Anticonceptiepil Zoely Niet Leverbaar. Dit Zijn De Alternatieven
De anticonceptiepil Zoely van farmaceut MSD is al enige tijd niet meer verkrijgbaar. Deze combinatiepil (1,5mg Estradiol en 2,5mg Nomegestrolacetaat) is waarschijnlijk pas begin 2020 weer leverbaar. Een domper voor veel vrouwen voor wie Zoely de favoriete anticonceptiepil is.
Nu Zoely waarschijnlijk tot 2020 niet meer te verkrijgen is, vragen veel vrouwen zich af welke alternatieve anticonceptiepillen het meest overeenkomen. PilPil.nl deed navraag bij samenwerkingspartner Treated.
Alternatieve pillen voor Zoely
Treated adviseert twee alternatieve anticonceptiepillen voor Zoely, te weten: Qlaira en Yasmin.
Qlaira is een gecombineerde anticonceptiepil. De actieve bestanddelen zijn een progestageen en een oestrogeen die in het lichaam de werking van natuurlijk oestrogeen en progesteron nabootsen. Het is een merkgeneesmiddel, gemaakt door Bayer, dat ook de symptomen van zware en pijnlijke menstruaties kan verlichten. Meer over Qlaira >
Yasmin is een anticonceptiepil en wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Elke tablet bevat een kleine hoeveelheid van twee verschillende vrouwelijke hormonen, namelijk drospirenon en ethinylestradiol. Anticonceptiepillen die twee hormonen bevatten, worden ‘combinatiepillen’ genoemd. Meer over Yasmin >
Veel anticonceptiepillen moeilijk leverbaar in Nederland
Zoely is niet de enige pil die moeilijk verkrijgbaar is via Nederlandse apotheken. Al enige tijd zijn diverse anticonceptiepillen niet of mondjesmaat leverbaar bij veel apotheken in Nederland. Vervelend voor vrouwen die afhankelijk zijn van deze orale contraceptiemethode. Ook Microgynon 30 is bij veel Nederlandse apotheken niet meer op voorraad.
Wat kun je doen als jouw pil niet leverbaar is?
Als jouw specifieke merk pil niet leverbaar is, heb je diverse mogelijkheden:
Generieke variant
Veel huisartsen raden een generieke variant aan, zodat je toch gebruik kunt maken van orale anticonceptie. Dit wwrkt echter niet voor iedereen. Sommige vrouwen ervaren bij het overstappen op een generieke variant van de pil die zij gebruiken alsnog vervelende bijwerkingen.
Andere anticonceptiemethode
Je kunt ook kiezen voor een alternatieve anticonceptiemethode, zoals een andere pil, het spiraaltje, de anticonceptiepleister of de anticonceptiering. Via je huisarts kun je gemakkelijk een recept voor Nuvaring, de Evrapleister of een andere pil krijgen. Zowel bij andere combinatiepillen en de anticonceptiering- en pleister kun je nog steeds je menstruatie uitstellen zoals dat met je huidige pil ook kan. Het voordeel van de anticonceptiering en anticonceptiepleister is dat je niet elke dag aan je anticonceptie hoeft te denken. De Nuvaring breng je maar eens in de 3 weken in en je hoeft ook niet dagelijks de Evrapleister te plakken.
Het Mirena-spiraaltje is ook een mogelijke oplossing, maar heeft als nadeel dat je je menstruatie niet kunt verschuiven of uitstellen. Toch moet je bij een overstap van bijvoorbeeld Microgynon 30 naar een andere hormonale anticonceptiemethode wel rekening houden met eventuele bijwerkingen omdat de doseringen van bijvoorbeeld estradiol, levonorgestrel, drospirenon, progesteron en estradiol kunnen verschillen van de hormoondoseringen in je huidige anticonceptiepil.
Geen hormonale anticonconceptie
Het condoom is nog steeds een betrouwbare bescherming tegen zwangerschap en de overdracht van SOA’s. Als je liever niet overstapt op een andere vorm van hormonale anticonceptie vanwege bijwerkingen zoals puistjes, gewichtstoename, stemmingswisselingen en depressie dan is deze methode een mogelijke oplossing.
Bestel je pil online
Hoewel anticonceptiepillen zoals Yasmin, Cilest, Norimin, Marvelon, Qlaira, en Microgynon 30 apotheken in Nederland niet verkrijgbaar zijn, kun je deze originele merkpillen wel in andere EU landen krijgen. Zo zijn combinatiepillen zoals Microgynon 30 verkrijgbaar via een klein aantal geregistreerde en betrouwbare apotheken, waar je ook Marvelon kopen kunt zonder dat je daarvoor eerst naar de huisarts moet.