‘Gebruik Zware Pijnstillers Moet Omlaag’
Minister Bruins (Medische Zorg) wil maatregelen om het gebruik van zware pijnstillers terug te dringen. Het gaat om medicijnen als oxycodon, morfine en fentanyl die tot de zogenaamde opioïden behoren en als zeer verslavend worden beschouwd. Het gebruik van deze zware pijnstillers is de afgelopen 10 jaar fors toegenomen.
Zware pijnstillers zijn uiterst effectief bij het bestrijden van pijn, maar aan het gebruik kleven risico’s, waaronder verslaving. Het aantal mensen dat in Nederland oxycodon gebruikt is sinds 2008 gestegen van 93.000 tot 485.000. Het gebruik van fentanyl steeg in die periode van 65.000 naar 111.000.
Volgens minister Bruins is in de VS al een grote groep mensen aan deze medicijnen verslaafd geraakt. ‘Ik wil ervoor zorgen dat we beslist niet die kant op gaan.’
De maatregelen van Bruins moeten leiden tot het vergroten van de kennis en bewustzijn van de risico’s, duidelijke richtlijnen, meer onderzoek en snellere signalering van verkeerd of oneigenlijk gebruik van opioïden.
Risico’s van zware pijnstillers
Langdurig gebruik van opioïden kan in het ergste geval leiden tot vergiftiging. In de afgelopen jaren steeg het aantal mensen dat om die reden in het ziekenhuis of op de spoedeisende hulp is terechtgekomen.
Artsen en apothekers slaan de handen ineen om het gebruik van zware pijnstillers de komende jaren terug te dringen. Ze gaan voorlichting geven en er komt meer onderzoek naar de effecten van opioïden.
Waarom worden zware pijnstillers vaker gebruikt?
De toename van het gebruik van zware pijnstillers heeft meerdere oorzaken. Een daarvan is de vergrijzing van de bevolking. Ook is er steeds meer aandacht voor pijnbestrijding bij artsen en in de samenleving. Een gebrek aan kennis over de langetermijneffecten van medicatie zorgt ervoor dat artsen deze middelen makkelijk en langdurig voorschrijven.