Medicijn Gevonden Dat Coronavirus Binnen 48 Uur Doodt
Wetenschappers van de Monash University in Melbourne hebben een medicijn ontdekt dat het coronavirus binnen twee dagen elimineert – althans in het laboratorium. Het medicijn – Ivermectine – wordt al gebruikt om parasieten te bestrijden. Dat meldt Scientas.nl.
Onderzoeker Kylie Wagstaff zegt: “We ontdekten dat een enkele dosis in 48 uur tijd in feite al het virale DNA verwijderde en dat er zelfs na 24 uur al sprake was van een significante afname van het virus.”
Is dit de behandeling waar talloze patiënten naar smachten? Die conclusie durft Wagstaff nog niet te trekken. Het is vooralsnog namelijk laboratoriumwerkelijkheid. Of het middel in een menselijk lichaam dezelfde werking heeft, valt nog te bezien. Wagstaff: “We moeten nu uitzoeken of de dosis waarin je het aan mensen kunt toedienen, effectief is. Dat is de volgende stap.”
Ivermectine eerder effectief bij andere virussen
Nadat het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 tot een pandemie uitgroeide, bogen Wagstaff en collega’s zich al snel over het geneesmiddel Ivermectine. Het medicijn wordt nu ingezet om parasieten te bestrijden. Maar eerdere studies lieten in het lab al zien dat dit middel ook wel raad weet met andere virussen, waaronder zika en het influenzavirus. En dat bracht Wagstaff en collega’s op het idee om het middel ook los te laten op het nieuwe coronavirus.
Veelbelovend
In het laboratorium zijn al veelbelovende resultaten behaald met Ivermectine. Hoe het middel precies afrekent met het virus is niet onderzocht. Maar de wetenschappers hebben daar – afgaand op eerdere tests – wel ideeën over. Ons immuunsysteem maakt normaalgesproken korte metten met lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen. Het coronavirus onderdrukt die immuunrespons zodat cellen toch geïnfecteerd kunnen worden. Ivermectine blokkeert de werking van het virus waardoor onze cellen er toch in slagen het virus op te ruimen.
Meer onderzoek nodig
Als uit vervolgonderzoek blijkt dat het middel ook in het menselijk lichaam raad weet met het coronavirus, kan het in theorie snel gaan. Ivermectine is al een goedgekeurd en veilig bevonden medicijn. Het kan dus snel worden ingezet om geïnfecteerde patiënten te behandelen – in theorie. In de praktijk moet er in het laboratorium eerst meer onderzoek worden gedaan. Dan pas kan er worden nagedacht over klinisch onderzoek, waarbij het middel op mensen wordt getest. Om dat mogelijk te maken, is veel geld nodig.
Malariamedicijn
Op dit moment is er geen effectieve behandeling tegen COVID-19. Onderzoekers wereldwijd werken hard om daar verandering in te brengen. Zij kijken daarbij – vanwege de urgentie – het liefst naar bestaande medicijnen. Zo werd eerder al geopperd dat een bestaand malariamedicijn (Chloroquine) kon helpen in de behandeling tegen COVID-19. Maar wetenschappelijke studies naar de effectiviteit van het middel leveren tot op heden uiteenlopende resultaten op. Er is tot op heden dus geen hard bewijs dat dit geneesmiddel het verschil kan maken.
Dat een effectieve behandeling tegen COVID-19 nodig is, behoeft geen discussie. Wereldwijd is het virus inmiddels bij meer dan 1,2 miljoen mensen officieel vastgesteld. Op het moment van schrijven zijn circa 70.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Lang leek China – het land waarin het virus voor het eerst opdook – het hardst te zijn getroffen, maar inmiddels tellen de VS, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk meer officiële besmettingen dan China.
In Nederland zijn op moment van schrijven meer dan 17.000 besmettingen bevestigd en 1766 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Maatregelen bedoeld om de verspreiding van het virus af te remmen, lijken ondertussen hun vruchten af te werpen. Onduidelijk is nog hoelang die maatregelen – of in ieder geval een deel ervan – in stand moeten worden gehouden om het virus echt onder controle te houden.