Uitgaven Aan Ziekenhuismedicatie Steeds Verder Omlaag

 In Nieuws

De hoge prijzen van medicijnen maken de zorg onbetaalbaar. Toch? De werkelijkheid blijkt genuanceerder. De totale Nederlandse uitgaven aan medicijnen stijgen niet extreem snel en maken sowieso maar een beperkt deel — circa 8% — uit van de totale zorgkosten. Dat meld FD.nl op basis van een recent onderzoek door Deloitte.

In werkelijkheid blijken de medicijnkosten niet te stijgen, maar te dalen. Tenminste: de uitgaven per patiënt gaan omlaag. De totale uitgaven aan medicatie stijgen wel, maar dat komt door een snelle toename van het aantal patiënten, onder meer door vergrijzing.

Daling van 40%

Het valt onder meer te lezen in een rapport dat accountants- en adviesfirma Deloitte deze maand publiceerde, met cijfers over ziekenhuismedicijnen. De kosten van deze relatief dure medicijnen zijn gedaald van € 10.100 per patiënt in 2014 naar € 6.200 in 2018. Een daling van 40%.

deloitte-daling-kosten-medicatie-2020

 

Dat de totale uitgaven toch zijn gestegen, komt door een enorme toename van het aantal patiënten. Een ruime verdubbeling zelfs, van 168.000 patiënten naar 348.000. De totale kosten van ziekenhuismedicijnen stegen daardoor in vijf jaar tijd van €1,7 mrd naar €2,2 mrd. Bij gelijkblijvende uitgaven per patiënt waren de totale kosten uitgekomen op €3,5 mrd.

Scepsis

Nu is het rapport van Deloitte geschreven in opdracht van de farmaceutische industrie, in de hoedanigheid van hun brancheorganisatie Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Scepsis is dus op zijn plaats. Want de conclusie komt de farmabedrijven natuurlijk erg goed uit. Die kunnen met het Deloitte-rapport in de hand zeggen: zie je nu wel, we zijn onschuldig.

Maar toeval of niet, recentelijk verschenen nog twee andere rapporten met vergelijkbare uitkomsten. Zo concludeerde ook het CBS vorige maand in een trendanalyse dat de uitgaven aan ziekenhuismedicijnen per patiënt zijn gedaald. Van € 11.270 in 2013 tot € 8.160 in 2017.
En vorige maand kwam de Nederlandse Zorgautoriteit met zijn jaarlijkse geneesmiddelenmonitor. Daaruit bleek dat de uitgaven aan dure medicijnen per patiënt zijn gedaald van € 7.900 in 2017 tot € 7.800 in 2018. Ook de NZa concludeert dat een stijgend aantal patiënten de stijgende uitgaven aan geneesmiddelen veroorzaakt.

Peperduur

Hoe kan het dan dat de mythe over dure medicijnen die de zorg onbetaalbaar maken, toch zo hardnekkig in stand blijft? Dat komt doordat de introductie van goedkopere versies van bestaande medicijnen zelden nieuws zijn. Terwijl de lancering van enkele peperdure, nieuwe medicijnen veel aandacht krijgen. Al zijn dat vaak middelen voor (zeer) kleine patiëntengroepen die nauwelijks invloed hebben op de totale uitgaven.

Bron: FD.nl
Foto: Karolina Grabowska

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.