Experiment Met Nieuw Chlamydiavaccin Zeer Hoopvol

 In Nieuws

De eerste experimenten op mensen met een nieuw chlamydiavaccin – CTH522 – tonen aan dat het medicijn veilig is. Het vaccin brengt een immuunreactie op gang tegen de bacteriën die de ziekte veroorzaken. Dat meldt Newscientist.nl.

De betrokken wetenschappers willen nu een groter experiment doen om te kijken of het vaccin ook tegen besmetting met chlamydia beschermt. Het vaccin werd eerder succesvol op dieren getest.

Nepeiwit

Medicijn CTH522 is een nagemaakte versie van een eiwit dat op chlamydiabacteriën zit. Het nepeiwit activeert het immuunsysteem om de afweer tegen de bacteriën in gang te zetten. De wetenschappers, onder leiding van Sonya Abraham van Imperial College London, combineerden het eiwit met stoffen die de reactie van het immuunsysteem versterken.

Vijfendertig vrouwen van 19 tot 45 jaar kregen óf het vaccin met de hulpstoffen óf een placebo toegediend. Alle vrouwen die het vaccin kregen, vertoonden een immuunreactie. En hoewel de vrijwilligers wel enkele bijwerkingen meldden, waren die niets ernstiger dan de bijwerkingen van bestaande vaccins: een pijnlijke plek waar de injectie is gegeven, koorts en hoofdpijn.

Bescherming tegen besmetting

Of het medicijn echt tegen besmetting met chlamydia beschermt, is nog afwachten. Een tweede experiment moet dat uitwijzen. Dat zal bepalen in welke dosis het vaccin effectief is en of het kan worden gecombineerd met een HPV-vaccinatie, zodat de twee vaccins tegelijkertijd kunnen worden toegediend.

Als het chlamydiavaccin werkt, kan het een deel van de 131 miljoen wereldwijde chlamydiabesmettingen per jaar verhinderen. In werkelijkheid ligt dit aantal nog veel hoger, want bij driekwart van de besmettingen zijn er geen symptomen.

Onbehandelde chlamydia is gevaarlijk. Het leidt bij een op de zes besmette vrouwen tot andere ontstekingen waaronder een ontsteking van het kleine bekken (Pelvic Inflammatory Disease), die kan leiden tot onvruchtbaarheid. Daarnaast lopen zwangere vrouwen die chlamydia krijgen een hoger risico op een miskraam, doodgeboorte of een vroeggeboorte. En meer dan de helft van de baby’s met een besmette moeder is zelf ook besmet, wat hun een verhoogd risico geeft op een longontsteking en een bindvliesontsteking.

Antibiotica

Bij besmette mannen kunnen de testikels ontstoken raken. Chlamydia kun je gewoonlijk behandelen met een antibioticakuur. Ondanks de beschikbare behandeling en toegenomen screening tijdens bevolkingsonderzoeken, neemt het aantal chlamydiagevallen toe. De hoop is dat een vaccin het aantal infecties kan helpen terug te dringen.

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.