Resultaat 1–12 van de 17 resultaten wordt getoond

Medicijnen tegen obstipatie

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om obstipatie te behandelen. Hier zijn enkele veelgebruikte medicijnen:

Laxerende middelen: Deze medicijnen helpen de stoelgang te bevorderen en de darmbewegingen te stimuleren. Er zijn verschillende soorten laxerende middelen, waaronder bulkvormers, osmotische laxeermiddelen, stimulerende laxeermiddelen en smeermiddelen. Ze werken op verschillende manieren om de ontlasting zachter te maken en de darmbewegingen te bevorderen.

Osmotische laxeermiddelen: Deze medicijnen trekken water aan in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker kan passeren. Voorbeelden van osmotische laxeermiddelen zijn lactulose, polyethyleenglycol (PEG) en magnesiumzouten.

Bulkvormers: Deze medicijnen bevatten vezels die water in de darmen vasthouden en de ontlasting volumineuzer maken. Dit helpt de darmbewegingen te stimuleren. Psylliumvezel en methylcellulose zijn voorbeelden van bulkvormers.

Stool softeners (ontlastingverzachters): Deze medicijnen helpen de ontlasting zachter te maken, waardoor het gemakkelijker kan passeren. Docusaatnatrium is een voorbeeld van een ontlastingverzachter.

Stimulerende laxeermiddelen: Deze medicijnen stimuleren de darmbewegingen en verhogen de activiteit van de darmspieren. Ze worden meestal alleen op korte termijn gebruikt vanwege mogelijke bijwerkingen. Voorbeelden van stimulerende laxeermiddelen zijn bisacodyl en sennosiden.

Het is belangrijk om met een (huis)art te praten voordat u medicijnen gebruikt om obstipatie te behandelen. Ze kunnen u adviseren over het juiste medicijn en de juiste dosering op basis van uw specifieke situatie en medische geschiedenis.