Tekort Aan Geneesmiddelen Explodeert In 2019
Het medicijntekort in Nederland is in 2019 nagenoeg verdubbeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van apothekersorganisatie KNMP. Er is vooral een tekort aan crèmes voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en aan geneesmiddelen voor de behandeling van maagklachten. Dat meldt AD.nl.
In 2018 kampte Nederland nog met een tekort bij 769 geneesmiddelen, in 2019 is dit opgelopen tot het schrikwekkende aantal van 1492. Omdat de niet-toereikende middelen door grote groepen patiënten worden gebruikt, is de schaarste bij apotheken goed voelbaar.
Daarbij maakt het tekort het leven voor patiënten soms behoorlijk ondraaglijk. Zo is er ook een tekort aan parkinsonmedicijnen en de anticonceptiepil.
‘Het zijn duidelijke cijfers,’ stelt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP vast. ‘Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van.’
Achter in de rij
Volgens het KNMP heeft het medicijntekort verschillende oorzaken. Zo zijn er onder meer problemen met de productie, distributie en de kwaliteit. Ook staat Nederland achter in de rij als de productie van geneesmiddelen in het buitenland weer op gang komt.
‘Ons land is door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied,’ aldus de KNMP. De organisatie pleit er daarom voor de productie van geneesmiddelen terug te halen naar Europa, omdat Nederland nu erg afhankelijk is van de productie in onder meer India en China.
IJzeren voorraad
Minister Bruins (volksgezondheid) kondigde in november vorig jaar aan een maatregel te treffen tegen het medicijntekort. Medicijnproducenten en -distributeurs moeten in totaal voor vijf maanden aan voorraden gaan aanhouden. Uit onderzoek is gebleken dat met deze zogenoemde ‘ijzeren voorraad’ ongeveer 85 procent van de tijdelijke medicijntekorten overbrugd kan worden.
Bron infographics: KNMP Farmanco
KNMP Farmaco brengt elk jaar de medicijntekorten in kaart. Apothekers kunnen tekorten melden bij Farmanco. Farmaco verifieert deze vervolgens bij de fabrikant. Als geneesmiddelen landelijk niet beschikbaar zijn en het tekort waarschijnlijk langer dan 14 dagen gaat duren, publiceert Farmanco het tekort. Farmanco houdt als enige instantie in Nederland al 16 jaar statistieken bij.