Nederlander Zoekt Informatie Over Gezondheid Steeds Vaker Online

 In Nieuws

Nederlanders zoeken steeds vaker informatie over gezondheid en leefstijl op internet. Tweederde van de Nederlanders van 12 jaar of ouder zei hier in 2018 online naar op zoek te zijn geweest. Ook wordt internet steeds vaker gebruikt om afspraken te maken met medisch specialisten of huisartsen of om medicijnen te kopen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018 van het CBS.

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder zocht 67 procent in 2018 online naar informatie over gezondheid en leefstijl. In 2012 was dit nog niet de helft. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om informatie over ziekten, voeding of beweging. Het percentage vrouwen dat op internet op zoek was naar dit soort informatie was hoger (71) dan het percentage mannen (63).

nederlander-zoekt-informatie-gezondheid-steeds-vaker-online

Steeds meer Nederlanders kopen medicijnen online

De online zoektocht naar informatie over gezondheid leidt ook tot een toename in het aantal aankopen van medicijnen online. In 2012 kocht nog geen 3 procent medicijnen via internet; in 2018 is dit gestegen naar 10 procent. Met name in de leeftijdscategorieën 25 tot 45 jaar en 45 tot 65 jaar wordt het online bestellen van medicijnen steeds normaler: 12 procent geeft aan hun geneesmiddelen weleens online te bestellen. Onder 12 tot 25-jarigen en 65-plussers ligt dit percentage een stuk lager; respectievelijk 7 en 8 procent.

nederland-koopt-medicatie-steeds-vaker-online

Kwart Nederlanders maakt afspraak online

Een kwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder maakte in 2018 gebruik van het internet om een afspraak te maken met een huisarts of medisch specialist. In 2012 was dit 10 procent. Het zijn vooral Nederlanders van 25 tot 45 jaar die dat doen (33 procent).

In de leeftijdscategorieën van 45 tot 65 jaar en 65 jaar of ouder maakte 26 procent en 18 procent van de Nederlanders online een afspraak. Van de jongeren van 12 tot 25 jaar deed 20 procent dit.

Het percentage hoogopgeleiden (34) dat online actief is om afspraken te maken is groter dan het percentage laagopgeleiden (16). Middelbaaropgeleiden zitten hier met 26 procent tussenin. Er is op dit punt geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Nederland koploper in Europa met online informatie zoeken over gezondheid

Nederland heeft van alle EU-28 landen het hoogste percentage mensen van 16 tot 74 jaar dat informatie opzoekt over gezondheid op internet. In 2018 had 72 procent van de Nederlanders van deze leeftijd dat gedaan, het gemiddelde van de Europese Unie was 52 procent.

Nederland staat op de vierde plaats als het gaat om online afspraken maken. In 2018 had 27 procent van de Nederlanders een afspraak online gemaakt, bijvoorbeeld met een specialist van een ziekenhuis of een gezondheidscentrum. Het EU-gemiddelde lag op 17 procent. In Finland was dit aandeel het grootst (44 procent), gevolgd door Denemarken (41 procent).

Online medicijnen kopen is een minder gangbare online activiteit. 9 procent van de EU-burgers doet dit. Nederland staat in Europa op de vijfde plaats met 11 procent. In Duitsland (24 procent), Zweden (23 procent) en Denemarken (17 procent) worden medicijnen vaker online aangeschaft.

nl-versus-europa-zoeken-naar-informatie-gezondheid-online

Ouderen minst vaak online op zoek

In de leeftijdscategorie 25- tot 45-jarigen werd het meest online gezocht naar informatie over gezondheid; 80 procent van de personen in deze leeftijdsgroep had dit in 2018 gedaan. Van de Nederlanders in de leeftijdscategorieën van 45 tot 65 jaar en 65 jaar of ouder gaf respectievelijk 70 procent en 52 procent aan online op zoek te zijn geweest naar informatie over gezondheid.

Hoogopgeleide Nederlanders zoeken vaker naar informatie (81 procent) dan middelbaaropgeleiden (73 procent). Onder middelbaaropgeleiden is het percentage weer hoger dan onder laagopgeleiden (49 procent).

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.