fbpx

Eczeem? Deze Eczeemcrèmes Werken Het Beste

 In Nieuws

Eczeem is een verzamelterm voor huidontstekingen. Je herkent ze aan een rode, schrale, jeukende huid. Maar ook schilfers, een kapotte huid, een branderig gevoel en met vocht gevulde blaasjes zijn symptomen. Je kunt eczeem op je hele lichaam krijgen. De meestvoorkomende plekken zijn handen, oren, hoofdhuid, gezicht, knieholtes, benen en voeten.

Dit zijn de meestvoorkomende vormen:

Contacteczeem
Dit wordt veroorzaakt door ingrediënten, stoffen of bepaalde materialen die in contact komen met de huid. Denk aan metalen (nikkel), wasmiddel en bepaalde ingrediënten in verzorgingsproducten zoals parfum en sulfaten. Het is hierbij de kunst om contact met deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden.

Constitutioneel eczeem
Dit is een erfelijke, aangeboren aandoening. Vaak is deze vorm al zichtbaar bij baby’s tussen de drie en zes maanden. Vaak komen er in een familie ook andere allergieën voor, zoals hooikoorts en astma. Soms groeien kinderen over deze vorm heen, maar een aantal volwassenen blijft hier last van houden.

Dyshydrotisch eczeem
Dit wordt veroorzaakt door een verstoorde zweetvorming. Deze vorm veroorzaakt veel jeuk en blaasjes, met name op de handpalmen en voetzolen.

Seborroïsch eczeem
Dit gaat gepaard met schilfers. Het komt vooral voor op plaatsen waar de talgklieren zich bevinden, zoals de hoofdhuid, op de borst, tussen de schouderbladen en in de neusplooien.

Hoe kan ik eczeem behandelen?

Een behandeling tegen eczeem is vooral gericht op het bestrijden van symptomen. Vaak wordt er een (hormoon)zalf gesmeerd die jeuk en huiduitslag tegengaat. Een hormoonzalf kun je echter niet onbeperkt gebruiken, omdat het de huid dunner maakt. Je moet na verloop van tijd dus even pauzeren met het smeren van deze zalf.

In de periodes dat je geen hormoonzalf smeert, kun je een vette zalf of eczeemzalf gebruiken. Als je deze dagelijks aanbrengt, helpt het om uitdroging van de huid te voorkomen. Dit is belangrijk, omdat een droge huid de klachten verergert.

Daarnaast is het belangrijk om niet te vaak, te lang en te heet te douchen. Gebruik geen zeep of douchegel onder de douche, maar kies voor een doucheolie, bijvoorbeeld van Eucerin.

Heb je last van een gevoelige hoofdhuid? Gebruik dan een mild reinigende shampoo zonder sulfaten, bijvoorbeeld van Grahams. Om de huid van binnenuit te verzorgen kun je onverzadigde vetzuren, zoals omega 3 en teunisbloemolie, gebruiken. Onverzadigde vetzuren helpen de huid normaal te houden. Dit geldt ook voor bepaalde vitaminen en mineralen, zoals vitamine B2, B3, B8, D en zink.

Ten slotte kun je een parfumvrij wasmiddel gebruiken, zoals Neutral. Neutral wasmiddel helpt niet alleen tegen vuil en vlekken, maar is tevens mild voor je huid en vermindert het risico op huidirritatie.

Beste eczeemcrèmes

1. Grahams – € 18,63

grahams_eczeem_creme

Grahams is een medisch hulpmiddel op basis van natuurlijke ingrediënten ter verlichting van eczeem. Het is jeukstillend en helpt de huid om te herstellen. Grahams Eczeem Crème is een mildere (iets minder sterke) crème dan de Calendulis Plus Crème en daardoor zeer geschikt voor kinderen, alsmede voor gebruik in het gezicht. Zowel bij kinderen als bij gebruik in het gezicht geldt: gebruik bij voorkeur eerst de olie (door op te smeren en in te laten trekken).

Bestel Grahams Eczeem Crème

 

2. Bepanthen Eczeem Crème – € 8,95

bepanthen_eczeem_creme

Bepanthen Eczeem Crème verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matige klachten. Daarnaast ondersteunt Bepanthen Eczeem Crème het huidherstel bij huidirritaties, zoals eczeem of een allergische reactie. Vochtregulerende stoffen zoals glycerine hydrateren de huid en de speciale lamellaire-lipidentechnologie herstelt de huidbarrière tussen eczeemuitbraken door.

