Fabrikant Maakt Medicijn Voor Psychiatrische Patiënten Drie Keer Zo Duur

 In Nieuws

Het medicijn Priadel, een middel tegen ernstige depressies en bipolaire stoornissen, is vanaf vandaag drie keer zo duur. Farmaceut Essential Pharma heeft zijn monopoliepositie gebruikt om de prijs van Priadel maximaal te verhogen. De prijs gaat van € 4,76 naar € 15,78.

Psychiaters en patiënten zijn geschokt door de prijsverhoging. Behandelaars zijn bang dat een deel van de psychiatrische patiënten door de prijsverhoging minder trouw medicatie zal gaan innemen. Daardoor kunnn ze ontregeld raken en maatschappelijke problemen krijgen. Door de prijsverhoging moeten patiënten nu een eigen bijdrage gaan betalen van 11 euro per maand.

In een reactie aan de Volkskrant zegt Henk Mathijssen, voorzitter van PlusMinus, de belangenvereniging voor mensen met een bipolaire stoornis: ‘Elf euro klinkt misschien niet veel, maar dat kunnen deze chronische patiënten, die als gevolg van hun ziekte op bijstandsniveau zitten, helemaal niet maandelijks missen.’

In Nederland gebruiken maar liefst 19 duizend mensen Priadel. Essential Pharma staat bekend om de prijsverhogingstruc. Het bedrijf zoekt naar geneesmiddelen waarvan het patent (bijna) is verlopen en koopt daarna de aanbieders van die medicijnen op. Vervolgens verhoogt het de prijzen exorbitant.

Monopolie

Essential Pharma kreeg eerder dit jaar een monopoliepositie op medicatie voor bipolaire patiënten na aankoop van het medicijn Priadel. In 2017 had het bedrijf al Camcolit overgenomen en de prijs ervan maximaal verhoogd. Beide geneesmiddelen bevatten lithium, een middel dat patiënten stabiel houdt.

Volgens de psychiatrierichtlijnen genieten deze twee middelen duidelijk de voorkeur boven andere lithiumvarianten. Het zijn de enige geneesmiddelen die een gelijkmatige werking hebben in het lichaam en niet zo vies smaken, waardoor psychiatrische patiënten ze trouwer innemen.

Elnathan Prinsen, psychiater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), noemt de prijsopdrijving tegenover de Volkskrant ‘onacceptabel’ en ‘schandalig’. ‘Priadel is een essentieel medicijn voor mensen met een zeer ernstige ziekte. De prijs wordt nu uit winstbejag een drempel voor mensen om de pillen te slikken. Schandalig.’

De instellingsmarges van deze middelen zijn klein. Het duurt lang voordat de juiste dosering is gevonden en het is van belang dat patiënten hun middelen trouw nemen. Ze vallen anders mogelijk terug in een depressie of – de andere kant op – in een manie.

‘Dat kan echt tot maatschappelijke schade leiden’, zegt Prinsen. In een manie denken mensen dat ze de wereld aankunnen, dat ze onkwetsbaar zijn. ‘Sommigen pakken de auto en gaan keihard rondjes rijden. Anderen steken zich in de schulden om in hun energie een bedrijf te beginnen waar ze helemaal niet geschikt voor zijn. Of ze storten zich in relaties waarin ze risico’s lopen.’

Volgens PlusMinus, de NVvP en de Depressie Vereniging zouden de lithiumproducten daarom in elk geval moeten zijn uitgesloten van een eigen bijdrage.

Misbruik van marktpositie

Essential Pharma kocht eerder een middel tegen kaliumtekort. Daarvan ging de prijs van 2,84 euro naar 19,70 euro. Vijf injectieflacons calcitonine – voor mensen die botversterking nodig hebben – gingen van 37,06 euro naar 275 euro.

‘Het ingewikkelde’, zegt NVvP-voorzitter Prinsen, ‘is dat dit juridisch allemaal mag en kan.’ Volgens Wilbert Bannenberg van de Stichting Farma ter Verantwoording laat deze zaak opnieuw zien wat de gevolgen zijn van ‘een oncontroleerbare industrie’. Hij noemt het misbruik van recht en marktpositie. ‘En daar moet tegen opgetreden worden.’ Dat is mogelijk, vindt Bannenberg. ‘Farmabedrijven hebben een juridisch afdwingbare zorgplicht.’

Bron: de Volkskrant

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.