Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond

Fytotherapie, oftewel plantengeneeskunde, zijn geneesmiddelen die rechtstreeks zijn samengesteld uit planten (kruiden). Deze geneesmiddelen zijn voor 100% op planten gebaseerd in tegenstelling tot de reguliere geneesmiddelen waar ook synthetische stoffen worden gebruikt.

Wat is fytotherapie?

Door alle tijden heen en in alle culturen gebruiken mensen de natuur en alles wat daarin groeit om ziektes te behandelen.

De bekendste vorm van een natuurlijk geneesmiddel is een afkooksel. Bladeren, bloemen, vruchten, bast of hele planten worden gekookt en daarna inwendig of uitwendig toegepast. In plaats van planten te koken, kan men ze ook laten trekken in alcohol of drogen en vermalen. Droge stof is weer te verwerken tot tabletten, pillen of poeders.

Is fytotherapie een geneesmiddel?

Officieel mogen we in Europa alleen van ‘geneesmiddel’ spreken als een medicijn door een speciaal college is toegelaten. Het is dan een geregistreerd geneesmiddel. Voor fytotherapeutica is dat heel lastig. Een belangrijke eis aan een geneesmiddel is dat het altijd van exact dezelfde samenstelling is en dat alle inhoudsstoffen getest en beschreven zijn. Planten(delen) bevatten honderden, zelfs duizenden stoffen. Hun onderlinge verhouding verschilt – zij het licht – van oogst tot oogst en zelfs van plant tot plant.

Juist vanwege de complexe samenstelling van fytotherapeutica wordt deze middelen een brede en milde werking toegedicht. Voorstanders van fytotherapeutica vinden dat een complex van natuurlijke componenten de voorkeur geniet boven een enkele synthetische stof. In Nederland zijn maar enkele fytotherapeutische producten geregistreerd als geneesmiddel.