Bestel Bepanthen Eczeem Crème

 

3. Dermalex Repair Eczeem – € 9,95

dermalex-repair-eczeem

Dermalex Eczeem Behandeling is specifiek ontwikkeld voor de verlichting van eczeemsymptomen bij volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Symptomen zoals jeuk, roodheid en huidirritatie verminderen effectief bij het gebruik van de crème, terwijl het natuurlijke afweersysteem van de huid de nodige ondersteuning krijgt.

Dermalex:

  • vermindert jeuk, roodheid en huidirritatie
  • ondersteunt het natuurlijke afweersysteem van de huid
  • bevat geen corticosteroïden.

4. Lucovitaal Eczeem Crème – € 5,70

lucovitaal-eczeem-creme

Lucovitaal Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel voor de behandeling van een rode, gevoelige, beschadigde en schilferende huid die kan voorkomen bij huidaandoeningen zoals (atopisch) eczeem, dauwworm en neurodermatitis. Het vermindert jeuk en kalmeert de geïrriteerde huid. De crème bevat geen corticosteroïden, antibiotica of parfum.

Dosering
Minimaal tweemaal per dag (vaker naar behoefte) een dun laagje aanbrengen op de aangedane huid. Voor gebruik op lange termijn wordt aangeraden de crème twee- tot driemaal per dag aan te brengen.

Bestel Lucovitaal Eczeem Crème

 


Hoe behandelen?

Het is misschien wel de belangrijkste regel bij eczeem: niet krabben! Als je wel krabt, vererger je de klachten… en de jeuk. Je kunt ook overwegen eczeemhandschoenen te gaan dragen: dan beschermt je je huid bij het krabben.

Verder is het heel erg belangrijk dat je huid niet uitdroogt. Een droge huid is gevoeliger voor prikkels en zorgt voor meer jeuk. Bij zeer erge klachten kan je huisarts een speciale vetcrème of zalf voorschrijven met corticosteroïden. Deze remmen de ontsteking, vermindert het schilferen en stilt de jeuk.

Soms is zo’n crème niet nodig. Dan kun je wel een crème gebruiken die de huid vet houdt en de jeuk verlicht. Een voorbeeld daarvan is de Grahams Eczeem crème. Daarnaast kun je Grahams crème, zeep of badolie gebruiken, die verzachtend en vochtinbrengend werken en daardoor de huid rustiger maken.

Een ander product dat goed werkt is Dermalex. Dit zorgt ervoor dat de rode huid en jeuk minder worden doordat schadelijke bacteriën worden geblokkeerd. Daarnaast werkt het vochtherstellend en verzachtend.

Eczeem herkennen

Bijna iedereen met eczeem heeft een droge huid. Toch wil dat niet zeggen dat iemand met een droge huid last krijgt van eczeem. Een droge huid is te herkennen aan schilferende, droge plekjes en de huid kan ruw (als schuurpapier) aanvoelen. Bij eczeem raakt de huid ontstoken: het wordt rood, voelt branderig aan en gaat jeuken. Soms ontstaan er blaasjes.

Is eczeem hetzelfde als schimmel?

Nee, soms ontstaat er verwarring doordat voetschimmel ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd, toch klopt deze benaming feitelijk niet. Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie van de voeten en eczeem wordt niet door een schimmel veroorzaakt.

Is het besmettelijk?

Nee, eczeem is niet besmettelijk.

Wat is het verschil tussen eczeem en andere huidziekten, zoals gordelroos en psoriasis?

Gordelroos is een zeer besmettelijke huidaandoening, veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Het virus blijft na het ontstaan van waterpokken in het lichaam. Door bepaalde omstandigheden, zoals stress, medicijngebruik of infectieziekte kan het virus weer gereactiveerd worden. Het is te herkennen aan jeuk, een branderig gevoel met rode vlekjes die na enkele dagen overgaan op met vocht gevulde blaasjes. Soms heeft men ook last van koorts of een grieperig gevoel. Psoriasis is een auto-immuunziekte waarbij op bepaalde plekken van het lichaam meer huidcellen aangemaakt worden dan nodig is, waardoor jeuk, huidschilfers en rode plekken op de huid ontstaan.

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.