Mega-stap: Alzheimer-medicijn Lijkt Toch Te Werken!

 In algemeen

Het medicijn Aducanumab lijkt de ontwikkeling van de ziekte Alzheimer af te remmen. Niels Prins, neuroloog en directeur van het Brain Research Center in Amsterdam, noemt het in het AD een ‘mega-stap in de goede richting’.

Het medicijn Aducanumab lijkt er voor te zorgen dat het denkvermogen, maar ook het dagelijks functioneren van alzheimerpatiënten, minder hard achteruit gaat. Dat blijkt uit een analyse onder ruim 2000 patiënten die 1,5 jaar lang deelnamen aan een internationaal onderzoek. Fabrikant Biogen heeft inmiddels bij de Amerikaanse medicijnen- en warenautoriteit FDA om goedkeuring gevraagd om het medicijn op de markt te brengen.

Zeker 400 middelen werden al getest, maar faalden stuk voor stuk.

‘Als dit lukt, ligt het medicijn binnen een half jaar op de Amerikaanse markt. Dat is mega en niet eerder vertoond,’ reageert Niels Prins, neuroloog in het Amsterdam UMC en directeur van het Brain Research Center opgetogen. Er zijn wereldwijd al miljarden geïnvesteerd in alzheimeronderzoek. Tot op heden leidde dit slechts tot vier geregistreerde middelen die de concentratie van een kleine groep patiënten tijdelijk verbetert. Zeker 400 middelen werden al getest, maar faalden stuk voor stuk.

Als de FDA het medicijn goedkeurt, ligt het niet meteen op de Europese markt. Het moet eerst door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) worden getoetst. ‘Dit kan zo maar een jaar in beslag nemen,’ zegt Prins.

Onderzoek werd eerder stopgezet

De positieve resultaten van Aducanumab verrassen des te meer, omdat de farmaceut in maart dit jaar de studie stopzette. Uit een tussentijdse analyse onder een groep van ruim 1700 deelnemers werd geconcludeerd dat het medicijn niet beter werkte dan de placebo. Een flinke tegenvaller. Maar in de maanden na de stopzetting kwam extra data van 300 deelnemers binnen en blijkt er nu alsnog goed nieuws te melden.

In een hoge dosering – de patiënt krijgt elke maand een infuus – zorgt Aducanumab ervoor dat het denkvermogen van alzheimerpatiënten gemiddeld 23 procent minder hard achteruit gaat. In de anderhalf jaar tijd dat de deelnemers gevolgd zijn, blijken zij ook beter te scoren op testen die het dagelijks functioneren beoordelen. Denk aan aankleden, zelfstandig douchen, ontbijt maken en koffie zetten. Bij de groep patiënten die het medicijn kreeg, ging het dagelijks functioneren met veertig procent minder hard achteruit.

Remming, maar geen genezing

Bij alzheimerpatiënten stapelt een bepaald eiwit – genaamd amyloïd-bèta – zich op in het brein en klontert samen tussen de hersencellen, waardoor deze op den duur niet meer met elkaar kunnen communiceren. Het medicijn Aducanumab kan dat eiwit binnen een jaar afbreken, maar kan de achteruitgang van het geheugen helaas niet tegengaan. ‘Het remt de ziekte, maar geneest niet,’ legt Prins uit.

Via het Brain Research Center deden 34 Nederlanders mee aan het internationale onderzoek naar Aducanumab. Zij werden in maart geïnformeerd dat het medicijn was geflopt. Al deze deelnemers zijn vandaag opnieuw gebeld met het nieuws dat het medicijn tóch blijkt te werken. Het merendeel wil nu opnieuw meedoen aan vervolgonderzoek.

In zijn onderzoekscentrum in Amsterdam en Den Bosch doen jaarlijks 150 patiënten vrijwillig mee aan zo’n tien nationale of internationale medicijnonderzoeken van farma-of biotechbedrijven die alzheimeronderzoek doen.

Addertjes

Er zitten volgens Prins nog een paar addertjes onder het gras, voor Aducanumab daadwerkelijk op de markt is. Zo heeft een identieke studie van Biogen minder goede resultaten opgeleverd. ‘Die resultaten zullen we goed moeten analyseren.’ Ook zijn de bijwerkingen van een hoge dosering Aducanumab niet mild. Een vijfde van de deelnemers heeft last van hoofdpijn of verwardheid. ‘Die verwardheid is weg zodra ze van het infuus af zijn,’ vertelt Prins. ‘Er zullen altijd bijwerkingen zijn, dat geldt voor kankerbehandelingen ook. Als je niks doet, ga je als alzheimerpatiënt harder achteruit.’

Bron: AD | Foto: Pixabay

Actuele berichten

Plaats een reactie

Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.