PrEP

 142,05

PrEP (Emtricitabine/Tenofovir disoproxil) is verkrijgbaar in tabletvorm (250mg/245mg) en werkt ter preventie van HIV-besmetting. PrEP staat voor Pre Exposure Prophylaxis.

Het is een antiretroviraal medicijn dat de werking van een bepaald enzym – wat dit virus nodig heeft om te zich te ontwikkelen – remt. De merknaam van deze PrEP-medicatie is Truvada en wordt door Gilead geproduceerd.

De generieke versie van PrEP werkt op dezelfde manier, heeft dezelfde ingrediënten en staat bekend als Emtricitabine/Tenofovir disoproxil.

Let op: Wil je PrEP kopen zonder recept? PrEP is een receptplichtig geneesmiddel. Je dient een medische vragenlijst in te vullen, waarna een erkende arts beoordeelt of je dit geneesmiddel kunt gebruiken.

Online medisch consult

Treated
openingstijden

24/7

verzending

Volgende dag
Gratis verzending

Apotheek in de buurt?

Beschrijving

Over PrEP

250mg/245mg Emtricitabine/Tenofovir disoproxil kopen in tabletvorm werkt ter preventie van HIV-besmetting en wordt ook wel Pre Exposure Prophylaxis (PrEP) genoemd. Dit is een antiretroviraal medicijn wat de werking van een bepaald enzym – wat dit virus nodig heeft om te zich te ontwikkelen – remt.

De merknaam van deze PrEP-medicatie is Truvada en wordt door Gilead geproduceerd. De generieke versie van PrEP werkt op dezelfde manier, heeft dezelfde ingrediënten en staat bekend als Emtricitabine/Tenofovir Disoproxil.

Let op: Deze PrEP-tabletten geven een significant lager risico op HIV-overdracht, maar kunnen een besmetting nooit volledig voorkomen. Je dient nog steeds voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het beoefenen van veilige seks met condoom, zelfs na het innemen van PrEP.

PrEP bestellen via online recept

Je kunt PrEP bestellen via een online recept bij een van onze samenwerkingspartners. Je hoeft dus niet naar je huisarts om dit medicijn te bestellen. Vind jouw medicijn op PilPil.nl, kies een aanbieder en vul op de website van onze samenwerkingspartner een medische vragenlijst in. Word jouw aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je het medicijn vaak al de volgende werkdag in huis. Snel, veilig en 100% discreet.

Hoe kan ik PrEP het beste innemen?

Je kunt PrEP op verschillende manieren gebruiken. Welke methode het beste is, hangt af van hoe en wanneer je seks wilt hebben en wat jouw eigen arts je heeft aangeraden.

Lees hier meer hoe je PrEP moet gebruiken:

PrEP dagelijks gebruik

Als j PrEP wilt bestellen voor dagelijks gebruik (een goede optie bij anale seks en vaginale seks) kun je onderstaande gebruiksaanwijzing opvolgen in combinatie met alle informatie die je in de PrEP-bijsluiter vindt:

Om het risico op HIV-besmetting te verlagen, neem je dagelijks 1 PrEP-tablet in.
PrEP zal na 7 dagen van dagelijks gebruik optimaal gaan werken.
Neem het PrEP-tablet het liefst met voedsel in en elke dag rond hetzelfde tijdstip.
Je kunt het tablet ook verpulveren en mixen met 100 ml water, sinaasappelsap of druivensap indien je moeite met slikken hebt.
Het is van groot belang dat je geen doseringen overslaat
 Als je toch een dosis vergeet, dien je deze binnen 12 uur na het normale inneemmoment in te halen.
 Als het meer dan 12 uur later is dan het geplande moment van inname dien je de vergeten dosering over te slaan en de volgende dosering Emtricitabine/Tenofovir disoproxil op het geplande moment in te nemen.
Als je minder dan 1 uur na inname moet overgeven, dien je een nieuw tablet in te nemen. Als het meer dan 1 uur sinds inname is, hoef je geen nieuw tablet te gebruiken.
Neem nooit meer tabletten dan voorgeschreven.
Stop niet met het gebruik van PrEP zonder eerst met je huisarts te overleggen.
✓ Om het risico op HIV-besmetting te minimaliseren, dien je naast PrEP-gebruik ook een condoom tijdens seks te gebruiken.
Als je verder advies nodig hebt voor het kopen van PrEP, dien je met je apotheker of arts te overleggen.

Moet ik eerst op HIV getest zijn?

Ja, als je niet eerder PrEP gebruikt hebt, moet je eerst een HIV-test te doen om je HIV-status te bepalen. Je kunt dit doen via de GGD, eigen huisarts of door middel van een online HIV-test.

Je kunt online PrEP kopen of een herhaalrecept voor PrEP aanvragen bij een online apotheek met wie we samenwerken. Het consult wordt uitgevoerd door een van de geregistreerde artsen en bij goedkeuring geeft de arts een elektronisch recept uit, waarna de apotheek jouw PrEP-medicijnen direct klaar zal maken voor discrete verzending. Levering vindt de volgende werkdag plaats.

