Apotheker Mag Medicatie Niet Zomaar Meer Meegeven Aan Partner Of Familielid
Even de medicatie ophalen van je zieke partner of ouder – voorheen was het een kleine moeite. Nu niet meer. Met de komst van de AVG mag een apotheek niet zonder meer medicatie meegeven aan een ander.
Wil je medicijnen voor een ander ophalen bij de apotheek, dan heb je tegenwoordig een machtigingsformulier nodig. Het werpt apotheken terug in de tijd, zegt Chaterina Hollenga, voorzitter van de Groninger Apotheken Vereniging, tegenover RTV Noord.
“We mogen onder de nieuwe privacywet absoluut niet zomaar medicatie meegeven aan een ander. Dat heeft te maken met overdracht van medische gegevens. Een ander kan dan zien welke geneesmiddelen iemand gebruikt.”
Legitimeren
Het machtigingsformulier moet uitkomst bieden, maar aan die werkwijze zitten haken en ogen, stelt Hollenga vast. Mensen die al jaren trouw de medicijnen voor hun zieke buurvrouw of moeder ophalen, moeten zich nu opeens legitimeren. En apothekers komen om in het papierwerk.
“Het zorgt voor ontzettend veel administratie. We moeten in theorie duizenden formulieren kunnen verwerken en alle doorlopende machtigingen registreren zodat we die kunnen terugzoeken als iemand zich aan de balie meldt om medicatie voor een ander op te halen.”
Machtigen
Patiënten kunnen iemand eenmalig voor bepaalde of onbepaalde tijd machtigen. Dat laatste klinkt handig, maar valt in de praktijk tegen. Hollenga:
“Mensen moeten zich wel realiseren dat ze hun machtiging voor onbepaalde tijd intrekken als hun situatie verandert, bijvoorbeeld door een scheiding. Het gevolg is waarschijnlijk dat de apotheek toch eens in de zoveel tijd moet nagegaan of het allemaal nog in orde is.”
Duizenden euro’s
Volgens Hollenga informeren de meeste Groningse apotheken hun patiënten goed over het onderwerp. Zo zijn op veel websites machtigingsformulieren te downloaden. Maar een oplossing zonder mappen vol formulieren is nog niet in zicht.
“We zijn zoekende naar een systeem waarin het werkbaar blijft en we toch voldoen aan de nieuwe wetgeving. Dat is belangrijk, want de boetes kunnen in de duizenden euro’s lopen. De Autoriteit Persoonsgegevens handhaaft nu nog niet, maar dat zal binnenkort wel gebeuren.”
Bron: RTV Noord