Genezing HIV Stap Dichterbij: Wetenschappers Bereiken Doorbraak

 In Nieuws

Aan de Universiteit Gent hebben wetenschappers een nieuwe stap gezet op weg naar de genezing van HIV. De onderzoekers spreken van een ‘wereldprimeur’ en een ‘baanbrekend onderzoek’.

Patiënten die besmet zijn kunnen tegenwoordig het HIV-virus met medicijnen goed onder controle houden. Maar voor volledige genezing moet ook de kleine hoeveelheid restvirus die in het lichaam blijft bij therapie helemaal worden verwijderd.

Aidsremmers

De onderzoekers van de Universiteit Gent hebben ontdekt dat het restvirus zich schuilhoudt in specifieke immuuncellen in het lichaam. Daardoor blijft het onder de radar. ‘Wanneer de patiënt stopt met aidsremmers kan het virus vanuit deze cellen terugkomen en zorgen voor een opleving van het virus,’ aldus een van de onderzoekers.

De ontdekking leidt mogelijk tot de ontwikkeling van medicijnen die meer kans maken om HIV volledig te genezen.

37 miljoen HIV-patiënten

Wereldwijd zijn meer dan 37 miljoen mensen geïnfecteerd met het HIV-virus. Ongeveer een zelfde aantal mensen is al aan aids bezweken sinds de ziekte voor het eerst werd ontdekt in 1981. Vandaag de dag wordt HIV niet meer als een dodelijk virus gezien, maar als een chronische aandoening, in hetzelfde rijtje als diabetes en hart- en vaatziekten.

Bron: AD.nl

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.