10 Tips Om Je Weerstand Een Boost Te Geven

 In Gezondheid

Een goede weerstand beschermt je tegen allerlei kwalen en ziektes. Het is dus belangrijk je weerstand op peil te houden. Zeker als de ‘r’ weer in de maand zit, verdient je gezondheid extra aandacht. Daarom: 10 tips om je weerstand te verhogen.

1. Bouw weerstand op

Het is als met zoveel dingen in het leven: als je er vaker mee in aanraking bent geweest, kun je er ook beter mee omgaan. Met je weerstand werkt het min of meer hetzelfde. Als je in contact komt met bacillen, snottebellen vol bacteriën en virussen bouwt je lichaam resistentie op. Begrijp me goed: dit is geen advies om Covid-19 op te zoeken en uiteraard dien je gevaarlijke virussen zoveel mogelijk te vermijden. Maar door in aanraking te komen met ‘aanvallers’ van buitenaf bouwt je lichaam een betere verdediging op.

Vind dus de balans tussen 100 procent steriel door het leven gaan en een acceptabele hoeveelheid ‘viezigheid’ waarmee je in aanraking komt. Een steriele en smetvrije leefomgeving is namelijk onnatuurlijk. Durf jezelf dus bloot te stellen aan de verscheidenheid van natuurlijke ziekteverwekkers, en laat je immuunsysteem zo voorzichtig kennismaken. Hierdoor verrijk je je weerstand zonder moeite te doen. En ja, dat betekent dat je ook af en toe een verkoudheid of een griepje oploopt.

2. Tank gezonde brandstof

Het is bijzonder hoe vaak we achteloos allerlei ongezonde producten naar binnen werken. Of er ongezonde gewoonten, zoals roken, op na houden. Als je jezelf optimaal wilt beschermen tegen ziektes is het belangrijk dat je lichaam alle benodigde stoffen tot zijn beschikking heeft.

Een gevarieerde, gezonde en natuurlijke voeding helpt daarbij. Let op je vitamine-inname en leer bewuster te eten. Onderzoek wijst uit dat antioxidanten je lichaam helpen om te vechten tegen ziektes. Antioxidanten komen onder andere voor in: watermeloen, cranberry’s, hazelnoten en specerijen als kruidnagel, knoflook en kurkuma. Ze voorzien je lichaam van bouwstoffen die je beschermen tegen bacteriën en virussen.

Denk vooral ook aan vitamine C. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand, aldus het Voedingscentrum.

3. Relax!

Het is een van de grootste bedreigingen voor je immuunsysteem: stress. Stress vreet je lichaam als het ware van binnenuit op. Het zorgt ervoor dat je veel sneller voedingsstoffen verbruikt waardoor je dus ook sneller door je reserves heen bent. Bovendien leidt stress tot negatieve gedachten, ongezond eten en een gebrek aan beweging.

Stress maakt je dus kwetsbaar. De energie die eigenlijk ten goede zou moeten komen aan je immuunsysteem en je stofwisseling gaat verloren aan het verhogen van de alertheid en het lichamelijk voorbereiden op een gevecht of vluchtpoging.

Ontspanningsoefeningen (ademhaling en meditatie) kunnen je helpen om stress los te laten, zodat je snel en eenvoudig je weerstand kunt verhogen.

Probeer te relaxen als dat even kan. Stress kan er namelijk voor zorgen dat het vermogen van je immuunsysteem om goed op indringers te reageren verslechtert. In een stresssituatie geeft je lichaam daar namelijk prioriteit aan, in plaats van andere belangrijke processen in je lichaam. Probeer eens wat ademhalingsoefeningen of een yogasessie om stress te verminderen en te ontspannen.

4. Beweeg

Naast ontspanning is inspanning ook belangrijk voor een goede weerstand. Lichaamsbeweging draagt bij aan een betere afvoer van de afvalstoffen in je lijf. Door buiten te sporten of alleen al te bewegen (bijvoorbeeld een wandeling) maakt je lichaam vitamine D aan vanuit zonlicht en dat heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.

