De 7 Onmisbare Voordelen Van Vitamine D3 (En Hoe Je Een Tekort Voorkomt)

 In Nieuws, Vitamines

Vitamine D is een unieke vitamine, die ontzettend veel voordelen heeft voor je gezondheid. Met name vitamine D3 heeft een krachtige werking. In dit artikel lees je waarom vitamine D3 zo belangrijk voor je is.

Je hoort het wel vaker: als je gezond en gevarieerd eet, heb je geen aanvulling nodig in de vorm van voedingssupplementen of vitaminepillen. In veel gevallen is dat waar, maar vitamine D vormt daarop in veel gevallen een uitzondering. Naar schatting heeft 75 procent van de wereldbevolking een tekort aan vitamine D.

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd, omdat je lichaam bij blootstelling aan de zon vitamine D aanmaakt. Helaas laat de zon zich in grote delen van het jaar niet al te vaak zien of is de kracht van de zonnestraling minder. Juist in de donkere periodes van het jaar, de herfst en winter, kan een tekort aan vitamine D je welzijn negatief beïnvloeden.

Het verschil tussen vitamine D2 en D3

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van uv-straling gebeurt dit. Hoeveel je precies aanmaakt, is per persoon verschillend. In voeding komt vitamine D in twee vormen voor:

 • Vitamine D2 (ergocalciferol)
 • Vitamine D3 (cholecalciferol)

D2 wordt gevormd in sommige paddenstoelen en schimmels. D3 wordt gevormd in de huid van mensen en dieren. Daarom komt vitamine D3 vaak voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Het komt voor in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren bevatten in mindere mate ook vitamine D. Daarnaast wordt het in Nederland vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadboters.

Vitamine D3 uit dierlijke voeding lijkt het meest op de vitamine die door het lichaam worden geproduceerd bij blootstelling aan de zon. Vanwege deze gelijkenis raden veel artsen D3 aan als een essentieel voedingssupplement.

De voordelen van vitamine D3

De impact van vitamine D3 op ons lichaam is ronduit indrukwekkend. Het heeft invloed op bijna 2000 verschillende genen en een directe invloed op je gezondheid. Vrijwel elke lichaamscel heeft bovendien een vitamine D-receptor, waardoor de vitamine de cel positief kan beïnvloeden.

Vitamine D is een onmisbare vitamine met als voornaamste rol om onze botten sterk te houden. Daarnaast ondersteunt het ons afweersysteem en is het belangrijk voor ons zenuwstelsel, glucosetolerantie, het behoud van normale spiersamentrekkingen en groei van de huidcellen.

De belangrijkste voordelen van D3 op een rij:

 1. Gezonde botten

Een goede toevoer van vitamine D3 draagt bij aan sterke botten en tanden. De vitamine helpt bij de regulering en controle van het vermogen van het lichaam om de mineralen calcium en fosfor op te nemen.

 1. Regulatie bloedsuiker

Vitamine D3 stimuleert de alvleesklier en de productie van insuline. Het speelt op die manier een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Met name voor mensen met diabetes helpt het om het insulinepeil onder controle te houden.

 1. Gezonde bloeddruk

Uit een onderzoek van de universiteit van Boston is gebleken dat een hoge bloeddruk vaker gepaard gaat met een laag vitamine D-gehalte.  Door D3 in te nemen verminder je de concentratie van enzymen die de bloedvaten aantasten.

 1. Risico op kanker omlaag

Meerdere studies hebben aangetoond dat vitamine D3 een positief effect heeft op het afremmen van de ontwikkeling van tumoren. In combinatie met vezels of calcium vermindert het ook het risico op kanker.

 1. Goed voor je hart

Vitamine D heeft een positieve invloed op je hartfunctie en verlaagt het risico op hartaanvallen. Er wordt aangenomen dat de vitamine een kalmerend effect heeft op de hartspier en het uithoudingsvermogen ervan verbetert.

 1. Positief voor je immuunsysteem

Vitamine D3 draagt bij aan een beter functionerend immuunsysteem. De vitamine werkt in de immuuncellen, waarmee het je immuunsysteem en dus je weerstand versterkt. Er is nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties, zoals ook verkoudheid vermindert.

 1. Goed voor je humeur

Misschien wel het mooiste voordeel van vitamine D3 is de invloed op je humeur. Als je vitamine D-niveau op peil is, heeft dat een direct positief effect op je algehele gevoel van welbevinden. Bovendien vermindert het de symptomen van depressie.

Zo herken je een tekort aan vitamine D3

Een chronisch tekort aan vitamine D3 kan schadelijke effecten hebben voor je gezondheid. In de afgelopen jaren zijn artsen de effecten van een vitamine D-tekort steeds nauwkeuriger gaan observeren. Bekende kwalen die hieruit kunnen voortvloeien, zijn:

 • Depressie
 • Pijn in je botten
 • Spierkrampen
 • Vermoeidheid

Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan een vitamine D3-tekort. In gebieden met veel luchtvervuiling kan uv-straling minder goed doordringen, waardoor het positieve effect ervan vermindert. Ook als je te veel tijd binnenshuis doorbrengt of vaak nachtdiensten draait, loop je het risico te weinig vitamine D binnen te krijgen. Ook kunnen sommige medicijnen de hoeveelheid vitamine D in ons lichaam verminderen.

Zo houd je je vitamine D3-niveau op peil

De zon is de belangrijkste bron van vitamine D. Maar in de herfst en winter kan het lastig zijn om voldoende uv-stralen op te vangen. Probeer je vitamine D dan vooral te halen uit vette vis, melk, brood en graanproducten, eieren, kaas en yoghurt.

De makkelijkste manier is het slikken van vitaminesupplementen. Daarmee zorg je ervoor dat je waarden optimaal zijn zonder elke dag te letten op je vitamine D-inname uit voedsel. Ook voor veganisten en vegetariërs zijn supplementen een handig hulpmiddel, omdat zij nauwelijks vitamine D3 uit hun voeding halen.

Vitamine D-supplementen kopen

Je kunt vitamine D-supplementen kopen in de vorm van druppels, capsules of tabletten bij de apotheek of drogist. Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken. Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol), en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D. De hoeveelheid microgram staat op het etiket. Microgram wordt meestal opgeschreven met de afkorting µg of mcg.
Twijfel je over hoeveel pillen of druppels je nodig hebt? Vraag dan advies aan je apotheker.

Kun je te veel vitamine D binnenkrijgen?

De aanvaardbare bovengrens van de vitamine D-inname voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar is 100 microgram per dag. Voor kinderen van 1 t/m 10 jaar is de grens 50 microgram per dag en voor kinderen tot 1 jaar is de bovengrens 25 microgram.

Verrijkte voedingsmiddelen voor jonge kinderen

In Nederland mag aan voedingsmiddelen vitamine D worden toegevoegd, waarbij een maximaal verrijkingsniveau geldt van 4,5 microgram/100 kilocalorieën om een te hoge inname te vermijden. Er zijn vooral verrijkte zuivelproducten voor jonge kinderen op de markt, zoals toetjes, kwark, yoghurt, pap en peutermelk. Maar wanneer je als ouder extra vitamine D geeft in de vorm van druppels, capsules of tabletten, weet je al dat je kind voldoende vitamine D binnenkrijgt. Bovendien weet je zo ook precies hoeveel je kind binnenkrijgt. Het is dan dus niet nodig om producten met extra vitamine D te geven.

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.