Vraag Naar Medicijn Tegen HIV (PrEP) Sterk Toegenomen
De vraag naar PrEP-pillen, die tegen HIV-besmetting beschermen is groot. GGD Rotterdam-Rijnmond start halverwege deze maand met het verstrekken van de PrEP-pillen. Een mijlpaal, vooral voor homo- en biseksuele mannen.
PrEP is een relatief nieuw medicijn tegen HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Wie de pillen slikt, kan seks hebben zonder besmet te raken. Wie ze kortdurend gebruikt, is eventjes beschermd (voor bijvoorbeeld een feestje). Wie ze lang gebruikt, hoeft ‘nooit’ meer bang te zijn voor HIV.
Aids komt door goede medicatie niet heel veel meer voor in Nederland. Toch registreerde alleen al GGD Rotterdam-Rijnmond vorig jaar nog 42 nieuwe HIV-infecties. Minister Bruno Bruins (medische zorg) wil de verspreiding van HIV volledig doen stoppen door een landelijke subsidie beschikbaar te stellen voor HIV-medicatie.
PrEP-pillen voor 6500 gebruikers
Bruins maakte eind juni bekend 22 miljoen euro uit te trekken. Daarmee kunnen GGD-instellingen de komende vijf jaar 6500 mensen van het revolutionaire medicijn tegen HIV voorzien. Het geld is sinds afgelopen donderdag beschikbaar, maar lang niet alle GGD-instanties kunnen PrEP op zo’n korte termijn leveren.
De vraag is veel groter dan de toegekende subsidie, merkt GGD Rotterdam-Rijnmond al. Ze hebben budget voor de behandeling van 660 mensen, maar veel meer mensen willen PrEP gebruiken. Die kunnen echter lang niet allemaal terecht bij de GGD, omdat die de spreekuren ook moet verdelen onder andere risicogroepen, zoals jongeren, migranten en sekswerkers.
Daarnaast is er een budget-kwestie. ‘Het bedrag dat wij mogen declareren bij het Rijk is lager dan de kosten die wij maken voor PrEp-zorg,’ zegt een GGD-woordvoerder tegenover het AD. Het is daardoor nog maar de vraag of er genoeg budget is om in deze regio alle 660 gesubsidieerde cliënten daadwerkelijk te helpen. Wie niet bij de GGD terecht kan, kan de pillen via de huisarts krijgen of PrEP online bestellen.
Geen vrijbrief voor onveilige seks
Ingmar van Bloois, bestuurslid van het COC Rotterdam Rijnmond, vindt het ‘heel belangrijk’ dat PrEP bij de GGD beschikbaar is. ‘Dit middel moet op een makkelijke en goede manier verstrekt worden, zeker zolang genezing nog niet mogelijk is. Lang niet iedereen vindt het prettig om hierover te praten met zijn huisarts.’
De PrEP-pil is geen vrijbrief voor onveilige seks, legt hij uit. ‘Mensen zien het als extra beveiliging. Een condoom kan kapot gaan en daardoor zitten sommigen in spanning. Door deze pil ben je ook niet afhankelijk van de eerlijkheid van een sekspartner of hij wel of niet besmet is.’
Bloois noemt de pil ‘taboedoorbrekend’. ‘Veel mensen denken onterecht dat HIV een homoziekte is. En de heftige beelden van de epidemie in de jaren 80 en 90 staan bij velen op het netvlies, maar zij weten nog niet dat het virus niet overdraagbaar is als iemand hiv-remmers slikt. Een nieuw en belangrijk inzicht dat, net als de PrEP-pil, het beeld over de homogemeenschap kan veranderen.’