‘Apothekers Verkopen Medicijnen Aan Buitenland’

 In Apotheek, Nieuws

Apothekers verkopen medicijnen bestemd voor Nederlandse patiënten aan het buitenland. Dat stelt Trouw op basis van gesprekken met apothekers, verzekeraars en groothandelaren.

Het bericht werpt nieuw licht op de oorzaak van medicijntekorten in Nederland. Apothekersvereniging KNMP meldde recent dat het tekort aan medicijnen afgelopen jaar opnieuw steeg.

Bijna 800 geneesmiddelen waren in 2018 minstens twee weken niet verkrijgbaar. In 2010 waren dat er ruim 170. Belangrijkste oorzaak hiervoor zijn de lage prijzen die we in Nederland betalen voor medicijn, beweert men in de geneesmiddelenketen. Dat zorgt ervoor dat internationale medicijnproducenten geneesmiddelen aan andere landen verkopen die bereid zijn hogere tarieven te betalen.

Hoge medicijnprijzen brachten de Haagse apotheker Paul Lebbink er al toe om zelf medicijnen te gaan produceren.

Export medicijnen naar buitenland

Uit gesprekken die Trouw voerde met producenten, verzekeraars, groothandelaren en apothekers blijkt dat er meer aan de hand is: export naar het buitenland. Dat groothandelaren exporteren was bekend. Dat apothekers dat ook zelf doen niet. Het kan ertoe leiden dat Nederlandse patiënten misgrijpen.

Het is niet bekend in welke mate de export door apothekers bijdraagt aan medicijntekorten. Maar het kan volgens ingewijden tot absurde situaties leiden.

Tekort anticonceptiepil

In 2018 was er in Nederland een tekort aan de anticonceptiepil. Een apotheker uit Zuid-Holland importeerde de pil daarom uit Duitsland en kreeg Microgynon met een Nederlandse (!) tekst. De pillen kosten in Nederland 1,90 euro. Om dezelfde pillen terug te kopen betaalde de apotheker 9,90 euro.

Groothandels hebben een gedragscode waarin staat dat ze geen middelen mogen exporteren die in Nederland schaars zijn. Vermoedelijk kwamen de pillen dus via een apotheker in Duitsland terecht.

Verzekeraar VGZ wil een onafhankelijk onderzoek naar de verborgen handel in medicijnen.

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.