Als je regelmatig beweegt, verbeteren tal van lichaamsfuncties. Dit kan nét uitmaken of je ziek wordt of niet. Je longen ventileren bijvoorbeeld beter als je regelmatig sport. Je verhoogt je algemene reserves door te sporten en je lichaam kan beter omgaan met kleine infecties.

Probeer ten minste drie keer per week gedurende ten minste twintig minuten te bewegen. Dat draagt al bij aan een verbeterde weerstand. Je lichaam maakt meer witte bloedcellen aan, die helpen bij het bestrijden van infecties. Ook zorgt sport en beweging voor de afgifte van endorfines. Dit zijn natuurlijke hormonen die je hersenen op een positieve manier beïnvloeden.

Onderzoekers weten niet precies hoe lichaamsbeweging het immuunsysteem helpt versterken, maar studies tonen aan dat mensen die sporten, beter functionerende witte bloedcellen hebben (die infecties helpen bestrijden) dan mensen die niet sporten.

Sporten wordt ook geassocieerd met de afgifte van endorfines. Dit zijn natuurlijke hormonen die de hersenen op een positieve manier beïnvloeden. Ze verlichten de pijn en bevorderen een gevoel van ontspanning. Het helpt dus te ontstressen en beter te slapen. Kortom: win-win-win!

5. Denk positief

Het is wetenschappelijk aangetoond dat optimisme en positieve gedachten bijdragen aan je gezondheid. Een onderzoek in 2010 bekeek de relatie tussen optimisme en cel-gedecimeerde immuniteit (CMI). CMI speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen virale infecties. Het onderzoek onder studenten toonde aan dat degenen met een positieve instelling een hoger CMI hadden en dus ook een beter immuunsysteem.

Positief denken heeft meer voordelen: je leven wordt er ook echt leuker van. Oefen jezelf dus in het hebben van positieve gedachten. Dat kan door jezelf vragen te stellen die een positief antwoord in zich hebben besloten. Bijvoorbeeld: ‘Waarom is dit een mooie dag?’ of ‘Voor welke dingen ben ik dankbaar?’ Begin en eindig je dag door jezelf die vragen te stellen en je zult merken dat je een positievere mindset krijgt.

6. Wees matig met alcohol

Overmatig alcoholgebruik heeft een negatief effect op je weerstand. Omdat alcohol via je je bloedbaan over je hele lichaam wordt verspreid, is ook je hele lichaam betrokken bij de afbraak ervan. En dat heeft een direct effect op je weerstand tegen virussen en infecties.

Hoe werkt het precies? De verwerking van alcohol zorgt voor afbraakstoffen in je lichaam. De ophoping van deze afbraakstoffen zorgen voor een verminderde weerstand. Als je te veel drinkt, heeft dat dus een negatief effect op je immuunsysteem en word je vatbaarder voor verkoudheidsvirussen en dergelijke. Ook doet alcohol de positieve effecten van vitaminen teniet.

7. Drink voldoende (maar geen alcohol dus)

Als je veel vezels eet, is het belangrijk om daarbij voldoende te drinken. Anders kun je last krijgen van obstipatie. Drink als volwassene elke dag 1,5 à 2 liter. Kinderen tot en met 13 jaar hebben ongeveer 1 à 1,5 liter per dag nodig. Je afweersysteem werkt beter als je genoeg drinkt.

Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf. Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Je hebt vocht nodig, omdat je het verliest bij het ademen, door te zweten en via plas en poep.

8. Stop met roken

Als je grote winst wil boeken voor je gezondheid is stoppen met roken stap 1. Roken heeft alleen maar nadelen en is ook een aanslag op je weerstand. Niet voor niets zijn rokers vaker ziek dan niet-rokers.

Sigaretten bevatten duizenden giftige stoffen die voortdurend een aanval doen op je immuunsysteem. Nicotine vernauwt je bloedvaten en tabaksrook bevat koolmonoxide en de zuurstof in je bloed verdringt. Je conditie verzwakt en je immuunsysteem ook.

