Steeds Vaker Overdosis Met Pijnstiller Oxycodon
Het aantal overdoses en vergiftigingen met de zware pijnstiller oxycodon is in Nederland het afgelopen jaar met 50 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). RTL Nieuws vroeg de cijfers op. Het verslavende medicijn ligt al geruime tijd onder vuur, omdat artsen het te makkelijk zouden voorschrijven.
Patiënten die te veel oxycodon tot zich nemen, kunnen ademhalingsproblemen krijgen, in coma raken of zelfs overlijden. In 2018 werd 424 keer een overdosis gemeld waarin mogelijk oxycodon in het spel was. In 2017 kwamen 280 meldingen binnen. Ter vergelijking: in 2008 was het aantal meldingen slechts 43. In ruim tien jaar tijd is het aantal meldingen dus vetienvoudigd.
Te makkelijk voorgeschreven
Oxycodon is al enige tijd voorwerp van controverse, omdat de pijnstiller te makkelijk zou worden voorgeschreven door artsen die de verslavende werking zouden onderschatten. Patiënten die een te grote hoeveelheid van het medicijn nemen, kunnen ademhalingsmoeilijkheden krijgen of in een comatoestand geraken. In ernstige gevallen kan een overdosis dodelijk zijn.
Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum is de toename hoger dan verwacht. “We hadden wel opnieuw een stijging verwacht, maar dit is wel heel erg hoog”, zegt Antoinette van Riel, toxicoloog bij het NVIC, tegenover RTL Nieuws.
Offensief tegen Oxycodon
Tussen 2008 en 2018 nam het aantal gebruikers van oxycodon in Nederland fors toe: van 93 duizend naar 485 duizend. In februari kondigde minister Bruins van Medische Zorg aan een offensief te willen beginnen tegen het groeiende gebruik van zware pijnstillers als oxycodon en fentanyl, beide opioïden.
Het aantal gebruikers van fentanyl steeg de laatste tien jaar van 65 duizend naar 111 duizend. In dezelfde periode gingen óók veel meer patiënten morfine en de verwante pijnstiller buprenorfine slikken.
Oorzaken pijnstillerverslaving
Mogelijke oorzaken van de stijgende pijnstillerverslaving zijn vergrijzing, toenemende eenzaamheid en de maatschappelijke aandacht voor pijnbestrijding. Minister Bruins vindt het pijnstillergebruik in Nederland nog niet zo omvangrijk dat van een maatschappelijk probleem kan worden gesproken. Dit in tegenstelling tot de VS, waar men inmiddels spreekt van een opioïdencrisis en zelfs een epidemie.
Naar schatting overlijden dagelijks gemiddeld bijna vijftig Amerikanen aan middelen als oxycodon. Drie jaar geleden kwam het grootschalig pijnstillergebruik in VS wereldwijd in het nieuws naar aanleiding van de dood van popster Prince. Die overleed in april 2016 na een jarenlange verslaving aan opioïden aan een overdosis fentanyl.