Je kunt alleen 250mg/245mg Emtricitabine/Tenofovir disoproxil bestellen als je deze medicatie als PrEP gebruikt. Indien je de medicatie ter behandeling van HIV wilt gebruiken of je recept wilt vernieuwen dien je dit via je eigen huisarts te doen.

Wat zijn de symptomen van HIV?

Het human immunodeficiency virus, oftewel HIV, is een aandoening die het immuunsysteem aanvalt. Over een bepaalde periode en wanneer je HIV onbehandeld laat, kan dit de immuuncellen beschadigen tot het punt waarop jouw lichaam geen infecties of ziekten kan afweren. Medicatie na blootstelling aan HIV is bedoeld om het virus te onderdrukken zodat HIV zich minder snel ontwikkelt. Meestal wordt een combinatiebehandeling van antiretrovirale medicatie gebruikt om de infectie bij HIV-positieve patiënten te behandelen.

HIV symptomen zijn niet altijd duidelijk. In sommige gevallen kun je griepachtige symptomen ontwikkelen, zoals koorts, uitslag, hoofdpijn en vermoeidheid tijdens de incubatiefase. Kort daarna heeft het virus zich in het lichaam gevestigd en ben je HIV positief. Deze symptomen kunnen gemakkelijk voor andere aandoeningen worden genomen en niet direct met HIV in verband worden gebracht. Soms kan het dan ook jaren duren voordat iemand weet dat hij of zij HIV/AIDS heeft.

Hoe wordt een HIV-test uitgevoerd?

HIV aantonen gebeurt via een bloedtest en wordt normaal gesproken als onderdeel van een algemene SOA-test uitgevoerd. Wij raden seksueel actieve mensen die risico op HIV hebben aan om eens per drie maanden een HIV-test te laten doen, zelfs als er geen symptomen zijn.

Het HIV-virus kan worden verspreid via sperma, bloed, vaginaal vocht en anaal vocht van een besmet persoon. Speeksel en zweet zijn geen bron van besmetting. Vaak is dan ook onbeschermde seks de oorzaak van HIV-besmettingen en daarnaast ook het gebruiken van vieze injectienaalden of het delen van injectienaalden en spuiten. Toch vinden de meeste HIV-besmettingen in Nederland plaats door seks zonder condoom.

Gebruik van een condoom is de beste bescherming tegen HIV en andere SOA’s, maar als je een hoger risico op HIV loopt kan het verstandig zijn om Emtricitabine/Tenofovir disoproxil als PrEP (profylaxe) te gebruiken om de kans op besmetting te minimaliseren.

Hoe werkt PrEP?

De meestgebruikte behandeling ter voorkoming van HIV besmetting is momenteel Truvada. De generieke versie van Truvada is Emtricitabine/Tenofovir disoproxil, genoemd naar de actieve ingrediënten in deze antiretrovirale medicatie. Het enzym wat HIV nodig heeft om zich door het lichaam te verspreiden heet omgekeerde transcriptase en zowel Emtricitabine als Enofovir Disoproxil beperken de activiteiten van dit enzym. Hierdoor wordt het voor het HIV-virus lastiger om zich in het lichaam te vestigen en te verspreiden.

Gebruik van Emtricitabine/Tenofovir disoproxil is een gelicenseerde vorm van PrEP die goedgekeurd is door het European Medicines Agency. Als je generieke Truvada wilt kopen of enige andere generieke medicatie bestellen wilt, doe dit uitsluitend bij een betrouwbare apotheek.

Bijwerkingen PrEP

Als je 250mg/245mg Emtricitabine/Tenofovir disoproxil wilt kopen, dien je je eerst bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen van PrEP.

Zoek onmiddellijke medische hulp als je een van de volgende symptomen waarneemt:

✓ Een allergische reactie
✓ Lactic acidosis, zoals snel en zwaar ademen, misselijkheid, overgeven, slaperigheid of buikpijn
✓ Ontsteking of infectie
✓ Immuunaandoeningen, zoals verzwakte spieren, trillingen of hartkloppingen.

Als een van de volgende bijwerkingen van Emtricitabine/Tenofovir disoproxil ernstig wordt, dien je een arts te raadplegen.

Veel voorkomende bijwerkingen (1 of meer dan 1 op de 10 gebruikers):

✓ Diarree, overgeven, uitslag, duizeligheid, zwak gevoel, hoofdpijn, abnormale fosfaatgehaltes in het bloed.

Regelmatig voorkomend (1 of minder dan 1 op de 10 gebruikers):

✓ Pijn
Verstoring van slaap
Spijsverteringsproblemen
Uitslag
 Donkere huid op bepaalde plekken
✓ Piepende ademhaling
✓ Zwelling
✓ Laag gehalte van witte bloedcellen
✓ Verhoogde triglyceriden
✓ Leverklachten
✓ Alvleesklierklachten.