Kortom: druk uit die peuk en bewijs jouw weerstand een grote dienst.

9. Neem voldoende rust

Eigenlijk moet deze tip hoger in het lijstje staan. Goede nachtrust is fundamenteel voor je weerstand. Ga maar na hoe je je voelt als je een nacht slecht hebt geslapen of te laat naar bed bent gegaan. Voor een goede weerstand is voldoende rust cruciaal.

Probeer ruimte te creëren voor rust. Plan minder afspraken, zorg voor avonden waarin je niet te veel verplichtingen hebt. Wees egoïstisch als het gaat om je gezondheid. Langdurig slaapgebrek kan leiden tot een slechtere weerstand en ervoor zorgen dat je ziek wordt.

Als je slaapt maak je het cytokine aan. Dit hormoon beschermt je tegen infecties en ziektes. De biologische klok regelt dus niet alleen wanneer we slapen en wakker zijn, maar beïnvloedt ook onze vatbaarheid voor bacteriën en ziektes. Rust dus voldoende uit voor een sterkere weerstand.

O, en nog een voordeel van voldoende slaap: je bent een stuk gezelliger 😉

10. Ga koud douchen

Onderzoek heeft aangetoond dat koud douchen allerlei gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het versterken van je weerstand. Als je onder de douche de kraan naar koud draait, krijgt je lichaam te maken met kortdurende fysiologische stress. Er vindt een soort schok plaats die je immuunsysteem prikkelt. Hierdoor worden meer witte bloedcellen geproduceerd. Het is even wennen, maar je zult merken dat je na verloop van tijd steeds langer en steeds kouder kunt douchen. Bewijs jezelf – en je energierekening – een dienst. Zet die kraan op koud.

Foto’s: Andrea Piacquadio, Adrienn, Leah Kelley

Wat is je weerstand?

Wat is je weerstand?

Eigenlijk is je weerstand niets meer dan een functie van het immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen ongewenste indringers van buitenaf. Denk hierbij aan bacteriën en virussen die vervelende kwaaltjes, zoals verkoudheid en griep kunnen veroorzaken. Je immuunsysteem heeft het hier best druk mee. Je lichaam wordt per dag zo’n zeven keer aangevallen door virussen. Jouw immuunsysteem is dus dag en nacht in touw om je te beschermen. Zorg dus dat je je immuunsysteem een handje helpt.

Weerstand in de winter

Weerstand in de winter

Vooral in de wintermaanden moet je extra aandacht besteden aan je weerstand. In de winter heb je namelijk meer kans hebt om een virus, zoals een verkoudheid of griepje, op te lopen. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • In de wintermaanden is het kouder en virussen overleven langer in koude omgevingen.
  • Tijdens de wintermaanden zijn we vaker binnen en brengen we dus meer tijd dichter op elkaar door. Dat geeft virussen en bacteriën de kans om gemakkelijker over te springen op anderen.
  • Droge lucht en de kou zorgen ervoor dat het slijmvlies van je luchtwegen minder goed functioneert. Daardoor kunnen bacteriën en virussen zich makkelijker in je luchtwegen nestelen.
Heeft iedereen een andere weerstand?

Heeft iedereen een andere weerstand?

Absoluut. De een heeft een sterke weerstand, de ander een zwakke(re) weerstand. Als je weerstand minder goed functioneert, loop je dus een hoger risico om een virus op te lopen en ziek te worden. De volgende groepen worden vaak als risicovol beschouwd:

  • Jonge kinderen. Hun immuunsysteem is nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor hun lichaam zich nog niet optimaal kan verweren tegen ziekteverwekkers.
  • Ouderen. Hun immuunsysteem functioneert vaak niet meer optimaal.
  • Zwangere vrouwen. Door zwangerschap kan een verzwakte weerstand ontstaan.
  • Mensen bij wie het immuunsysteem niet goed functioneert, bijvoorbeeld door een aandoening, een ziekte, medicijngebruik of een medische behandeling, zoals bestralingen of een chemokuur.
Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.