog moeilijker om blijvend af te vallen.
2. Verbied jezelf niks
Stel, je kunt jou midden in de nacht wakker maken voor slagroomtaart, boterkoek of chickenwings. Kan zomaar het geval zijn. Draagt niet echt bij aan je streefgewicht, maar om jezelf jouw favoriete ‘guilty pleasure’ voor de rest van je leven te ontzeggen, maakt het verlangen alleen maar groter. Daarom: niet te streng zijn voor jezelf. Zorg dat je jouw favoriete tussendoortje af en toe inpast in een gezond voedingspatroon. Dan mag je best een keertje zondigen. Zo houd je balans en is het afvallen vol te houden.
3. Kies voeding die past bij je leefstijl
Er zijn talloze diëten met allemaal hun eigen adviezen om af te vallen. Maar, we zeiden het hierboven al: wat voor een ander werkt, is niet per se goed voor jou. Kies een dieet dat past bij jouw voedingspatroon en leefstijl. Moet je daarvoor toch wel veel aanpassingen doen? Doe het dan gefaseerd. Grote vernaderingen zijn lastiger door te voeren dan kleine wijzigingen.
In veel diëten wordt sterk bezuinigd op de hoeveelheid calorieën. Er zitten vaak te weinig calorieën in, waardoor je in vergelijking met je normale voedingspatroon het risico loopt op ondervoeding. Zorg dus dat je een goed voedingsschema samenstelt om jezelf een gezond eetpatroon aan te leren.
Denk niet in snelle oplossingen, maar zoek naar een patroon dat je langdurig (de rest van je leven!) kunt volhouden.
4. Stapje voor stapje
Afvallen is makkelijker als je je gedrag stapje voor stapje verandert. In één keer een grote verandering is namelijk veel moeilijker vol te houden. Je zult merken dat als je balans weet te vinden en ruimte houdt om af en toe ongezonde producten te eten het afvallen veel gemakkelijker is.
Voorbeeld van kleine veranderingen:
- Geen suiker en koffiemelk bij de koffie
- Beweeg dagelijks 10 minuten extra
- Vervang cruesli door muesli
- Stop met frisdrank of drink in eerste instantie minder fris
- Sla sommige tussendoortjes over en/of vervang ze door een gezond alternatief
5. Beloon jezelf
Belonen werkt beter dan straffen om gewenst gedrag te bewerkstelligen. Beloon jezelf dus ook als je bepaalde doelen hebt gehaald. Lukt het je om 14 dagen lang elke dag 10 minuten te bewegen? Trakteer jezelf dan bijvoorbeeld op een nieuw shirtje of avondje bioscoop (in het post-coronatijdperk 😬). Kies in elk geval niet voor de drive through bij de Mac.
6. Wees voorbereid op moeilijke momenten
Afvallen vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. In het begin ben je misschien enthousiast en vastberaden, maar er komen momenten waarop je de motivatie even kwijt bent of dat het resultaat je tegenvalt. Bovendien betekent beginnen met afvallen ook dat je afscheid moet nemen van sommige gewoonten. Dat kan – in het begin – zorgen voor een gevoel van verlies en gemis. Wees hier op voorbereid en grijp niet bij de eerste de beste tegenslag naar een bak roomijs.
Er zullen momenten zijn waarop je het bijltje erbij neer wilt gooien. Dat je jezelf wijsmaakt dat het jou toch niet gaat lukken. En dat al je motivatie als sneeuw voor de zon lijkt te zijn verdwenen. Onthoud dan WAAROM je wilde afvallen. Wat de voordelen zijn? Schrijf deze ook op, zodat je ze op moeilijke momenten erbij kunt pakken. Soms helpt het ook om een andere aanpak te kiezen of tijdelijk een stapje terug te doen. Maar houd je doel voor ogen en richt je op de voordelen zijn van afvallen.
7. Bedenk vooraf oplossingen voor valkuilen
Stel, je trekt graag een zak harlekijntjes open als je in een stressvolle periode zit. Goeie kans dat die verleiding binnenkort weer een keer aan de deur klopt. Ben je dan sterk genoeg om deze verleidng te weerstaan? Het is belangrijk om je voor te bereiden op zulke moeilijke momenten. Zorg dat je hebt nagedacht over alternatieven die je afleiden van deze behoefte. Bel een vriend of vriendin of bedenk een activiteit die je kunt doen. Maak een wandelingetje of fiets een rondje. De aandrang om te gaan snacken is vaak van korte duur en overleef je door een alternatief te bedenken.
8. Stel gedragsregels op
Gedragsregels opstellen en bijhouden helpen je om af te vallen. Gedragsregels zijn dagelijkse keuzes en gedragingen waarvan je weet dat ze bijdragen aan het bereiken van je einddoel: afvallen. Zo pak je stap voor stap ongezond of ongewenst gedrag aan en creëer je nieuwe, gezonde gewoontes. Formuleer concrete acties voor in het dagelijks leven en houd dit gedrag elke dag bij, bijvoorbeeld in een schriftje of hang een lijstje op de koelkast.
Is het je een week lang gelukt om geen melk in je koffie te doen? Beloon jezelf dan met iets leuks, zoals een tijdschrift.
9. Met (af)vallen en opstaan
Laat je jezelf weer een keer volledig gaan? Gooi de handdoek niet in de ring als je een keer bent teruggevallen in een oude gewoonte. Tijdens het aanleren van nieuw gedrag maak je fouten. Bij een misstap is het belangrijk om de draad weer op te pakken en te analyseren waarom het fout ging. Vervolgens bedenk je een plan hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Afvallen gaat met vallen en opstaan. Veel succes! Je kunt het echt!