Is Er Een Vaccin Tegen Coronavirus?

 In Nieuws

Een vaccin tegen het coronavirus kan op zijn vroegst rond het einde van april worden getest. Dat heeft de Chinese minister van Wetenschap en Technologie gezegd op een persconferentie.

Een week eerder zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het eerste vaccin pas over achttien maanden gereed kan zijn.
Het Amerikaanse bedrijf Moderna, actief in de biotechnologie, heeft een vaccin ontwikkeld dat in april getest kan gaan worden op de mens. Moderna heeft al samples beschikbaar gesteld aan de Amerikaanse overheid. Dat meldt The Wallstreet Journal.

De Nationale Gezondheidscommissie van China (NHC) meldt dat een behandeling met plasma van genezen patiënten goed werkt voor zeer zieke patiënten.

Begin februari werden in China de eerste tests uitgevoerd met andere vaccins op zo’n 270 mensen die besmet zijn in de stad Wuhan, maar nog geen ernstige symptomen vertoonden.

Vrees voor pandemie

Er zijn inmiddels ruim 80.000 besmettingen en meer dan 2700 sterfgevallen vastgesteld wereldwijd. Bekijk hier de actuele cijfers. De meeste besmettingen vonden plaats in China. Maar ook in Zuid-Korea, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Australië, Oostenrijk, Duitsland en Groot-Brittannië is het virus opgedoken. En nog altijd duikt het virus regelmatig in nieuwe gebieden op en blijft het aantal getroffen mensen toenemen. En daarmee stevenen we toch echt af op de zo gevreesde pandemie.

Volgens professor Nigel McMillan, expert op het gebied van infectieziekten en verbonden aan de Griffith University in Australië, is de kans op een pandemie groot. “We zien hoe het virus zich momenteel verspreid in Iran, Zuid-Korea, Italië en Japan,” zo vertelt hij aan Scientias.nl. “Bovendien hebben reizigers vanuit Iran mensen in Canada, Libanon en Spanje geïnfecteerd.” Maar niet alleen het feit dat het virus in rap tempo op tal van plekken op aarde opduikt, wijst op een naderende pandemie. “Ook het feit dat het virus ons verrast heeft en er duidelijk ook mensen zijn die het virus zonder dat ze zelf weten dat ze het bij zich dragen, verspreiden, werkt daaraan mee. Zulke patiënten zijn onmogelijk te detecteren met warmtecamera’s – op dit moment de belangrijkste manier om mensen bij binnenkomst van een land te screenen.”

Een vaccin is dus zeer gewenst, maar de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA (Food and Drug Administration) vindt de periode van drie maanden te optimistisch voor een vaccin tegen het coronavirus. Peter Marks, chef van de afdeling biologisch onderzoek en evaluatie, stelt dat “we nu hopen in de volgende één of twee kwartalen een vaccin te hebben waar we mee aan de slag kunnen.”

Tests absoluut noodzakelijk

Volgens McMillan duren de tests langer. Hij schat dat er twaalf maanden nodig zijn voor we een antwoord hebben op de vraag of de vaccins veilig zijn, een immuunreactie op gang brengen, of die immuunreactie de gewenste reactie is en of het voorkomt dat mensen ziek worden.

Die tests zijn – hoewel ze veel kostbare tijd kosten – absoluut noodzakelijk. “Zonder die informatie is een vaccin niet nuttig,” aldus McMillan. Deze tests vinden in eerste instantie plaats onder dieren. Pas als de resultaten bevredigend zijn, kan er ook onder mensen worden getest. Naar schatting is een effectief vaccin al met al zo’n achttien maanden van ons verwijderd. “De ontwikkeling van een vaccin kost tijd,” erkent McMillan.

“De grootste uitdaging is het kiezen van het juiste eiwit of gen waarmee het beste een immuunreactie kan worden opgeroepen die in staat is om het virus te stoppen. Veel vaccins tegen virussen bevatten het gehele inactieve virus en dat werkt in zekere mate. Andere vaccins bevatten non-virulente of verzwakte virussen en die werken iets beter, omdat het lichaam veel meer virale eiwitten detecteert.” Wat voor het nieuwe coronavirus het beste werkt, kunnen we maar op één manier te weten komen. “Testen.”

Mocht het tot een pandemie komen, dan kan het vaccin selectief worden ingezet om specifieke groepen te beschermen en verdere verspreiding van het virus af te remmen. “Hulpverleners, artsen en verpleegkundigen en kwetsbare bevolkingsgroepen zouden baat hebben bij een vaccin,” aldus McMillan.

