Duur Medicijn Spinraza tegen SMA Toch Vergoed

 In Nieuws

Groot nieuws voor patiënten met de ernstige spierziekte SMA: het kostbare medicijn Spinraza wordt binnenkort waarschijnlijk voor iedereen beschikbaar. Minister Bruins (Medische Zorg) wil de leeftijdsgrens van maximaal 9,5 jaar voor de vergoeding laten vervallen, waardoor ook oudere patiënten in aanmerking komen voor een vergoeding.

Op dit moment krijgen circa tachtig jonge kinderen Spinraza vergoed. Producent Biogen wil zo snel mogelijk aan iedereen leveren, maar wacht nog op een go van het Zorginstituut Nederland. Ook wil Bruins nog onderhandelen over de prijs.

Spinraza kost ongeveer een half miljoen euro voor het eerste behandeljaar, daarna 250.000 euro per jaar. SMA zorgt dat spieren steeds minder goed werken, tot de patiënt uiteindelijk verlamd raakt.

Progressieve ziekte

SMA is een ernstige, progressieve spierziekte. In de loop der tijd vallen steeds meer spieren uit. Spinraza kan dat proces stopzetten. Er zijn zelfs gevallen bekend van patiënten die er op vooruit gaan.

Patiënten die ouder zijn dan 9,5 jaar zullen straks in het UMC Utrecht worden behandeld. De start van deze trajecten zal voorlopig nog op zich laten wachten. Er is veel voorbereiding, expertise en capaciteit nodig om de behandelingen op poten te zetten.

Bron: NRC, Telegraaf
Foto: Medicalnewstoday.com

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.