LUMC Bevestigt Positief Effect Cannabis Op Fybromyalgie

 In Nieuws

Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum toont aan dat cannabis met een hoog gehalte THC effectief is bij het behandelen van pijn bij fibromyalgie. Onderzoekers spreken van ‘het eerste echte wetenschappelijke bewijs voor de pijnbestrijdende werking van medicinale cannabis’.

Het LUMC maakte het nieuws als volgt wereldkundig:

“Medicinale cannabis met een hoog gehalte tetrahydrocannabinol (THC) is effectief als pijnbestrijding bij fibromyalgie. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).”

Onderzoek

De conclusie volgt uit onderzoek dat het LUMC in 2017 begon en samen met medicinale cannabiskweker Bedrocan werd uitgevoerd onder 20 patiënten. Zij kregen op verschillende momenten drie verschillende cannabisproducten van Bedrocan en een placebo toegediend. De placebo was een cannabisvariant zonder de belangrijkste werkzame stoffen THC en CBD. Alle deelnemers aan het onderzoek kregen de cannabis toegediend via een verdamper.

De patiënten werden vervolgens blootgesteld aan uitwendige pijn door toenemende druk toe te passen. Bij twee van de cannabisproducten ervoeren de patiënten aanzienlijk minder drukpijn in vergelijking tot de placebo.

Eerste wetenschappelijke bewijs

Volgens professor Albert Dahan van de afdeling Anesthesiologie van het LUMC is hiermee het eerste echte wetenschappelijke bewijs gepresenteerd voor de pijnbestrijdende werking van cannabis in het algemeen, en van THC bij fibromyalgie in het bijzonder.

Fibromyalgiepatiënten ervaren met name drukpijn aan spieren en pezen. Omdat alleen de THC-producten goede resultaten laten zien en de CBD-variant totaal niet, geeft ons dat de indicatie dat met name THC effectief is bij deze specifieke aandoening.

Bedrocan en Dahan zijn van mening dat meer onderzoek nodig is om te bepalen of dezelfde resultaten kunnen worden gereproduceerd in een langdurig onderzoek met fibromyalgiepatiënten.

“De volgende studie vindt plaats bij patiënten thuis,” aldus Dahan. Tijdens dit vervolgonderzoek wil hij onderzoeken of THC kan worden gebruikt als een opiaatbesparend medicijn. Veel mensen gebruiken en misbruiken opiaten, zoals oxycodon. De hypothese is dat het gebruik van dergelijke middelen omlaag gaat als het patiënten is toegestaan om THC te gebruiken.

Cannabis vergoed door zorgverzekeraar?

Tjalling Erkelens, oprichter en CEO van Bedrocan, ziet de resultaten als bemoedigend voor patiënten. “De uitkomst is erg belangrijk voor patiënten die lijden aan fibromyalgie. Nu hebben we het klinische bewijs dat artsen verlangen om onze producten voor te kunnen schrijven en dat zorgverzekeraars willen hebben om een vergoeding te kunnen legitimeren,” aldus Erkelens.

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.