Quarantaine

President Trump sprak afgelopen woensdag nog zeer optimistisch over maatregelen om het coronavirus te bestrijden en zei dat we “dichtbij een vaccin tegen corona zijn”. In de VS zijn 57 besmettingen gemeld. De meeste patiënten zijn afkomstig van het cruiseschip Diamond Princess in Japan. Al deze patiënten zijn in quarantaine.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie overweegt aan het Congres meer geld te vragen om het coronavirus te bestrijden. Een Amerikaanse militair in Zuid-Korea heeft het uit China afkomstige virus opgelopen.

Grote impact

Het coronavirus, dat de ziekte nCoV-19 veroorzaakt, heeft wereldwijd een grote impact. Internationale beurzen staan de hele week al in het rood en de Olympische Spelen in Tokyo worden bedreigd met afgelasting.
Het vaccin tegen corona zou een volwassen mens moeten gaan beschermen tegen een infectie van het virus. Dat betekent dat het dus alleen werkt als je nog niet besmet bent met het virus. Verwacht wordt dat de eerste testen op de mens in april gedaan kunnen gaan worden.

Hoewel het dus nog even gaat duren voordat het vaccin tegen corona echt getest kan gaan worden, is dat alsnog razendsnel voor het ontwikkelen van een vaccin.

Maatregelen

Mocht het virus zich zo snel blijven verspreiden dat er op korte termijn sprake is van een wereldwijde epidemie, is het een kwestie van roeien met de riemen die we hebben. Volgens McMillan zal de manier waarop overheden en de Wereldgezondheidsorganisatie het virus benaderen wel veranderen als het zich ontwikkelt tot een pandemie. “Reisverboden hebben dan geen zin meer. Hetzelfde geldt voor het afsluiten van complete steden. Je komt dan in een fase waarin de focus ligt op het vertragen van de verspreiding van het virus, bijvoorbeeld door patiënten thuis te isoleren, massala bijeenkomsten te beperken en extra controle op hygiëne.”

Hoe dodelijk is het coronavirus?

Naar schatting sterft zo’n 3% van de mensen die zich met het virus bij hun arts melden. Of dit percentage echt goed weergeeft hoe dodelijk het virus is, is echter twijfelachtig. Zo weten we dat het virus bij sommige mensen slechts milde symptomen oproept. Het lijkt dan ook aannemelijk dat lang niet alle mensen die het virus onder de leden hebben, uiteindelijk bij een arts belanden en dus geregistreerd worden.

Als we ook al die ‘verborgen’ gevallen van het coronavirus konden meerekenen, kan het percentage mensen dat aan het virus sterft, dus wel eens veel lager uitvallen. Waar we wel een redelijk goed beeld van hebben, is het percentage mensen dat na met het virus te zijn geïnfecteerd, hulp nodig hebben.

In China bleek ongeveer 5% van de patiënten die zich met het virus bij hun arts meldden, uiteindelijk op de intensive care te belanden. En nog eens 14% van de geïnfecteerde Chinezen had uiteindelijk op een andere afdeling van het ziekenhuis een bed nodig. Het laat volgens deskundigen zien dat een pandemie tot capaciteitsproblemen kan leiden in ziekenhuizen. Zeker als deze wat langer aanhoudt en grote percentages van de bevolking door het virus geveld worden.

Hoopvol

Voor nu is het afwachten hoe het allemaal gaat lopen. “We zijn dichtbij een pandemie,” stelt professor Raina MacIntyre, expert op het gebied van griep en opkomende infectieziekten aan de University of New South Wales. “Maar er is nog steeds hoop dat we de epidemieën in Iran, Italië, Zuid-Korea, enzovoort onder controle krijgen.”

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie is nog hoopvol dat een pandemie kan worden afgewend, zo liet de directeur-generaal van de organisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus in een toespraak weten. “Dit is een gevecht dat gewonnen kan worden, als we het goed aanpakken.” Tegelijkertijd hamert Ghebreyesus erop dat het COVID19-virus de potentie heeft om uit te groeien tot een pandemie en dat alle landen – of het virus er nu al gedetecteerd is of niet – zich daarop voor moeten bereiden. Alles om te voorkomen dat dit virus ons nog een keer weet te verrassen.

Last van algemene griepverschijnselen? Tamiflu is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om griep te voorkomen of de duur van griep te verkorten.
(Let op: Tamiflu is GEEN geneesmiddel tegen het Corona-virus.)

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.