Minder regelmatig voorkomend (1 of minder dan 1 op de 100 gebruikers):

✓ Angiooedeem
✓ Pijn in de buik vanwege ontstoken alvleesklier
✓ Bloedarmoede
✓ Spierpijn ten gevolg van nierklachten
✓ Lager kaliumgehalte in het bloed
✓ Veranderingen in urine

Zelden voorkomend (1 of minder dan 1 op de 1000 gebruikers):

✓ Lactic acidosis
✓ Vervetting van de lever
✓ Geelzucht
✓ Nierschade of nierontsteking
✓ Verzachting van de botten
✓ Rugpijn

Frequentie onbekend:

✓ Osteonecrosis
✓ Stijfheid en gewrichtspijn die problemen met de mobiliteit kan veroorzaken.

Licht je arts in als je deze symptomen ervaart.

Voor meer informatie lees je voor het PrEP kopen de bijsluiter goed door.

Waarschuwingen

Inname met andere medicatie

Gebruik je al andere Emtricitabine/Tenofovir disoproxil bevattende medicatie? Gebruik deze vorm van PrEP dan niet.

Licht je arts in over alle medicatie op recept maar ook medicatie uit de drogisterij of alternatieve medicijnen, inclusief aminoglycosides, amphotericin B, didanosine foscarnet, ganciclovir, pentamidine, vancomycine, interleukin-2, cidofovir, anti non-steroïde anti-ontstekings medicatie, a proteaseremmer of ledipasvir/sofosbuvir.

Aandoeningen om bij uit te kijken

Neem geen Emtricitabine/Tenofovir disoproxil als je allergischbent voor één van de ingrediënten. Geef te allen tijde aan de arts aan als je leverklachten of nierklachten hebt, aangezien er bij deze gezondheidsproblemen mogelijk speciale voorzorgsmaatregelen of tests moeten worden uitgevoerd voordat een recept voor PrEP uitgeschreven kan worden.

Ouder dan 65 jaar

Overleg met je arts voordat je PrEP gebruikt als je dan 65 bent.

Lactose intolerantie

Deze Emtricitabine/Tenofovir disoproxil tabletten bevatten lactose. Licht je arts in indien je intolerantie tegen bepaalde suikers hebt.

HIV-test

Het is belangrijk om regelmatig een SOA-test en HIV-test te laten doen als je seksueel actief bent.

Voordat je met Emtricitabine/Tenofovir disoproxil behandeling tegen HIV begint, is het belangrijk om je HIV-status te controleren Deze PrEP-medicatie brengt alleen het risico op HIV-besmettingen omlaag als je HIV-negatief bent.

Je dient deze medicatie ter behandeling van HIV (dus in plaats van HIV-preventie) naast bepaalde andere medicatie te gebruiken.

In sommige gevallen zal een HIV-test een recent plaatsgevonden HIV-infectie niet aanduiden aangezien er een incubatieperiode van enkele weken tot een paar maanden kan zijn.

Als je een van de volgende symptomen ervaart in de weken voordat je Emtricitabine/Tenofovir disoproxil begint te gebruiken of tijdens het gebruik dien je je arts in te lichten:

✓ Hoge temperatuur/koorts
✓ Vermoeidheid
✓ Spierpijn of gewrichtspijn
✓ Hoofdpijn
✓ Overgeven
✓ Slappe ontlasting (diarree)
✓ Nachtelijk zweten
✓ Grotere lymfeklieren
✓ Zwangerschap en borstvoeding

Vrouwen die zwanger zijn, denken te zijn of willen worden dienen voor gebruik van PrEP met de arts te overleggen. Deze medicatie dient in deze gevallen alleen in uiterste noodgevallen gebruikt te worden.

Vrouwen die borstvoeding geven, dienen geen PrEP te gebruiken

Rijvaardigheid en gebruik van machines

Deze medicatie kan duizeligheid veroorzaken. Als je duizelig wordt, dien je geen voertuigen te besturen of machines te hanteren en met je arts te overleggen.

Veilige seks en andere voorzorgsmaatregelen

BIj PrEP-gebruik dien je ook andere voorzorgsmaatregelen tegen HIV te nemen.

✓ Beschermde seks (gebruik een condoom op de correcte manier)
✓ Deel geen voorwerpen die in contact met bloed of andere geïnfecteerde lichaamssappen kunnen komen (zoals tandenborstel of scheermesjes)
✓ Deel geen injectienaalden of spuiten
✓ Raadpleeg je arts onmiddellijk als je tekenen van een HIV-infectie waarneemt
✓ Doe regelmatig een SOA-test aangezien SOA’s zoals chlamydia en gonorroe een grotere kans op een HIV -infectie geven.

Lees ook: Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil bijsluiter

Ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Wees de eerste om “PrEP” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.