Medicijn Kan Vaak Goedkoper Door Lagere Dosering

 In Nieuws

Medicijnen aanbieden in lagere doseringen dan standaard voorgeschreven door farmaceuten kan miljoenen euro’s besparen. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van arts-onderzoeker Kioa Wijnsma, meldt de Volkskrant.

Wijnsma deed onderzoek naar het medicijn Eculizumab, een goed werkend geneesmiddel tegen de ernstige nierziekte aHUS (atypisch hemolytisch-uremisch syndroom)Dit medicijn – verkocht onder de merknaam Soliris® – kost per patiënt een half miljoen euro per jaar en is daarmee een van de duurste geneesmiddelen ter wereld.

In Nederland zijn ongeveer honderd patiënten met aHUS. Volgens de fabrikant, Alexion Pharmaceuticals, moeten zij het medicijn levenslang krijgen, iedere twee weken een infuus. Maar dat voorschrift klopt niet, ontdekte Wijnsma na onderzoek bij patiënten.

Concentratie 7 keer hoger

Wijnsma analyseerde het bloed van elf patiënten en concludeerde dat de concentratie van het medicijn bij tien van hen veel hoger was dan noodzakelijk, bij sommige patiënten zelfs zeven keer hoger.

Ze zocht bij twintig patiënten uit wat er gebeurde als het medicijn minder vaak of een tijdlang helemaal niet meer werd toegediend, als de ziekte onder controle was.

In tijden dat de ziekte bij patiënten met aHUS rustig is, ontdekte ze, hadden ze minder of zelfs geen medicijn nodig. Voor levenslang maandelijks gebruik – zoals de fabrikant beweert – bestaat geen bewijs, schrijft ze: driekwart van de patiënten kon minstens een jaar zonder het dure geneesmiddel.

Bij een kwart van de patiënten nam de ziekte door de aangepaste dosering snel weer in hevigheid toe. Dat leverde geen probleem op: zij kregen opnieuw het medicijn, hun nieren ondervonden daarvan geen chronische schade.

Al 17 miljoen euro bespaard

Naar aanleiding van de bevindingen van Wijnsma – die ze twee jaar geleden al deed – is het beleid snel aangepast. De minister besloot het medicijn alleen te blijven vergoeden als alle patiënten volgens een nieuw opgestelde richtlijn werden behandeld.

Nu krijgt elke nieuwe patiënt Eculizumab drie maanden. Daarna wordt bloedonderzoek gedaan en bekeken of het veilig is om (tijdelijk) met het medicijn te stoppen.

Bij de 32 patiënten die tot nu toe aan de studie hebben meegedaan, is in twee jaar tijd al 17 miljoen euro bespaard op medicijnkosten, wat neerkomt op bijna een halvering.

Minder bijwerkingen

Ook patiënten zijn blij met de lagere dosering of het tijdelijk stoppen van de behandeling. Zij hebben minder bijwerkingen en hoeven niet elke twee weken naar het ziekenhuis voor een infuus.

Volgens Wijnsma heeft de medicijnfabrikant niet uit winstbejag een hoge dosis geadviseerd. Tegenover de Volkskrant zegt ze:

‘Slechts 10 procent van de patiënten heeft zo’n hoge dosis nodig, en je weet vooraf niet wie dat zijn. Daarom wordt, vanuit grote voorzichtigheid, die dosis voor iedereen voorgeschreven.’

Ook bij andere dure geneesmiddelen kan mogelijk de dosis omlaag of kan een pauze worden ingelast, vindt Carin Uyl-de Groot, hoogleraar evaluatie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.

Ze ziet al dat sommige artsen op eigen initiatief onderzoek doen, omdat ze zich medeverantwoordelijk voelen voor de almaar stijgende kosten van geneesmiddelen, inmiddels 2 miljard euro per jaar. ‘Nu wordt vaak doorbehandeld uit angst dat de ziekte anders terugkeert. Maar als je patiënten goed in de gaten houdt, kun je tijdig ingrijpen.’

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.