Twee Nieuwe Kankermedicijnen In Basispakket

 In Medicijnen, Nieuws

Minister Bruins (Medische Zorg) heeft prijsafspraken gemaakt over twee medicijnen voor borstkanker- en longkankerpatiënten. De medicatie wordt vanaf september 2019 vergoed.

Het basispakket wordt daarmee uitgebreid met twee nieuwe kankermedicijnen. De geneesmiddelen, bedoeld ter bestrijding van longkanker en borstkanker, worden vanaf 1 september vergoed.

Lagere prijzen

Bruins heeft met de fabrikanten afspraken gemaakt over de prijs. Deze vond hij aanvankelijk te hoog en daarom hield hij de medicijnen buiten het basispakket. De fabrikanten zijn nu akkoord gegaan met lagere prijzen.

Bruins noemt het ‘goed nieuws’ dat kankerpatiënten voortaan behandeld kunnen worden met de nieuwe medicijnen. Het gaat om de medicijnen durvalumab en abemaciclib. ‘Tegelijkertijd vindt hij het teleurstellend dat er prijsonderhandelingen voor nodig zijn en dat hij het resultaat van die onderhandelingen niet openbaar kan maken. Bruins heeft echter uiteindelijk liever een vertrouwelijke overeenkomst tegen een veel lagere prijs, dan helemaal geen deal.

75 miljoen euro per jaar

Durvalumab speelt een rol in de bestrijding van longtumoren door het afweersysteem. Het andere medicijn is bedoeld voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Durvalumab kost volgens het Zorginstituut Nederland normaal gesproken waarschijnlijk tussen de 50.000 en de 100.000 euro per patiënt per jaar. Hoeveel mensen het middel elk jaar zullen krijgen, is niet duidelijk. Bij abemaciclib liggen de jaarlijkse kosten per patiënt vermoedelijk op 38.000 euro. Bij een geschat aantal van circa tweeduizend patiënten per jaar zou het medicijn in totaal ruim 75 miljoen euro kosten.

Misbruik

Later dit jaar worden de prijzen die Bruins met de fabrikanten heeft afgesproken alsnog duidelijk. Dan publiceert het ministerie een overzicht van alle prijsdeals met farmaceuten.
Bruins stoort zich eraan dat farmaceuten nieuwe geneesmiddelen dikwijls voor hoge prijzen aanbieden. Hij noemde die praktijk eerder ‘maatschappelijk onaanvaardbaar’ en sprak van ‘misbruik’. De minister kondigde aan hard te gaan onderhandelen met de bedrijven om de prijzen zo ver mogelijk omlaag te krijgen. Amerikaanse farmaceuten lieten Bruins begin dit jaar weten dat zijn strenge optreden wat hen betreft het investeringsklimaat in Nederland onder druk zet.

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.