Zolgensma Is Duurste Medicijn Ter Wereld: € 1,9 MLN Per Behandeling

 In Nieuws

Farmaciereus Novartis (Zwitserland) heeft in de VS toestemming gekregen om het duurste medicijn ter wereld te verkopen. Het gaat om een eenmalige gentherapie – met een kostprijs omgerekend 1,9 miljoen euro. Met de gentherapie kunnen artsen een dodelijke spierziekte bij baby’s behandelen, meldt het AD.

De Amerikaanse zorgwaakhond FDA (Food and Drug Administration) heeft Novartis toestemming gegeven om gentherapie ‘Zolgensma’ in te zetten bij de behandeling van de ernstige spierziekte ‘spinale musculaire atrofie’ (SMA) bij kinderen onder de twee jaar.

SMA kan leiden tot verlamming, ademhalingsproblemen en de dood. De aandoening treft ongeveer een op de tienduizend zuigelingen. Het medicijn wordt eenmalig via een infuus toegediend. Het zou de spierfunctie en de motoriek bij de getroffen baby’s sterk verbeteren.

Exorbitante prijs

Novartis krijgt kritiek op de exorbitante prijs van het medicijn. Ook de Amerikaanse autoriteiten hadden in eerste instantie hun bedenkingen bij het gigantische kostenplaatje. Maar Novartis wist de FDA te overtuigen met het argument dat de eenmalige gentherapie het leven redt van patiënten die anders aangewezen zijn op dure levenslange behandelingen die honderdduizenden dollars per jaar kunnen kosten.

Nederland

Volgens experts zal Novartis met het middel een omzet van 2 miljard dollar realiseren. De beslissing van de EMA (European Medicines Agency) of Zolgensma ook voor de Europese markt beschikbaar wordt, valt waarschijnlijk binnen enkele maanden. Patiëntenorganisaties hopen van wel. Wat de prijs in Nederland zal zijn, is niet bekend.

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.