alles over migraine

Migraine is een veelvoorkomende vorm van zware hoofdpijn. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft er regelmatig last van. Vrouwen lopen zelfs drie keer zo veel risico als mannen. Je kunt de aandoening op elke leeftijd krijgen, maar het komt vooral voor bij mensen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar. Ook erfelijkheid speelt dikwijls een rol.

Migraine komt in aanvallen die een halve dag tot drie dagen kunnen duren. De pijn is bonzend en zit meestal aan één kant van je hoofd. Sommige mensen krijgen het één à twee keer per jaar, anderen hebben er meerdere keren per maand last van. De meeste patiënten weten niet exact wat de oorzaak van een aanval is.  Het voornaamste kenmerk is hoofdpijn. Deze kan zeer heftig zijn en bijna onverdraaglijk aanvoelen.

Verschil met spanningshoofdpijn

Migraine is niet hetzelfde als spanningshoofdpijn. Het duidelijkste verschil is dat je bij spanningshoofdpijn niet misselijk bent en dat deze hoofdpijn niet erger wordt bij inspanning. Een ander verschil is dat bij migraine de klachten heftiger zijn en vaak gepaard gaan met misselijkheid en overgeven.

Ook ben je tijdens een aanval zeer gevoelig voor licht en geluid. Kort voor de aanval zie je soms schitteringen, flitsen of golvende beelden. Het kan een zware wissel trekken op je dagelijks leven. Het is daarom verstandig om bij een aankomende migraineaanval snel in actie te komen. Zorg dat je altijd medicijnen bij de hand hebt, want deze zijn effectief bij de behandeling.

Wat is migraine?

Soorten migraine

buikmigraine

Buikmigraine

Buikmigraine is een aandoening waarbij je om onbekende redenen (ernstige) pijn in het midden van je buik krijgt. Het komt het meest bij kinderen voor. Ongeveer 2 procent krijgt ermee te maken.

migraine aura

Migraine aura

Bij een migraine aura-aanval kun je minder goed zien. De aanval gaat gepaard met een veranderende vlek in je gezichtsveld. Zo’n aanval duurt ongeveer 15 tot 60 minuten.

basilaire migraine

Basilaire migraine

Basilaire (arterie) migraine, is een buitengewoon zeldzame, maar potentieel levensbedreigende variant van de klassieke migraine met aura. De oorzaak is niet helemaal bekend.

hemiplegische migraine

Hemiplegische migraine

Hemiplegische migraine is een zeldzame, erfelijke en ernstige vorm met halfzijdig krachtsverlies tijdens een aanval. De ernst kan variëren van krachtsverlies in één hand, tot uitval van de kracht in een gehele lichaamshelft.

Migraine in Nederland

In 2012 hadden maar liefst 3,1 miljoen Nederlanders weleens last van migraine. Hiervan heeft een groot deel (1,1 miljoen mensen) meer dan 3 keer per maand last van een migraineaanval. De meeste aanvallen komen voor als je tussen de 25 en 55 jaar oud bent. Vrouwen hebben er drie keer zoveel last van als mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ongeveer een kwart van de mensen die last heeft van de aandoening krijgt 15 tot 45 minuten voor een aanval zogeheten auraverschijnselen. De meestvoorkomende auraverschijnselen zijn:

  • Het zien van schitteringen, flitsen of golvende beelden
  • Het krijgen van blinde vlekken (sommige delen van het zicht ‘vallen uit’)
  • Een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van je lichaam
  • Spraakstoornissen

De verschijnselen zijn tijdelijk. Ze stoppen als de migraineaanval begint.

oorzaken migraine

Oorzaken van migraine

Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in je hoofd. Wat de aanleiding daarvoor is, is niet precies bekend. Stoffen die in je hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters), spelen vermoedelijk een belangrijke rol.

Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander is niet duidelijk. Je loopt een groter risico om last te krijgen als migraine ook in je familie voorkomt.

Er zijn diverse triggers die een migraineaanval kunnen uitlokken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken:

  • Stress. Te veel spanning is een veelvoorkomende oorzaak van migraine.
  • Eten/drinken. Alcoholische dranken, onregelmatig of weinig eten en drinken. Smaakversterkers (in Chinees eten en kant- en klaargerechten). Sulfiet (in wijn). Nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, Chinese kool en rode bieten). Kunstmatige zoetstof (aspartaam).
  • Slaap. Een verstoord slaapritme of een gebrek/te veel aan slaap kunnen een migraineaanval veroorzaken.
  • Prikkels. Fel licht, hard geluid.
  • Weer. Plotselinge weersveranderingen en temperatuurschommelingen.
  • Hormonale schommelingen. Menstruatie, (hormonale) anticonceptie, overgang en hormoonsubstitutietherapie (HST)
Neem contact op

Stel uw vraag, we beantwoorden deze op werkdagen binnen 24 uur.