Ruim Helft Migrainepatiënten Tast In Het Duister Over Oorzaak Aanval

 In Migraine, Nieuws

Ruim de helft van de Belgische migrainepatiënten heeft geen idee wat een migraineaanval veroorzaakt: 56% geeft aan verrast te worden door een aanval en er geen vat op te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1000 migrainepatiënten in België in het kader van de Week van de Migraine (13 t/m 18 mei).

‘Het vervelende aan migraine is dat er veel triggers zijn. Het is dus nooit 100 procent aanwijsbaar wat nu precies voor de doorbraak van een aanval heeft gezorgd,’ zegt Evy Gruyaert, ambassadrice van de Week van de Migraine en ervaringsdeskundige tegenover Belgische media.

‘Was het dat stukje kaas dat ik at, de hoge werkdruk en bijhorende stress van die dag, die felle parfum van de man naast me in de vergaderzaal, de weersverandering of het felle licht van de opkomende zon daarnet in de auto?’

Stress, slaapstoornissen en fel licht

De meestgenoemde triggers voor een migraineaanval zijn:

  • Stress (54%)
  • Verandering in slaappatroon (42%)
  • Fel licht (26%)

Ook visuele triggers, zoals het langdurig gebruik van beeldschermen (21%) of flitsend licht (20%), worden veel genoemd. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen. Stress is bijvoorbeeld een trigger voor 57 procent van de ondervraagde vrouwen en 47 procent van de ondervraagde mannen.

Uit onderzoek blijkt ook dat honger en dorst vaak een duidelijke aanleiding zijn, vooral bij jongeren (34 jaar: 25%, 35-54 jaar: 16%). Aangenomen wordt dat alcohol ook een veroorzaker van migraine-aanvallen is. Toch geeft slechts 19 procent van de patiënten dit aan als trigger. Voor mannen is alcohol duidelijk vaker een trigger dan voor vrouwen. Voor vrouwen zijn hormonen in 36 procent van de gevallen de oorzaak, en in 16 procent van de gevallen ook de belangrijkste trigger.

Voeding en cafeïne

Bepaalde voedingswaren (15%) en cafeïne (8%) worden ook regelmatig genoemd door patiënten als een aanleiding voor migraine. Als etenswaren een trigger zijn voor migraine, gaat het in 36 procent van de gevallen om chocolade of andere zoetigheden.

Een vijfde (21%) van deze groep wijst naar voedingsmiddelen die aspartaam of andere kunstmatige zoetstoffen bevatten als migrainetrigger. En een bijna even groot aandeel (20%) geeft aan dat kaas een trigger is.

Meer begrip, meer controle

Jan Versijpt, neuroloog en coördinerend geneesheer van de kliniek voor hoofd- en aangezichtspijn aan het UZ Brussel legt uit: ‘Een beter begrip van migrainetriggers kan patiënten helpen om hun ziekte meer onder controle te krijgen. Omdat de triggers soms erg individueel verschillend kunnen zijn, is het van belang om deze bij te houden – dit kan bijvoorbeeld met behulp van een migrainedagboek.’

Migraine: rem op levensvreugde

Een vijfde van de Belgische migrainepatiënten heeft het gevoel dat ze niet van het leven kunnen genieten, omdat ze door hun migraine zo veel moeten mijden. Een op de zes migrainepatiënten vindt zelfs dat hun levensstijl wordt bepaald door hun migraine. In Nederland zegt een op de acht van de patiënten (12%) dit; in Frankrijk bijna een op de vijf (18%).

Evy Gruyaert: ‘Feit is dat elke aanval een domper op je dag zet en je behoorlijk ‘invalide’ maakt voor de rest van de dag.” Om migrainetriggers te vermijden passen 6 op de 10 migrainepatiënten hun levensstijl aan. Eenderde let extra op een regelmatig slaappatroon en een kwalitatieve slaap. Ruim een op de vijf (22%) draagt een (zonne)bril die fel licht tegenhoudt. 15 Procent vermijdt feestjes, concerten en andere plaatsen met te veel lawaai en drinkt geen alcohol om migraine te vermijden.

Last van migraine? Dit zijn de beste migrainemedicijnen >

Recommended Posts

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.