Tekort Aan Huisartsen Groeit
Het tekort aan huisartsen neemt steeds verder toe. In ten minste vier steden kunnen patiënten zich bij geen enkele nieuwe praktijk inschrijven. Dat meldt de Volkskrant.
In onder meer Middelburg, Enschede, Kampen en Emmen nemen huisartsen geen nieuwe patiënten meer aan. Wie zich aanmeldt, komt op een maandenlange wachtlijst terecht.
Ook in andere Nederlandse steden dreigen nijpende situaties te ontstaan. In Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch en Eindhoven, en in Noord-Limburg en het noorden van Noord-Holland is het steeds moeilijker om je aan te melden bij een huisartsenpraktijk.
Wrang
Zorgverzekeraars en huisartsenorganisaties verwachten dat het probleem de komende jaren verder zal gaan toenemen. Wrang, omdat de rol van de huisarts een steeds belangrijkere rol moet gaan innemen in het zorgstelsel.
Het kabinet en zorgpartijen willen dat durze zorg uit het ziekenhuizen verdwijnt en vanuit goedkopere huisartsenpraktijken gaat worden geleverd. Ook hebben ze extra verantwoordelijkheden gekregen voor de zorg aan jongeren en ouderen die vaak langer thuis wonen.
Vertrouwensband
Ook patiënten zonder vaste huisarts kunnen met een acute zorgvraag altijd aan de balie van een praktijk terecht. De huisarts is verplicht iedereen te helpen. Toch is het tekort aan huisartsen erg zorgelijk, vindt de Patiëntenfederatie. ‘Het is van belang dat de huisarts de persoonlijke situatie kent van de patiënt. Dat er sprake is van een vertrouwensband en dat de arts het medisch dossier kan inzien,’ aldus een woordvoerder.
De verwachting is dat in 2023 de helft van de regio’s een huisartsentekort heeft en in 2028 bijna allemaal, misschien met uitzondering van Amsterdam en omgeving.
Pensioen
Het tekort wordt onder andere veroorzaakt door een grote groep, voornamelijk mannelijke huisartsen die op het punt staat met pensioen te gaan. Hun meestal vrouwelijke opvolgers werken vaak in deeltijd. Ook moet het aantal opleidingsplaatsen omhoog.
Bron: de Volkskrant